Ayurveda Frukost Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Bovetegröt med kanel och kardemumma, bär och cashewmjölk

Inlägget innehåller annonslänkar.

Bovete är en ört och är naturligt glutenfri. Gröt kokad av hel bovete är ett bra alternativ till andra grötsorter som funkar bättre för många magar. Hel bovete tar inte så lång tid att koka som man tror och passar perfekt att koka gröt av.

OBS! När man kokar bovete ska man först antingen skölja det i hett vatten eller koka upp det i vatten som sedan hälls bort och sedan koka upp igen i nytt vatten. Det räcker för att få bort ämnen som kan vara retande för magen.

Gillar man inte smaken av bovete så kan man testa att krydda gröten ordentligt. Det gör jag med antiinflammatoriska och ayurvediska kryddor som kanel, kardemumma och ingefära. Även vanilj passar väldigt bra att smaksätta bovetegröt med.

Tips: koka flera portioner i förväg och förvara i kylen. Värm snabbt upp en portion till frukost.

Mättnad och mättnadstid

Gröt utan tillbehör är kcal-snålt och mättar inte särskilt länge. Hur mycket och hur länge gröt mättar beror på tillbehören. Välj till extra protein och fett för lång mättnadstid – en frukost man står sig på.

Jag gör för det mesta egen cashewmjölk och serverar till gröt. Det går snabbt på två minuter!

Skriv ut receptet

Bovetegröt med kanel och kardemumma, bär och cashewmjölk

Bovete är en ört och är naturligt glutenfritt. Ett bra alternativ till andra grötsorter som funkar bättre för många magar. Hel bovete tar inte så lång tid att koka som man tror och passar perfekt att koka gröt av.
MåltidFrukost, Mellanmål
KökAntiinflammatorisk kost
NyckelordAyurveda, glutenfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, växtbaserat,, Vegan
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 4 port
Kalorier: 177kcal

Ingredienser

Topping, förslag

  • 1 dl blåbär per port
  • 0,5 st banan per port
  • 1 msk mandelsmör eller annat nötsmör – kan ersättas med kokosolja/ghee
  • 1 msk pumpakärnor

Tillbehör/tillskott (valfritt)

Instruktioner

  • Koka upp ca 5 dl vatten och skölj bovetet i durkslag med det kokande vattnet. Koka sedan upp vattnet till gröten i en kastrull med bovete, ghee/kokosolja, kryddor och salt och koka utan lock ca 20 min på svag värme. Rör om då och då.
  • Servera med blåbär, skivad banan, valfri mjölk, ev. nötsmör och lite frön.

Anteckning

Näringsberäkningen är gjord utan topping.

Näringsinnehåll

Kalorier: 177kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 4g | Fat: 9g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 2g | Kolesterol: 19mg | Natrium: 58mg | Kalium: 158mg | Fiber: 4g | Socker: 0.04g | Vitamin A: 6IU | Vitamin C: 0.3mg | Kalcium: 35mg | Järn: 1mg

(1) Comment

  1. […] Bovetegröt med kanel och kardemumma, bär och cashewmjölk […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d