AIP Frukost Keto kostråd Mellanmål Paleo

Paleo-gröt med kanel och vanilj (låg FODMAP)

Innehåller annonslänkar.

Den här näringsrika 5-minuters-paleofrullen passar många för maghälsa och blodsockerblans. En varm snäll portion gröt med doft av kanel och vanilj landar som balsam i magen. Gröten är paleo, vegan, äggfri, låg FODMAP och kan anpassas till AIP och Keto.

Så här gör man gröten

Man svänger ihop en spannmålsfri blandning av mandelmjöl/annat nötmjöl (kan ersättas med jordmandelmjöl för AIP), kokosmjöl, chiafrön och goda kryddor och häller på kokande vatten, låter stå i ett par minuter och njuter med kokosgrädde och bär. Asså det är sååå gott! Verkligen.

Gröt utan sädesslag, mjölkprotein och socker

Att välja bort sädesslag, alltså även glutenfria som havre eller bovete, kan vara viktigt för många. Följer man riktlinjerna för paleokost eller vill äta extra läkande för magen, så är den här gröten är för dig som ändå vill njuta av gröt till frukost. Ät med mjölkfria alternativ som t.ex. kokoagrädde, kokosyoghurt eller cashewgrädde. Osötad mandeldryck eller cashewdryck funkar också.

Receptet räknas som låg FODMAP och kan anpassas till AIP och keto, genom att eventuellt göra enkla ändringar i ingredienserna…

 • Receptet är låg FODMAP som det är! Det är det bara viktigt att överväga vilka frukter och bär som läggs till som topping, eftersom vissa kan vara höga i FODMAPs. Men väljer du bara bär som receptet anger bör det vara OK för din mage.
 • Gröten är inte strikt AIP (autoimmun protokoll) på grund av användningen av mandelmjöl, men det kan bytas till jordmandelmjöl.
 • När det gäller att anpassa receptet till Keto så handlar det bara om att hålla koll på mängden bär. Toppat med 1 dl bär ger 1 portion totalt sett 9 g kolhydrater.
Skriv ut receptet

Paleo-gröt med kanel och vanilj (låg FODMAP)

Den här 5-minuters-paleofrullen passar många för maghälsa, blodsockerblans och näring. En varm snäll gröt som lägger sig som balsam i magen.
MåltidFrukost, Mellanmål
KökAIP, Keto, Medelhavskost, Paleo
NyckelordAIP, Antiinflammatorisk kost, Äggfritt, Detox, glutenfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, paleo, Sockerfritt
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 2 minuter
Portioner: 1 port

Ingredienser

Topping (förslag)

Instruktioner

 • Tina bären i förväg. Koka upp vattnet.
 • Under tiden i en serveringsskål, mät upp och rör ihop mandelmjöl, kokosflingor, kokosmjöl, chiafrön, kanel, vaniljpulver och salt. Använd exakta mått – helst måttsatsmått. Häll kokande vatten över och rör ihop. Låt stå 2-4 minuter för att svälla.
 • Servera med kalla bär och kokosgrädde. Om du vill, öka mängden bär och lägg till frukt som topping.

Näringsberäkning per port

Inkl topping enl receptet.

Kcal: 472, Protein: 13 g, Fett 38 g, Kolhydrater 12 g, Fibrer: 19 g.

(4) Comments

 1. Gjorde Paleogröten enligt receptet men det blev inte någon gröt snarare en soppa. Adderade mer av både mandelmjöl och kokosmjöl men det var fortfarande för löst. Vad kan det bero på? Vänliga Hälsningar Lea

  1. Simone says:

   Samma för mig….

   1. Min gissning är att du kanske har annat sorts kokosmjöl än det vanliga fiberrika eller möjligen inte tillsatt chiafrön? Kokosmjöl existerar som endast malda kokosflingor men det är alltså den lite fiberrikare sorten man ska använda.

  2. Hej! Jag vet att proportionerna är rätt för jag har fått massa positiv feedback från kostklienter och andra… så då gissar jag att du kanske har annat sorts kokosmjöl än det vanliga fiberrika möjligen eller inte har tillsatt chiafrön? Kokosmjöl existerar som endast malda kokosflingor men det är alltså den lite fiberrikare sorten man ska använda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: