Lunch och middag Vegan/Växtbaserat

Lins-bourguignon (vegan)

Innehåller annonslänkar.

Jag älskar mustiga grytor. Det här är min veganska variant av Boeuf Bourguignon med rotfrukter, svamp och svarta linser. Använd gärna små fina belugalinser! Kombinationen av rotsaker, svamp, lök, vitlök, örter och vin ger fyllighet och skapar djupa smaker.

Servera gärna den här purén till:

Servera med blomkålsmos, råris eller mos gjort på sellerirot istället för potatis.

Jag har svårt att rek några grönsaksbuljongpulver eller tärningar. Jag har inte hittat någon bra med OK ingredienslista tyvärr. Jag använder örtsalt istället. T.ex. den här…

Istället för vin i gryta kan man använda hälften rödbetsjuice eller lingonjuice + hälften äppelmust.
Skriv ut receptet

Lins-bourguignon (vegan)

Det här är min veganska variant av Boeuf Bourguignon med rotfrukter, svamp och svarta linser. Använd gärna små fina belugalinser! Kombinationen av rotsaker, svamp, lök, vitlök, örter och vin ger fyllighet och skapar djupa smaker.
MåltidHuvudrätt
KökFranskt, Medelhavskost, Vegan, Vegetariskt
NyckelordAntiinflammatorisk kost, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Vegan
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 35 minuter
Portioner: 4 port
Kalorier: 574kcal

Ingredienser

 • 2 msk olivolja
 • 1 st stor gul lök
 • 2 st selleristjälkar
 • 400 g svamp t.ex. skogschampinjoner eller blandad svamp
 • 5 st vitlöksklyftor
 • 2 msk tomatpuré
 • 5 dl rött vin eller hälften rödbetsjuice-hälften äppelmust
 • 2 dl svarta linser puylinser eller belugalinser
 • 1 liter vatten
 • 1 msk örtsalt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 2 st lageblad
 • 2 tsk timjan
 • 300 g morot
 • 200 g rotselleri
 • 200 g palsternacka

Instruktioner

 • Finhacka löken och vitlöken och stek i olja på medelvärme, gärna i gjutjärnsgryta eller annars i en stor, tjockbottnad kastrull under omrörning i minst 5 minuter tills att löken är helt genomskinlig.
 • Strimla selleri och svamp, tillsätt till lökfräset och salta och peppra och fortsätt att steka under omrörning. Fortsätt steka och röra om tills att vätskan dunstat och svampen fått färg (karamelliserats). Tillsätt tomatpuré, rör om och fortsätt steka under någon minut så att tomatpurén också karamelliseras och doftar.
 • Tillsätt vin, tärnade rotsaker, linser, lagerblad och timjan. Tillsätt så mycket buljong/vatten + buljongpulver så att grönsakerna precis täcks i grytan. Rör om och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter eller tills att linserna o är helt klara. Håll koll under tiden, rör om några gånger och tillsätt mer buljong/vatten om det behövs. Smaka av med peppar och salt.
 • Om du vill kan du reda av såsen i grytan för att få en lite tjockare konsistens med arrowrot eller potatismjöl. Blanda 3-4 msk vatten med 1 msk arrowrot eller potatismjöl i en kopp och häll i grytan samtidigt som du rör om.
 • Servera med t.ex. blomkålsmos, och toppad med mycket färsk persilja.

Näringsinnehåll

Kalorier: 574kcal | Carbohydrates: 98g | Protein: 18g | Fat: 4g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Kolesterol: 77mg | Natrium: 2373mg | Kalium: 958mg | Fiber: 16g | Socker: 37g | Vitamin A: 12879IU | Vitamin C: 24mg | Kalcium: 193mg | Järn: 7mg

(1) Comment

 1. Angelica Sigeti Lidholm says:

  Hej!

  Det kanske är vår där du bor, men inte i mellan-Sverige 😉.

  Ha en skön söndag !

  Med vänlig hälsning, Angelica

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: