Lunch och middag Mjölkfritt Paleo

Högrevsgryta med svamp och rotselleri- och blomkålspuré

Innehåller annonslänkar.

Lyxig bjud-gryta! En otroligt smakrik och utsökt middagsrätt med ekologiskt, prisvärt kött av bra kvalitet och fullspäckad med nyttiga grönsaker. Även om tallriken ser ut som kött med mos så gömmer sig en mängd fiberrika och näringsrika grönsaker i rätten!

Hösten är i princip redan här och skogen är just nu ett skafferi av svamp. Det är bara att ta för sig. Jag har gjort en gryta baserat på smakerna i en klassisk Boeuf Bourguignon men med fler hälsosamma råvaruval och egenplockad svensk sopp istället för champinjoner…

– Kan jag byta vinet mot något?

Du kan använda vin i grytan som jaghar gjort, det kokas ju ned och bidrar med naturlig sötma och smakdjup som en fruktjuice. Eller så använder du svarta vinbär eller blåbär tillsammans med ren och naturlig äppelmus/råpressad juice. Ersätt 4 dl vin med 200 g blåbär/svarta vinbär som får koka upp, mosa och sila av. Fyll upp med resten äppeljuice (äkta must, råsaft) så att du får 4 dl. Det blir också fantastiskt gott!

För att reda grytan (2 alt):

 • Alt 1. Red med morot! Jo, då, det går så bra så! Jag tar upp moroten (som kokar med i grytan) strax innan serveringen och mixar ihop den med 1-2 dl av skyn till en slät puré. Sedan rör jag ned morotspurén tillbaka i grytan. Det blir supergott och ger perfekt konsistens.
 • Alt 2. Red med arrowrot eller potatismjöl. Precis innan servering – rör 1 msk arrowrot eller potatismjöl med 3 msk vatten och rör i grytan medans den sjuder. Låt koka upp.

Vart får man tag i nyttig bacon?

Nyttig bacon, finns det? Nitritfri, sockerfri och ekologisk bacon går att få tag på! Finns ibland hos ekologiska köttbönder. Jag köper på Mathem från Melins. Tulip har en ekologisk bacon som är Ä-märkt.

Blomkåls och rotselleripuré. Passar till grytor men även allt annat typ av kött och kyckling. Sååå gott!

En kulinarisk, proteinrik och näringsrik antiinflammatorisk paleo-rätt…

Det här är en rätt baserad på nyttigt ekologiskt kött och massor av grönsaker. Välj ekologiskt grytkött för ett prisvärt alternativt till ekologiskt kött. Svamp innehåller antioxidanter. Morötter, blomkål och rotselleri är alla bra grönsaker med låg andel kolhydrater och stärkelse jämfört med traditionell potatis. De bidrar med fibrer och bl.a vitaminer som C och K.

Alltså den här underbara grytan med svamp och blomkåls- & rotsellerimos är en fantastisk kulinarisk rätt som samtidigt funkar perfekt med paleo-principerna och just nu säsongens bästa råvaror. Alltså du måste prova!

Skriv ut receptet

Högrevsgryta med svamp och rotselleri- och blomkålspuré

Lyxig bjud-gryta! En otroligt smakrik och utsökt middagsrätt med ekologiskt, prisvärt kött av bra kvalitet och fullspäckad med nyttiga grönsaker. Även om tallriken ser ut som kött med mos så gömmer sig en mängd fiberrika och näringsrika grönsaker i rätten!
MåltidHuvudrätt, Tillbehör
KökAntiinflammatorisk kost, Franskt, Keto, Paleo, SCD, Svenskt
NyckelordAntiinflammatorisk kost, ekologisk, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt, paleo
Tillagningstid: 15 minuter
Portioner: 6 port
Kalorier: 628kcal

Ingredienser

Högrevsgryta med svamp

 • 1 kg högrev
 • 2 msk ghee smör, talg eller ister
 • 1 st stor morot eller 2 st små
 • 3 st gula lökar
 • 6 st vitlöksklyftor
 • 2 tsk salt
 • 0,25 tsk svartpeppar
 • 5 dl rött vin Kan ersättas med svarta 250g svarta vinbär eller blåbär (koka upp och sila) + blanda med med ca 3 dl ren och naturlig äppelmus/råpressad juice.  
 • vatten
 • 4 msk benbuljong kan uteslutas
 • 2 st lagerblad
 • 1 msk färsk timjan eller 2 tsk torkad
 • 300 g svamp, jag använde egenplockad sopp
 • 140 g ekologisk bacon

Rotselleri och blomkålspuré

 • 1 kg blomkål
 • 600 g rotselleri
 • 2 msk ghee eller smör eller olivolja
 • 2 krm salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 4 msk persilja hackad

Instruktioner

Högrevsgryta

 • Skär köttet i 1,5-2 cm kuber och krydda med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttet i ghee/smör i omgångar i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta.
 • Stek löken i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och stek ca 1 minut under omrörning. Lägg över löken i grytan. Tillsätt morot i grova bitar, häll i vin, och tillsätt lagerblad och timjan. Häll på lite vatten så att köttet knappt täcks. Grytan ska koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1,5-2 timmar.
 • Ansa och skiva svampen. Strimla fläsket i tunt. Stek fläsket i en stekpanna tills det fått fin färg. Ta upp på ett fat så länge. Stek lök svampen i fettet efter fläsket och ev. lite extra tills de fått fin färg och vätska dunstat av. Blanda ner svamp och fläsk i grytan och sjud ytterligare ca 15 min. Ta upp moroten och antingen kasta bort eller använd till att reda grytan med.
 • Alt 1. Red med morot! Jo, då, det går så bra så! Jag tar upp moroten (som kokar med i grytan) strax innan serveringen och mixar ihop den med 1-2 dl av skyn till en slät puré. Sedan rör jag ned morotspurén tillbaka i grytan. Det blir supergott och ger perfekt konsistens.
  Alt 2. Red med arrowrot eller potatismjöl. Precis innan servering – rör 1 msk arrowrot eller potatismjöl med 3 msk vatten och rör i grytan medans den sjuder. Låt koka upp.
 • Smaka av med ev örtsalt eller annat salt. Servera med moset och sallad.

Rotselleri och blomkålspuré

 • Koka upp vatten och salta (salt ungefär som pastavatten). Skala och dela rotselleri i kuber – 1,5-2 cm. Dela blomkål i stora buketter. Koka rotselleri i vattnet i ca 5 minuter och tillsätt sedan blomkålen. Låt koka i ytterligare ca 5-7 minuter tills att grönsakerna är helt mjuka.
 • Häll av grönsakerna i drukslag och låt ånga av ordetligt.
 • Mixa rotselleri och blomkål med ghee/smör eller annat matfett med stavmixer eller i annan blender/matberedare. Om du vill tillsätter du någon riven ost. Smaka av med salt och peppar. Strö gärna över persilja innan serveringen.

Näringsinnehåll

Kalorier: 628kcal | Carbohydrates: 29g | Protein: 50g | Fat: 29g | Mättat fett: 12g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 11g | Transfett: 0.03g | Kolesterol: 144mg | Natrium: 1338mg | Kalium: 1780mg | Fiber: 8g | Socker: 9g | Vitamin A: 3085IU | Vitamin C: 97mg | Kalcium: 148mg | Järn: 6mg

(3) Comments

 1. […] Jag har tidigare serverat purén med den här högrevsgrytan. […]

 2. N Pal says:

  Jag hittar inte receptet på högrevsgrytan

 3. Linda says:

  Vart hittar jag receptet på högrevsgrytan? 😋

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: