Hej!

Jag heter Nilla, bor i Stockholm och är bland annat författare, kost och näringsrådgivare och coach. Sedan 2012 arbetar jag heltid via den här plattformen med receptutveckling, onlineprogram, klienter och konsultuppdrag. På bloggen skriver jag om hälsa och välmående ur ett holistiskt perspektiv och lägger upp recept.

Min bakgrund som kock och pedagog (skola, omsorg) och Food and Beverage Manager använder jag mig av dagligen när jag skapar recept och guidar människor praktiskt. Jag har även av intresse flera olika utbildningar inom yoga, ayurveda, raw food/levande föda och energiterapi.

Vad det handlar om för mig…

Mat som älskar dig tillbaka är ren och läkande mat som också smakar gott! Nilla’s Kitchen (min blogg och mitt företag) handlar om att inspirera till matlagning som man njuter av och som kroppen också tackar dig för…

Personligt

Jag är en kreativ själ som har provat på olika vägar i livet. Under sammanlagt 7 år bodde jag i Prag, Tjeckien där jag pluggade språk och arbetade inom restaurang. Jag har även hunnit med att läsa lite sociologi. Det som intresserat mig har nog alltid handlat om både stora universella perspektiv och konkreta, praktiska saker som får människor att må bra eller att göra som de gör.

Jag är intresserad av berättelser och kommunikation, av djur, av konst och musik. Ända sedan jag var liten har jag varit uppslukad av de riktigt stora existentiella frågorna i livet.

Under tonår och hela 20-årsåldern led jag bl.a. av hormonella obalanser och kroniska smärtor i kroppen. Jag, som många andra, gick till slut “in i väggen” och började långsamt och metodiskt hitta alternativa vägar för att må bättre när sjukvården inte räckte till.

För mig inleddes den resan redan 2007 och handlade om en inre förändring på alla plan, fysiskt, känslomässigt, andligt och mentalt. På vägen utbildade jag mig till kostrådgivare, coach med olika påbyggnadsutbildningar och vaknade upp till sambandet sinne-kropp-själ genom mitt utforskande. Yoga, ayurveda, energiterapi, meditation, TCM och andra alternativa hälsoinriktningar har varit viktiga i mitt eget läkande och växande.

Böcker

Hittills har jag haft glädjen att få göra tre böcker. Boken “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” är min bok baserat på mitt arbete som kost och näringsrådgivare. Läs mer om alla böckerna här… Eller köp på adlibris här..

Om mig som kostrådgivare och coach/terapeut

Jag har arbetat med coaching och rådgivning sedan 2012. Idag ingår onlineprogram, receptutveckling och författande som ytterligare delar av min verksamhet tillsammans med den individuella rådgivningen.

I kostrådgivningen arbetar jag med flera läkande principer för att skapa hälsa: inflammationsdämpande tänk, syra/basbalans, balansera tarmflora, hormonbalans, blodsockerbalans osv. Jag tar intryck från Paleo/stenålderskost, växtbaserad kost, ayurvedsikt tänk, blå-zoner-mat, medelhavskost, antinflammatorisk kost, GI och funktionsmedicinska principer för kostråd och recept … bland annat! Jag tror inte att en specifik kostinriktning passar alla människor och jag jobbar med individanpassad kost.

Genom coachingen hjälper jag människor bl.a. med kroppsuppfattning, förändra gamla vanor, beroendebeteende, självkänsla, att lokalisera känslomässiga orsaker till fysiska obalanser och att identifiera steg framåt.  Enligt min tro så finns alltid de orsaker vi söker till fysiska obalanser på ett undermedvetet plan (som begränsande beslut/uppfattningar) och/eller lagrat i kroppen (omedvetna eller medvetna trauman). Det är däremot inte varje gång vi behöver hitta de orsakerna för att lösa våra problem! Men ibland är det det enda som faktiskt hjälper till slut… Läs mer…

Glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt…

År 2010 lade jag om kosten till glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt och min värld förändrades. Från att ha levt med ett knippe diffusa symtom så blev jag inom några veckor helt symtomfri. Jag förstod att maten var en viktig nyckel för mig till att må som allra bäst och jag började baka och laga mat efter nya principer. Läs mer i kurera.se intervju om hur ”Min förändrade kosthållning läkte mig”.

Eftersom att det alltid varit viktigt för mig att mat innebär sinnlighet och njutning så var det självklart att den “nya” maten skulle smaka precis lika bra som den mat jag varit van vid när jag skapade  recept.

Tidigare har jag arbetat bl.a. som pedagog, som kock, kökschef och servitris. När jag sedan hittade de vägar som lett till att jag nu återfått full hälsa så känns det helt naturligt att jag arbetar med mat igen. Nu ur ett annat perspektiv med fokus på välmående sinne, kropp och själ.

God mat är min hälsofilosofi…

God mat har alltid varit en passion för mig och helhetsupplevelsen av hur vi njuter av tillvaron, vilka val vi gör för att må bra. Min bestämda uppfattning är att hälsosamt också ska smaka gott! Om den inte gör det, om vi tvingar i oss maten för att vi tror att vi måste, så kan det inte vara helt och hållet hälsosamt enligt mig.

Jag hämtar främst inspiration från resor, smakminnen, även gamla matlagnings och baktraditioner och inovativa kockar. De som är riktigt duktiga på raw food inspirerar mig också. Det är smakerna och upplevelsen som styr när jag kommer på recept.

Eftersom jag själv är känslig för vete, mejeriprodukter och raffinerat socker och samtidigt har smak för bakverk och desserter så vill jag skapa recept som kan avnjutas av alla för smaken och upplevelsens skull, inte bara för de hälsosamma ingredienserna. Allt jag lagar äralltsånaturligt glutenfritt, utan raffinerat socker och kan göras helt utan mjölkprodukter. Läs mer om hur jag äter & min syn på mat här…

Min matbakgrund

När jag var liten älskade jag mat och att laga mat. Hemma åt vi relativt hälsosamt och medvetet. Det tog därför lång tid för mig att förstå att mina fysiska och känslomässiga symtom som jag hade lidit av sedan tidig tonår kunde ha med kosten att göra. Jag visste ju att jag “åt bra”. Det var först när jag hade fyllt 30, då jag fysiskt “gick in i väggen”, som jag var tvungen att hitta alternativa svar på vad som orsakade symtomen.

Jag genomgick en lång process av att skala bort sådant i livet som inte längre tjänade mig och min hälsa. På vägen lade jag till nya och bättre vanor men det var när jag uteslöt vete och ko-mjölk som det äntligen vände för mig på riktigt.

Under livet har jag inspirerats av mat från olika länder och kulturer. Jag älskar särskilt medelhavsmat, orientalisk mat, indisk, thailändsk och annan asiatisk mat. Det är fräschören i de olika köken jag gillar och användningen av mycket grönsaker.


What Our Clients Say
257 recensioner