Annonser

bild (57)I dag rekommenderar både läkare och Livsmedelsverket att vi ska äta mer färska grönsaker och frukter. De flesta av oss har sen länge känt till detta men många vet inte hur vi ska bära oss åt för att införa mer färska grönsaker på vardagsmenyn på ett tilltalande sätt. Även om man inte lever strikt veganskt eller enligt raw food så kan alla ta inspiration av en fantastiskt trend som hyllar god, smakrik mat som talar till alla sinnen och som dessutom försöker maximera näringsämnen och näringsupptaget i kroppen.

Raw food-trenden har gjort att vi har fått upp ögonen och intresset för nya, smakrika, spännande och innovativa sätt att tillreda mat och har även fått oss att återupptäcka gamla traditionella tillredningssätt som höjer näringsinnehållet i maten. Raw food och living food (levande föda) har det gemensamt att maten inte upphettas över 43°C i syfte att bevara livskraften i alla enzymer, vitaminer och andra näringsämnen. (En människa dör vid feber över 42-43°C och det gör även allt annat liv i naturen). Enzymer och vitaminer ökar dessutom vid groddning och mjölksyrning/fermentering.

Skillnaden mellan Levande föda och Raw food

Living food (levande föda) är kan man säga grund-läran bakom raw food och de båda ”lärorna” har många likheter. Det är en mycket livgivande och enzymrik kost som består av vegansk mat utan mjölkprodukter. Living Food skapades av Ann Wigmore ur en tradition av ”mat som medicin” för att behandla olika sjukdomar och fysiska obalanser. Raw food å andra sidan, kan sägas mer allmänt fokusera på att nå ut med en hälsosam livsstil för alla. Det betyder inte att living food inte är för alla, men frågan är om helt friska människor behöver vara lika strikta som living-food traditionen förespråkar.

Inom raw food tar man alltså inte lika stor fasta på att tillaga/tillreda maten med avsikten att höja näringsvärdet i maten genom att väcka livskraften i så många av ingredienserna som möjligt (bl.a genom groddning och mjölksyrning) som man gör inom living food. Även om man både groddar och mjölksyrar inom raw food också. Fokus ligger istället på matvaror i sin ”råa” form och det kan räcka med blötläggning av nötter och frön medan enligt living food så groddar man även t.ex mandel för att väcka livskraften i fröet som mandelkärnan är. Man kan säga att Raw Food är en mer moderniserad form som ska passa vanliga kök och den moderna människans kortare tålamod, medan living food kräver lite mer planering och kunskap. Egentligen utgår living food och raw food från samma principer och jag själv har lärt mig mycket av att sätta mig in i båda tankesätten.

Om du vill sätta dig in i Raw Food kan jag varmt rekommendera boken Pigg och glad med raw food av Vibeke Amdisen och Erica Palmgren Aziz hemsida om raw food.


vegetablesNästa start för onlineprogramet ”10 dagar raw cleanse” är 9 juni! Häng på!

Det här är en ”cleanse”, en rensning eller rening av kroppen med hjälp av en kost bestående av mättande råa smoothies, rawfoodsoppor och snacks. När du följer programmet ger du din kropp förutsättningarna att rensa ut slagg, du återställer ett gynnsamt klimat för läkning i kroppen, ger magen hjälp på traven att balansera tarmfloran och dina celler massor av ny näring för uppbyggnad. Läs mer/boka…


 

Fördelar med att äta stor andel färska grönsaker:

Lågt GI (Glykokemiskt Index)
Eftersom färska grönsaker, nötter och frön har ett lågt GI-värde så känner du dig mätt länge samtidigt som blodsockernivån hålls stabil. Även om du äter kött, fisk eller mjölkprodukter så har en stor andel grönsaksrätter i kosten en GI-balanserande effekt.

Fibrer
Maten innehåller stor mängd naturliga fibrer som är mycket viktiga för en väl fungerande tarmfunktion och för mättnadskänslan.

Maten är rik på tarmbakterier
Kosten är rik på mjölksyrabakterier, vilket gör att ohälsosamma tarmbakterier och svampar i tarmarna minskar. Med en frisk tarmflora skapas förutsättning för ett friskt immunförsvar (80% av immunförsvaret sitter i tarmarna.)

Nyttiga fetter
Maten innehåller nyttiga, vegetabiliska fetter. De nyttiga fetterna reducerar det farliga
kolesterolet i blodet och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Ger rätt kroppsvikt
Genom att äta ”rå” mat i högre grad som innehåller alla näringsämnen kroppen behöver i stor mängd, och dessutom en stor mängd fibrer så balanseras kroppsvikten inom några månader. Det gäller både om man väger för lite eller för mycket så stabiliseras kroppsvikten.

Rätt pH i kroppen (rätt syra-basbalans)
Större mängd färska grönsaker ger också ett balanserat pH-värde. Rätt pH-värde gör att du blir mer motståndskraftig och att alla typer av inflammationer minskar. Dagens moderna kost består till stor del av matvaror som har syrabildande effekt i kroppen. När vi är försurade blir vårt immunförsvarssystem ur balans och vi blir inte lika motståndskraftiga mot de sjukdomar vi har anlag för.

 Grön smoothie - Skål!

Annonser

(3) Comments

  1. […] Om Raw Food/Living Food/Levande föda […]

  2. […] kommer från levande föda-rörelsen startad av Ann Wigmore. Läs mer om raw food och levande föda här… Växbaserat betyder rena, oprocessade råvaror från växtriket och inkluderar varm och lagad mat […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}
%d bloggare gillar detta: