Frukost Glutenfritt Mellanmål Mjölkfritt

Äppelpajsgröt i ugn

Inlägget innehåller annonslänkar.

Äppelpaj symboliserar väl kanske hösten bäst om man bara ska välja ett recept? …Många behöver en snabb frukost som inte kräver tillagning på morgonen och då är det perfekt att ha bakad gröt förberedd. Som dessutom är sjukt god. Äppelpaj i frukostversion alltså…

Gjord av havregryn, nötter och antingen osötad eller endast sötad med russin eller kanske lite lönnsirap, är den här frukosten fylld med fiber, energi och och en del nyttiga fetter som man håller sig mätt och glad på.

På bilden har jag bakat gröten i portionsformar men mest praktiskt är det egentligen att baka flera portioner i en större form. Ta fram en portion på morgonen och värm på.

Det här behöver du

Du har troligen redan allt som behövs hemma. Basen för detta recept är havregryn, någon valfri mjölk, äpplen och ev. russin eller lönnsirap och ägg. Rör bara ihop ingredienserna och sätt in i ugnen. Använd de nötter/frön du har hemma. Eller uteslut! Den här bakade gröten håller sig bra i kylskåpet 4-5 dagar, d.v.s. hela arbetsveckan. Det innebär en nyttig, hjärtlig frukost utan tillagning på morgnarna.

Mättar det?

En portion utan sötning och topping ger 330-340 kcal och 11 g protein. Det innebär att för många räcker det att lägga till lite mjölk/yoghurt för att få en bra frukost. Andra kan behöva äta ett ägg till (som också ju går att koka i förväg och ha förberett) eller servera med någon extra fet yoghurt eller kokosgrädde till. Man kan också röra i kollagenpulver i smeten för extra protein. Beräkna 10-15 g per portion.

Hur serverar man den?

Servera med din favoritmjölk precis som vanlig gröt eller med kokosgrädde/kokosyoghurt eller annan yoghurt om du äter det.

Servera t.ex. så här: 1 port av den bakade gröten toppad med 1 dl kokosyoghurt och 1 kokt ägg.

Skriv ut receptet

Äppelpajsgröt i ugn

Många behöver en snabb frukost som inte kräver tillagning på morgonen och då är det perfekt att ha bakad gröt förberedd. Som dessutom är sjukt god. Äppelpaj i frukostversion alltså. Näringsberäkningen är gjord på en port utan sötning eller russin och utan topping.
MåltidFrukost, Mellanmål
KökAntiinflammatorisk kost, Medelhavskost, Svenskt
NyckelordAntiinflammatorisk kost, glutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 35 minuter
Portioner: 6 port
Kalorier: 332kcal

Ingredienser

Valfri sötning

Instruktioner

  • Värm ugnen till 200°C varmluft och smörj en form, ca 20×30 cm (mindre lasagneform typ).
  • Vispa ihop ägg och mjölk i en stor skål och blanda i havregryn, bakpulver, kanel, kardemumma, vanilj och salt.
  • Skapa äpplena och om du vll riv hälften grovt och blanda i gröt-smeten. Tärna resten – eller tärna alla äpplena. Hacka nötterna och rör i dom i smeten.
  • Häll blandningen i bakformen och grädda i ugnen i cirka 30-35 minuter, tills den är lätt gyllene brun.
  • Servera direkt eller förvara i kylen och ta fram en porton åt gången och värm på.

Anteckning

Näringsberäkningen är gjord på en port utan sötning eller russin och utan topping. Servera med din favoritmjölk precis som vanlig gröt eller med kokosgrädde/kokosyoghurt eller annan yoghurt om du äter det.

Näringsinnehåll

Kalorier: 332kcal | Carbohydrates: 49g | Protein: 11g | Fat: 12g | Mättat fett: 2g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0.01g | Kolesterol: 102mg | Natrium: 240mg | Kalium: 302mg | Fiber: 7g | Socker: 20g | Vitamin A: 188IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 202mg | Järn: 2mg

(1) Comment

  1. Carol says:

    Det här ska jag definitivt prova till mina små barn. De älskar äpple men är dåliga frukostätare så kanske detta kan funka 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: