kostråd

Är mättat fett nyttigt? Vad är talg och ister?

Vad vet du om fetter? Har du läst några av mina inlägg eller kommenterar på Instagram och här på bloggen så vet du kanske att de bästa fetterna att steka i är fasta, hårda fetter? Till exempel ghee, kokosolja, talg och ister. Fetter som alltså stelnar och och blir hårda när de kyls är de fetter som som tål högst temperatur. 

Man ska alltså inte hetta upp fetter över sin rykpunkt dvs rå fettet börjar ryka. Har du hettat upp fett som börjat ryka ska du hälla av det och börja om.

Den typen av fetter ger också djupare smaker, har du tänkt på det? Jag steker allra helst i talg, kokosolja eller ghee, beroende på vad det är jag lagar. Talg passar till allt typ av kött, kyckling osv och även grönsaker och ger god rund smak till soppor. Kokosolja använder jag till asiatska rätter och ghee till fisk, ägg, pannkakor (såklart även kött och kyckling och grönsaker).  

Talg, njurtalg och ister är mättade, hårda fetter som sitter kring organen och är praktiskt taget smaklösa förutom en fyllighet som de bidrar med. 

  • Vad är talg? Talg är ett samlingsnamn på fett som kommer från hos idisslare t.ex kor och får. Fettet man får är vitt och neutralt och passar att steka all typ av mat i. Tål höga temperaturer. 
  • Vad är ister? Ister är istället fett från gris. Ister passar, liksom talgen, till den mesta slags matlagning och tål höga temperaturer. Ister kan användas som alternativ till smörgåsfett, istället för smör! Tillsätt lite salt och kanske även kryddor bara…
  • Är talg och ister nyttigt? Både talg och ister är nyttiga! Särskilt om du använder produkter från ekologiska, helst betade djur. De rena mättade fetterna är rika på t.ex. vitamin D. Enligt antiinflammatoriskt tänk minskar mättat fett inflammation (i en balanserad kost9. Talg innehåller linolsyra, som är naturligt antiinflammatoriskt.

Du kan köpa talg och ister och späck från köttbonden eller slakteriet eller från Fett och Flott, ett fint litet företag som drivs av Josefin Risedal. Josefin har som drivkraft att tillverka och sälja animaliska livsmedel av hög kvalitét – ren och naturlig mat utan en massa konstigheter som inte hör hemma i våra kroppar. Handla ekologiskt talg och ister hos Josefin här…  (ej samarbete, jag har fått gratis produkter från Josefin men får inte betalt för det här inlägget.)

Mer läsning

(1) Comment

  1. […] Läs hela inlägget av Nilla’s Kitchen här –> Är mättat fett nyttigt? Vad är talg och ister? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: