Bröd Frukost

Nillas Superbröd

Innehåller annonslänkar.

Ett äkta superbröd! Ett näringspackat recept för blodsockerbalans som passar alla dagar i veckan. Perfekt till frukost. Kort och enkel ingredienslista!

Tips: kolla in min kostregistreringstjänst med antiinflammatoriska recept i app:

Boka/läs mer…

Varför mitt eget “superbröd”

På senare tid har jag återigen granskat diverse glutenfria “superbröd” på marknaden. Inte överraskande är många av dessa produkter långt ifrån så “super” som de utger sig för att vara. Även om det också finns några varumärken som faktiskt erbjuder bra och ärligt innehåll i sina produkter.

Medan vissa “superbröd” är rena bluffprodukter, finns det andra som är bakade med näringsrika ingredienser. Men oavsett, ett bröd som innehåller hälsosamma ingredienser verkar göra att det kvalificerar sig som ett “superbröd”. Och visst… det är helt okej, förutsatt att brödet verkligen är nyttigt!

Här introducerar jag alltså min version av “superlimpa”. Ett bröd med hälsosamma ingredeinser helt enkelt! Wow wow wow, eller hur? 🙂 Jag ville skapa ett recept som matchar de bästa varianterna av super-produkterna, för att tydliggöra att man kan tillverka all supermat man behöver själv. God mat behöver inte vara komplicerad!

Något om produktnamn och ingredienslistor på glutenfritt bröd:

Det finns produkter som använder specifika ingredienser i namnet för att signalera hälsa, som t.ex. “Chiaknäcke” eller “Superbröd med quinoa”. När man undersöker ingredienslistan kanske chiafrö eller quinoa bara utgör 2% eller liknande. Det är många trick som varumärken använder.

Viktigt att notera är att ingredienslistor alltid måste anges i fallande ordning. Så om en produkt kallas “quinoabröd” förväntar man sig att quinoa är en av de främsta ingredienserna. Men i verkligheten kan basen vara havre, och quinoa är bara symboliskt inkluderat. Även om havre är nyttigt ger namnet en felaktig uppfattning om innehållet. Det är förvånande att man “fuskar” även när det inte är nödvändigt.

Skriv ut receptet

Nillas Superbröd

Ett äkta superbröd! Ett näringspackat recept för alla dagar i veckan. Perfekt till frukost. Du kan välja att baka antingen med jäst eller bikarbonat.
MåltidBröd, Frukost, Mellanmål
KökAntiinflammatorisk kost, Medelhavskost, Naturligt glutenfritt
NyckelordAntiinflammatorisk kost, Äggfritt, glutenfritt, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
Portioner: 1 bröd (1,5 l)
Kalorier: 2668kcal

Ingredienser

1. Jäsning med jäst

  • 10 g färsk jäst

2. Jäsning med bikarbonat

Instruktioner

1. Baka med jäst

  • Baka med jäst: om du använder jäst, använd fingervarmt vatten och rör ut jästen i vattnet. Blanda resterande torra ingredienser för sig och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas.
  • Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord. Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. Lät jäsa i 60-75 minuter direkt i formen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet.

2. Baka med bikarbonat

  • Använd rumstempererat vatten och rör ut äppelcidervinägern i vattnet. Blanda resterande torra ingredienser (inkl. bikarbonat) och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord. Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön.
  • Lät jäsa svälla i ca 20 min minuter direkt i formen (hoppa inte över detta steg eftersom att brödet inte håller ihop lika bra annars). Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet.

Näringsinnehåll

Serving: 63g | Kalorier: 2668kcal | Carbohydrates: 266g | Protein: 117g | Fat: 146g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 63g | Enkelomättat fett: 50g | Transfett: 0.1g | Natrium: 6912mg | Kalium: 3038mg | Fiber: 58g | Socker: 8g | Vitamin A: 83IU | Vitamin C: 4mg | Kalcium: 352mg | Järn: 32mg

(2) Comments

  1. Petra says:

    Jättegott bröd som genast blev ett av familjens favoritbröd! Dessutom väldigt enkelt att göra. Jag passar på att göra fyra åt gången och lägga i frysen ⭐️⭐️⭐️

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: