Fikabröd/kakor Glutenfritt Tårta Vegan/Växtbaserat

Chokladkaka med svarta bönor och sötpotatisfrosting (vegan, glutenfri)

Vegan/växtbaserad, naturligt glutenfri och utan vitt socker – och magiskt god! Jag har baserat den här saftiga och kompakta chokladkakan på två av mina nya favoritingredienser i chokladbakverk – svarta bönor och sötpotatis. Det blir så bra! Det här är en mindre och något enklare variant av chokladtårtan jag lade upp för något år sedan.

Baka med bönor och grönsaker…. Hälsosamma chokladdesserter blir ju som tur är tillräckligt söta och goda men nyttiga nog att äta till vardags som fika eller dessert. I alla fall relativt ofta om än inte hela tiden…

Skriv ut receptet

Chokladkaka med svarta bönor och sötpotatisfrosting

Vegan/växtbaserad, naturligt glutenfri och utan vitt socker – och magiskt god! Jag har baserat den här saftiga och kompakta chokladkakan på två av mina nya favoritingredienser i chokladbakverk – svarta bönor och sötpotatis. Det blir så bra!
MåltidFikabröd, Tårta
KökAntiinflammatorisk kost, Växtbaserat, Vegan
NyckelordAntiinflammatorisk kost, glutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, växtbaserat,, Vegan
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
frosting: 1 timme
Total tid: 1 timme 55 minuter
Portioner: 12 bitar
Kalorier: 235kcal

Ingredienser

Frosting

 • 450 g sötpotatis rostad
 • 5 st färska dadlar eller medjool-dadlar
 • 3 msk kokosolja
 • 0,75 dl kakao
 • 2 krm salt

Kakan

Instruktioner

Frostingen

 • Rosta sötpotatis hel i ugnen på bakplåtspapper eller i folie på 225°C tills att skalet spricker upp lite och det pyser ut lite sirap. Gröp ur fyllningen och slän skalet. Mixa alla ingredienser medan sötpotatisen är varm tillsammans i matberedare eller med stavmixer till en helt slät smet. Det kan ta några minuter för att få konsistensen slät. Bara fortsätt att mixa. Låt stelna i kylskåp i några timmar, gärna över natten.

Gör kakan

 • Värm ugnen till 175°C  och förbered en springform eller ett anslag med bakplåtspapper eller smöra och mjöla med kokosolja och rismjöl eller kakao. Jag använde ett anslag som var ca 18 cm. Det går bra att använda en större form t.ex 24 cm och anpassa gräddningstiden (se nedan)
 • Mixa ihop banan till en helt slät puré i matberedare eller med stavmixer (eller använd. äppelmos). Tillsätt bönor, dadlar och kokosolja mixa igen i ett par minuter tills att du har en helt slät smet och bönorna är helt finfördelade. För över smeten till en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och rör ned i bunken lite i taget till en slät smet med slev. Rör i hackade nötter.
 • Klicka över smeten i formen, släta till ytan med baksidan av en slev och grädda lågt/mitten i ugnen i ca 40 minuter. Håll koll mot slutet och känn efter när kakan är genomgräddad. Använder du en vidare form; t.ex. 24 cm så att kakan inte blir lika hög/tjock, så tar den kortare tid i ugnen.
 • Ytan av kakan kan spricka upp något, fr att känna att den är genomgräddad; känn/tryck lätt med fingrarna på ytan att den känns kompakt helt igenom. Den ska inte ge efter i mitten utan gräddas igenom helt.
 • Ta ut kakan och låt den sätta sig ca 10 minuter i formen. Ta den sedan ur formen och låt svalna helt. Kan förvaras i kylskåp över natten.

Montera

 • När frostingen har stelnat i kylen och kakan är helt svalnad eller till och med kyld – bred frostingen tjockt över kakan. Dekorera med hackade nötter eller frukt, bär eller kakaonibs.

Näringsinnehåll

Kalorier: 235kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 5g | Fat: 15g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 4g | Natrium: 152mg | Kalium: 439mg | Fiber: 7g | Socker: 7g | Vitamin A: 5339IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 38mg | Järn: 2mg

(2) Comments

 1. […] Chokladkaka med svarta bönor och sötpotatisfrosting (vegan, glutenfri) […]

 2. Elin says:

  Vet du om den går att frysa? Kanske bara själva kakan i så fall?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: