Bröd Frukost

Sodabröd med solrosfrön och teff – naturligt glutenfritt (uppdaterat)

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ett gammalt favoritbröd… Det är verkligen supergott!  Ett snabblagat, näringsrikt, fiberrikt naturligt glutenfritt bröd som inte behöver jäsa. En nyttigare slags scones kan man säga som man kan använda som vardagsbröd.

Sodabröd innebär bikarbonat – det kan man byta mot bakpulver. Brödet innehåller alltså ingen jäst. Typen är brittisk fullkorns-scones eller irländskt sodabröd med ägg i degen. Brödet blir rustikt, saftigt, näringsrikt och gott!

Eftersom att du har brödet färdigbakat och klart på totalt 40 minuter så passar det perfekt till helgfrukost, brunch eller rejält mellis. Det går jättebra att frysa och tina i ugn.

Jag kommer nog baka det till soppa och gryta också. Nybakat bröd klart på samma tid som en god gryta hinner puttra klart på spisen! Metoden är enkel, lika lätt och smidigt som att svänga ihop en deg till scones.

Brödet passar verkligen både till frukost och matbröd eftersom att det är så pass mättande, bra för blodsockebalans och är näringsrikt.

– Kan man ersätta äggen? Jag vet att jag kommer få frågan så jag svarar redan nu 😊 Jag har inte provat men skulle jag göra det så skulle jag ersätta 2 ägg med 1 dl vatten och 2 tsk pulveriserat psyllium/fiberhusk.

Skriv ut receptet

Sodabröd med solrosfrön och teff – naturligt glutenfritt (uppdaterat)

Receptet ger en stor sats som ger två rätt så rejäla bröd – halvera gärna om du bara bakar till 2-4 pers. Ett snabblagat glutenfritt bröd som inte behöver jäsa. En nyttigare slags scones kan man säga.
MåltidBröd, Frukost
KökAntiinflammatorisk kost, Medelhavskost
NyckelordAntiinflammatorisk kost, glutenfritt, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 12 port (2 st bröd)
Kalorier: 228kcal

Ingredienser

Instruktioner

 • Värm ugnen till 225°C. Vispa ihop vatten, ägg, fett (smält), vinäger och honung i en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser väl för sig. Tillsätt mjölblandningen till vätskan och blanda hastigt ihop. Degen behöver inte knådas eller vispas under någon längre tid. Låt stå och svälla i bunken i minst 10 minuter, gärna lite längre – uppåt en 30-40 min eftersom att linfröna då absorberar vätska vilket ger ett saftigare bröd.
 • Stjälp försiktigt upp den ganska så klibbiga degen på en rejält mjölad yta och se till så att den håller ihop. Dela degen i två delar med en kniv och använd extra mjöl för att forma två runda bröd. Placera ut bröden på en plåt med bakplåtspapper och antingen forma hela runda bröd (som sedan går att skiva när det är färdigbakat) eller skåra ut antingen 4-6 delar i varje degrundel. Skär hela- eller nästan hela vägen igenom.
 • Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills att bröden svällt upp, är genomgräddade och fått fin yta.
 • Låt bröden svalna på galler innan du skär upp dom.

Anteckning

Näringsberäkningen är gjord per port – 1 bröd = 6 port, 2 bröd = 12 port. 

Näringsinnehåll

Kalorier: 228kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 6g | Fat: 11g | Mättat fett: 3g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 3g | Kolesterol: 11mg | Natrium: 114mg | Kalium: 136mg | Fiber: 7g | Socker: 3g | Vitamin A: 4IU | Vitamin C: 0.1mg | Kalcium: 58mg | Järn: 2mg

(5) Comments

 1. Åsa Hult says:

  Jag tycker inte om psyllium och brukar ersätta med pofiber. Finns det någon anledning att ha psyllium i detta recept förutom att det binder vätska? Pofiber har lite samma egenskap och ska man inte knåda eller arbeta degen en längre stund borde man kunna ersätta med Pofiber, eller vad tror du?

  1. Hej! Pofiber väldigt sällan ersätta psyllium – det har mycket mindre uppsugningsförmåga och har inte samma gelebildande förmåga. Bakar man med pofiber behöver man större mängd och resultatet blir smuligt. Vill du experimentera så får du säkert till något resultat som är OK men det kommer inte likna orginalet med psyllium 😊

   1. Anne says:

    Apropå att ersätta äggen; jag har använt kikärtsspad och det fungerar utmärkt tycker jag! 3 msk kikärtsspad motsvarar 1 ägg.

 2. Anneli says:

  Degen blev väldigt lös. Tog psyllium fiber. Kanske var fel? Hur lös ska degen vara?

 3. charlotte says:

  Testbakade igår o det blev väldigt gott! Har redan tänkt att det går säkert att tex tillsätta brödkryddor o annan smaksättning om man vill!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: