kostråd Kosttillskott

– Är det trögt lymfsystem som orsakar dina symtom och vilka åtgärder hjälper…

Är det uppstoppat lymfsystem som orsakar dina symtom? Återkommande infektioner, svullnad i kropp och ansikte, smärta, yrsel, sömnsvårigheter, huvudvärk, domningar och allmän stelhet i kroppen är alla tecken på att lymfsystemet inte rensar ut ordentligt. Läs mer längre ned om fler symtom.

Vårt inre reningsverk

Betydelsen av lymfsystemet har uppmärksammats en hel del på senaste. Det är vårt reningsverk kan man säga och transporterar bort slagg från vävnader och mjukdelar. När lymfsystemet stoppas upp upplever vi flera olika symtom på stagnation och svullnad som i förlängningen kan leda till ännu kraftigare obalanser. När lymfsystemet fungerar som det ska upplever vi starka, smidiga muskler och leder och elastisk bindväv. Vi känner oss pigga och “följsamma”.

Kost och flera andra åtgärder är viktiga för att få igång lymfflödet när det stagnerat. Lymfmassage kan t.ex. göra underverk för att kickstarta en positiv hälsoutveckling. Jag har själv gått flera gånger på lymfmassage hos kunniga och duktiga Martina (OBS! ej samarbete – bara tips).

Extra om magisk lymfmassafe

Jag bad Martina (utbildad hudvårdsterapeut och massör bl.a. som jag själv gått hos) att berätta varför lymfmassage är så bra:

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulations-system och hjälper den bl.a. att försvara sig mot infektioner. Ett trögt lymfsystem kan leda till svullnad i kropp och ansikte. Smärta, yrsel, sömnsvårigheter, huvudvärk, domningar och allmän stelhet i kroppen är alla ytterligare tecken på ett lymfsystem som inte fungerar optimalt. Lymfmassage hjälper kroppen att bli av med överskottsvätska och transportera bort slaggprodukter. Efter lymf-behandlingar lär jag ut en egenmassage så att man kan upprätthålla en aktiv lymfcirkulation på egen hand.

Särskilt i perioder av stress har lymfmassage hjälpt mig både komma ned i varv och få tillbaka mer energi. Jag rekommenderar ofta kunder som har svårt att få igång viktnedgång att gå i lymfmassage eftersom att det är både avstessande, avhjälper stagnation och samtidigt får igång kroppen! Vi kan också ha uppstoppad lymfa när vi är rörliga och tränar mycket, det har inte bara att göra med stillasittande. Mest är det nog stress och dålig återhämtnning som utgör orsaker. Kicka igång kroppen när den liksom “gått i baklås” av både stress, dålig utrensing och trötthet med lymfmassage. Tips! Tips! Tips!

Vanliga symtom av trögt lymfflöde

 • trötthet och tyngdkänsla i kroppen
 • dålig blodcirkulation
 • snarkningar
 • ledbesvär
 • ödem
 • allegier
 • acne
 • man får lättare träningsvärk
 • frusenhet
 • värk i muskler
 • spänningar i muskler, ofta nacken
 • svullenhet
 • oren och svullen hy
 • domningar i fingrar, händer
 • återkommande infektioner/förkylningar
 • ibland även yrsel och/eller huvudvärk
 • celluliter
 • sömnproblem
 • problem med bihålorna
 • “oro” i kroppen

Åtgärder

Lymfmassage 

Jag rekommenderar starkt lymfmassage! En fantastisk upplevelse. Har man mycket stagnation i kroppen kan man behöva gå i flera behandlingar. Tips alltså om duktiga Martina på salong Care by us för er som bor i Stockholm. Vill du boka hos Martina kan du göra det här…

Torrborstning 

Är ett klassiskt sätt för att få igång cirkulationen och lymfflödet. Man använder sig av en massageborste som också går att använda i duschen. Här är en instruktionsvideo.

Bastu 

Att basta är faktiskt magiskt! Man svettas, dricker oftast automatsikt mer, andas djupt, får igång cirkulation och kroppens självrening stimuleras på flera sätt.

Duscha/ bada kallt 

Avsluta en riktigt varm dusch med 30 sekunders kall över hela kroppen. Om du vill rör duschmunstycket nedifrån fötterna och uppåt så är det lättare att vänja sig. Detta hjälper cirkulationen och får lymfan att röra på sig.

Varma bad 

Varma bad sätter också igång cirkulationen och därmed även lymfan. Man kan tillsätta epsomsalt som ytterligare hjälper till. Tillsätt 3 dl-1 liter salt per bad.

Örter 

Örter så som maskros, echinacea och ringblomma har använts traditionellt för att rena lymfan. Maskros är särskilt bra på att få ned överskottsvätska i kroppen.

Antiiflammatoriskt kost

 Antiinflammatorisk kost är ett superbra utgångsläge. Man kan säga att det finns olika steg av antiinflammatorisk kost och alla kan komma igång med de första stegen. Läs mer… Det handlar om att få i sig ren och uppbyggande kost för att lymfsystemet ska fungera och inte stagnera av inflammation, kemikalier, överkänsligheter osv osv…

Läs mer om onlinekursen Ren och läkande mat…

Detox

För vissa räcker inte förändrad kost utan behöver rejäl detox först. Jag rekommenderar detoxprogram där man får äta sig mätt på extra utrensande råvaror. T.ex. ayurvedisk detox och på försommar/sommar/sensommar även raw cleanse. Båda mina detox-program ger mättande och näringsrika måltider, så det handlar inte om späkning eller fasta.

Citrusfrukter och andra råvaror

Förutom en generellt antiinflammatorisk kost kan man se till att få i sig lite extra av…

 • vatten – drick minst 2 liter per dag
 • citrus – är sammandragande – drick gärna citronvatten
 • tranbär
 • bladgrönt
 • vitlök
 • ingefära – gör gärna ingefärsavkok och drick ljummet/kroppsvarmt
 • gurkmeja -ta gärna kapslar om det är svårt att få i sig på annat sätt.
 • selleri
 • jordgubbar
 • ananas
 • blå vindruvor
 • vattenmelon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: