AIP Äggfritt Dessert kostråd Paleo Tårta Vegan/Växtbaserat

Chokladtryffeltårta (växtbaserat, utan vitt socker)

Inlägget innehåller annonslänkar.

En riktigt hälsosam chokladtårta till och med! Dessutom en av de godaste chokladdesserterna jag har ätit… Len och mjuk i konsistensen så smälter den i munnen och det är svårt att tro att den inte är gjord på grädde eller riktig choklad.

Botten på chokladtårtan innehåller dadlar, valnötter (eller andra nötter/frön/kokos) och lite salt som ger en lite karamellig smak. Nötter och mandel är späckade med nyttigheter – inte minst nyttiga fetter. Basen till chokladganachen som utgör huvuddelen av tårtan är avokado. Avokado består av en stor mängd nyttiga fetter och är en bra källa till fiber och flera vitaminer och mineraler.

Carob eller kakao?

Jag har gjort tårtan på carobpulver den här gången men det går jättebra att använda kakao! Carob är den malda fröskidan från johannesbrödträdet och används som ersättning till kakao för de som äter AIP, SCD eller lever helt koffeinfritt.

Carob är som ljus kakao kan man säga och har en söt, kolaaktig smak, inte alla gillar jag tror för att man väntar sig den bittra starka smaken från kakao… men är man mer öppen för en mjukare smak tror jag det går bättre 🙂 Jag gillar! Carbob är rikt på vitaminer och mineraler och innehåller inte koffein eller oxalsyra som kakao gör.

När man ersätter kakao med karobpulver ska man tänka på att det är sött i smaken och inte bittert som kakao. I det här receptet innebär det att om du använder kakao istället för carob så kan du behöva dra upp sötningen. Smaka av och känn efter vad du själv tycker.

Väljer du kakao istället för carob så är ju det också nyttigt! Det innehåller en stor mängd av antioxidanter (flavinoider). Kakaobönor är rika på ett antal viktiga mineraler som magnesium , kalcium, järn , zink, koppar , kalium och mangan och i vitaminer som A , B1, B2, B3, C och E.

Skriv ut receptet

Chokladtryffeltårta (Raw, vegan)

Botten på chokladtårtan innehåller dadlar, valnötter eller mandel och lite salt som ger en lite karamellig smak . Nötter och mandel är späckade med nyttigheter. Basen till chokladganachen som utgör huvuddelen av tårtan är avokado.
MåltidDessert, Tårta
KökAIP, Paleo, Raw food, Växtbaserat, Vegan
NyckelordAntiinflammatorisk kost, Äggfritt, glutenfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, Sockerfritt
Förberedelser: 15 minuter
stelna i kylen: 4 timmar
Portioner: 14 bitar
Kalorier: 299kcal

Ingredienser

Botten

  • 200 g valnötter eller andra nötter, kan ersättas med solroskärnor och kokosflingor för nötfritt
  • 125 g dadlar
  • 0,5 tsk salt

Chokladganache

Topping (valfritt)

  • 0,5-1 dl bär per port

Instruktioner

  • Förbered en form: Använd en vanlig, mindre springform eller ugnsform.Täck insidan av formen med plastfolie och klipp remsor av bakplåtspapper till insidan av kanterna.
  • Mixa nötterna i en matberedare tills de har hackats grovt. Tillsätt dadlarna och salt och kör matberedaren tills att blandningen klumpar ihop sig lite. Häll ut nötblandningen över botten på formen och tryck ut den jämnt. Använda den klibbiga bottendegen till att trycka till bakplåtspappret något längs insidan av kanterna på formen så att det ligger fast.
  • Kör avokado, kokosolja, carobpulver/kakao, vaniljpulver, sötning och salt i en matberedare/blender eller använd stavmixer tills att det blir en jämn smet. Klicka i chokladsmeten i formen över nöt-bottnen och jämna till ytan.
  • Ställ formen i frysen om du vill att den ska stelna snabbt. Det tar ca 1-1,5 timme i frysen. Annars i kylen, 4-5 timmar.

Näringsinnehåll

Kalorier: 299kcal | Carbohydrates: 25g | Protein: 6g | Fat: 25g | Mättat fett: 10g | Fleromättat fett: 8g | Enkelomättat fett: 6g | Natrium: 76mg | Kalium: 528mg | Fiber: 9g | Socker: 11g | Vitamin A: 56IU | Vitamin C: 4mg | Kalcium: 48mg | Järn: 3mg

(1) Comment

  1. […] Läs hela inlägget av Nilla’s Kitchen här –> Chokladtryffeltårta (växtbaserat, utan vitt socker) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d