Trendspaning (garanterat glutenfri)

glutenfria baguetter

Har ni märkt att det har börjat dyka upp ”glutenfritt” på framsidorna på tidningarna överallt? Kollar man tidningshyllorna i butikerna så kan man just nu spana in ett par-tre framsidor med den rubriken. Vad är det som håller på att hända? Och är det bara en övergående trend?

Tidigare när jag sett en rubrik med ordet ”glutenfritt” så har jag ofta blivit besviken när jag sedan läst recepten som oftast varit baserade på bakmixer. Glutenfria bakmixer undviker jag bland annat på grund av (för det mesta) lågt näringsinnehåll och för att de i många fall är baserade på vetestärkelse. Nu när jag slår upp tidningarna är det åtminstone varierat! Man kan hitta fler och fler recept med naturligt glutenfria ingredienser och mjöler (utan vetestärkelse).

Tidningen Hembakat gav för någon månad sedan ut ett helt nummer med bara glutenfria recept. Flera av recepten var baserade på mjölmixer men tillräckligt många kom från boken Nytt bröd av Maria Blohm och Jessica Frej för att tidningen skulle vara värd att köpa. Har man redan den boken så fanns det dock inte särskilt många recept med bra näringsvärde i tidningen.

Mekto Ganic som har skrivit boken Bröd och kakor: baka utan gluten syntes i samma tidning och publicerade där några av sina recept. Hon tänker också bra rent näringsmässigt när hon skapar recept och kombinerar mjöler till bakverken.

baka-glutenfritt---matbrod-kakor-tartor-och-desserterFortfarande saknas en bok med glutenfritt hälsobröd (som inte är fulla av ägg)! Den hoppas jag få ge ut snart 🙂 I sommar kommer ju vår bok, min och Susanne Hovenäs, Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och desserter och den har ett uttalat hälsofokus med ambition till bra näringsinnehåll i alla bakverken – även om en del recept bara är till för särskilda tillfällen. Vad jag vet så blir den boken den första på svenska med recept på glutenfria surdegsbröd!

I nya numret av tidningen BAKA hittar vi några glutenfria recept i stil med de jag knåpar ihop. Det är Annelie med bloggen blomster och bakverk som skapat de recepten. Kul! Och grattis Annelie!

Hälsotrenden infiltrerar…

En annan trendspaning är att fler och fler matkreatörer och bloggare börjar smyga in hälso-recept utan att renodlat hålla sig till en trend eller diet. Jag har märkt att till och med Jamie Oliver har börjat ta influenser från raw food och glutenfri bakning. På hans hemsida kallas recepten inte alltid för ”raw” utan benämns istället med ”dairyfree, vegan”. Läser man receptet så är det dock tydligt att det är baserat på ett raw-foodrecept. På så sätt lockas fler att prova på ett hälsosammare sätt att baka och äta. Och varför inte, det är ju gott!

I samma nummer av tidningen BAKA som jag nämnde ovan så har man till exempel med recept på Raw key lime pie, helt utan ett tema på raw food eller liknande. Receptet är med för att det är gott!

Fredrik med bloggen Fredriks Fika är en annan matkreatör som blandar in Paleo-tänk i sina recept utan att slaviskt hålla sig till några regler utan även bakar bröd på vetemjöl och äter vitt socker när andan faller på.

Det är så här jag förutspår att det kommer att fortsätta, att fler och fler upptäcker hälsofördelarna med glutenfritt, raw-food och ”ren mat” genom att det helt enkelt smakar gott! Att man kan äta gott och samtidigt må bra i magen och kroppen. Alla kommer inte gå över till att renodlat äta glutenfritt eller raw eller paleo men det kommer att smyga sig in fler och fler recept som går att äta för alla på ett naturligt sätt.

Kanske kommer vi i framtiden få se bakböcker som blandar dinkelbröd, rågbröd med durralimpa, bovetefrallor med ingredienser som psyllium, xantan och chiafrön?

Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.