AIP Gröna kuren Keto Lunch och middag Paleo SCD-vänliga recept

Mör långstekt lammstek med ben

Innehåller annonslänkar.

På Österlen där jag ofta hälsar på mamma finns många gårdar med ekologiskt eller närproducerat kött av bra kvalitet. Den här gången fick vi tag på en stor fin lammstek med ben till bra pris. Perfekt att laga i ugn under många många timmar för att få så mör att köttet faller isär.

Du får rejält med mört och smakrikt kött som du kan servera till fin middag eller blanda med bönor eller linser i grytor för att dryga ut om du vill. Ett mer ekonomiskt sätt att äta gott kött som många söker nu för tiden.

Räkna med minst 4 timmar i ugnen men mer realistiskt nära 6 timmar för att få köttet så där riktigt mört. Du får också en magiskt god skysås att reda och göra sås av som den är eller använda i grytor och soppor.

Jag serverade lammet med puré gjord av sellerirot, blomkål och ramslök (kan bytas mot gräslök och lite vitlök), ghee, salt och peppar. Utöver det rostade morötter och sockerärtor. Magiskt gott!

Skriv ut receptet

Mör långstekt lammstek med ben

Ett väldigt enkelt, ekonomiskt sätt att tillaga lamm på som dessutom blir helt fantastiskt gott.
MåltidHuvudrätt
KökAIP, Antiinflammatorisk kost, Paleo, SCD
NyckelordAIP, Antiinflammatorisk kost, Medelhavskost, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, paleo
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 2 minuter
Portioner: 8 port
Kalorier: 335kcal

Ingredienser

 • 2,5 kg lammstek med ben
 • 1 msk salt
 • 0,5 msk svartpeppar
 • 3 msk olivolja
 • 1 st vitlök, helt huvud
 • 3 st rosmarinkvistar eller timjankvistar
 • 7,5 dl benbuljong
 • 3 st morötter
 • 1 st gul lök
 • 2 st lagerblad
 • 1 st citron

Instruktioner

 • Värm ugnen till 175°C (vanlig ugn) eller 160°C (fläkt). Dela vitlöken på hälften, skala löken och dela i klyftor. Skala morötter och dela citronen i delar. Fördela ut vitlök, lök, morötter, citron och örter i en långpanna eller en stor, djup ugnsform.
 • Putsa och krydda lammet: Skär bort ev. senor från ytan av lammsteken. Krydda köttet med rejält med salt och peppar och gnid in. Placera det ovanpå vitlök/lök/grönsaker i ugnsformen. Strö ev. över mer salt och peppar. Ringla olivolja över.
 • Tillsätt buljongen och täck plåten och köttet med folie: Ringla lamm med olivolja. Täck med folie och se till att det blir så tätt som möjligt runt kanterna.
 • Placera mitt i eller lågt i ugnen och rosta i 4-6 timmar. Efter ca 2 timmar, ta ut och vänd lammet. Efter ca 4 h, kontrollera köttet genom att ur ugnen, ta bort folien, testa att köttet är tillräckligt mört genom att lätt bända av det från benet med en gaffel. Om det inte går lätt, sätt tillbaka i ugnen, täck igen.
 • När köttet är tillräckligt mört kan du ta bort folien och låta rosta i 10-20 min för att få fin yta på köttet.
 • Nä köttet är klart kan du gärna ta bort stora delar av köttet från benet så att det landar i buljongen i plåten och låta det vila där i ca 30 min. Det gör att skyn drar in i köttet så att det blir extra smakrikt och saftigt.

Anteckning

Näringsberäkningen är gjort på 1 port kött med lite av spadet/buljongen. 

Näringsinnehåll

Serving: 175g | Kalorier: 335kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 25g | Fat: 35g | Mättat fett: 12g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 14g | Kolesterol: 110mg | Natrium: 961mg | Kalium: 349mg | Fiber: 0.2g | Socker: 0.3g | Vitamin A: 2IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 28mg | Järn: 2mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: