Om LCHF

Scrambled eggs & blåbärssmoothie med kokosmjölkFörkortningen LCHF står för Low Carbohydrate High Fat (lite kolhydrater mycket fett) och innebär att alla kolhydratrika livsmedel utesluts samtidigt som man äter en högre andel fett. Förespråkarna har kallat dieten för för ”njutmetoden” eftersom att det är meningen att man ska kunna äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt.

Med LCHF eller lågkolhydratskost (så som Paleo-diet) har många upplevt att de uppnått fler positiva resultat för hälsan än bara viktminskning. Bland annat förbättrat blodtryck, balanserade kolesterolvärden och blodsockervärden och t.ex. så har många diabetiker uppnåt drastsika förbättringar i allmänhälsa. En av anledningarna till det kan vara att kosten fungerar bra för att avhjälpa kroniska inflammationstillstånd, läs mer om det här… och en annan att man dämpar överväxt av candida i kroppen genom att utesluta skräpmat, socker och stora mängder kolhydrater.

Genom kosthållningen utesluter man helt enkelt många av de livsmedel som är med och orsakar kronisk inflammation eller de som candidajästsvampar livnär sig på; främst stärkelserika livsmedel, mjölkprodukter (paleo) och socker.

LCHF kort sammanfattat:

Ät: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och ”bra” fett (som smör, rapsolja, olivolja, kokosolja, etc). Undvik helt: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).

Att se upp med:

Ett vanligt misstag folk gör som som börjar äta lågkolhydratkost är att de undviker kolhydrater och fortsätter att vara rädda för fett. Kolhydrater och fett är kroppens två huvudsakliga energikällor och kroppen behöver minst en av dem för att få tillräckligt med energi. Det betyder att äter du lite kolhydrater och på samma gång lite fett leder det till sötsug, hunger, och trötthet.

En annan missuppfattning är att man bara ska äta hårt stekta biffar, bacon och gräddsås när man äter LCHF. Äter man så får man näringsbrist och faktum är att det kan vara ganska svårt att få i sig alla näringsämnen på en LCHF-diet utan ordentliga kunskaper om näringsinnehåll i olika råvaror. Det handlar snarare om att byta ut bröd, ris, potatis och pasta mot broccoli, spenat och kål och att äta mer fet fisk, nötter, ekologiska ägg och nyttiga vegetabiliska oljor. Även om LCHF inte är en kortsiktig diet utan mer utav en livsstil så behöver man fortfarande läsa på ordentligt.

Så här säger…

…näringsfysiologen Karin Jonsson efter att ha testat LCHF (Low Carb High Fat) under två månader: ”Det höga innehållet av naturligt fettrika livsmedel och energisnåla grönsaker istället för exempelvis pasta och bröd samt det låga innehållet av socker gjorde, tillsammans med strikta regler, LCHF-dieten till ett för mig bra sätt att undvika överätning.” Läs mer om hennes erfarenheter här… 

Jonson är har dock övriga tankar kring dieten: ”Det finns inga vetenskapliga studier som visar att man kan äta mer energi än vad kroppen gör av med och ändå gå ner i vikt, bara för att man undviker kolhydrater. En LCHF-kost kan dock vara ett bra verktyg för många människor för att tappa överflödiga kilon, kanske främst tack vare att kosten underlättar för många att hålla nere kalorimängden (bl.a. genom hög mättnad).” Läs mer på fragadietisten.se

Om du bestämt dig för att gå över till LCHF-kost kan jag rekomendera Kostdoktorn… som förespråkar dieten. Det finns massor med annan info och recept på nätet, men köp gärna en bok som du utgår ifrån för att vara säker på att du får i dig ordentligt med alla näringsämnen.

One comment

  1. Pingback: Äggfri bakning (naturliga äggersättnigar) |

Comments are closed.