Om mig

Nilla Coach - version 2.jpgJag heter Nilla Gunnarsson och bor i Stockholm. Jag är författare, kost & näringsrådgivare, NLP coach och utbildar mig för närvarande till yogalärare. Att skapa nya recept och att experimentera i köket är det mest tillfredsställande som finns! Det har alltid varit det stora utloppet för min kreativitet, ända sedan jag var liten. En annan lika stark passion för mig är att hjälpa andra att må bättre.

År 2010 lade jag om kosten till glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt och min värld förändrades. Från att ha levt med ett knippe diffusa symtom så blev jag inom några veckor helt symtomfri. Jag förstod att maten var nyckeln för mig till att må som allra bäst och jag började baka och laga mat efter nya principer. Läs mer i kurera.se intervju om hur ”Min förändrade kosthållning läkte mig”.

Eftersom att det alltid varit viktigt för mig att mat innebär sinnlighet och njutning så var det självklart att den ”nya” maten skulle smaka precis lika bra som den mat jag varit van vid när jag skapade  recept.

Tidigare har jag arbetat bl.a. som pedagog, som kock, kökschef och servitris. När jag sedan hittade de vägar som lett till att jag nu återfått full hälsa så känns det helt naturligt att jag arbetar med mat igen. Nu ur ett annat perspektiv med fokus på välmående sinne, kropp och själ.

nilla gunnarsson, nillas's kitchenBöcker

Hittills har jag haft glädjen att få göra tre böcker, varav två i samarbete med Susanne Hovenäs, hälsojournalist och redaktör. Boken ”Sju steg…” är min egen bok baserat på mitt arbete som kost och näringsrådgivare. Läs mer om alla böckerna här… Eller köp på adlibris här…


God mat är min livsfilosofi…

God mat har alltid varit en passion för mig och helhetsupplevelsen av hur vi njuter av tillvaron, vilka val vi gör för att må bra. Min bestämda uppfattning är att hälsosamt också ska smaka gott! Om den inte gör det, om vi tvingar i oss maten för att vi tror att vi måste, så kan det inte vara helt och hållet hälsosamt enligt mig.

Eftersom jag själv är känslig för vete, mejeriprodukter och raffinerat socker och samtidigt har smak för bakverk och desserter så vill jag skapa recept som kan avnjutas av alla för smaken och upplevelsens skull, inte bara för de hälsosamma ingredienserna. Allt jag lagar är alltså naturligt glutenfritt, utan raffinerat socker och kan göras helt utan mjölkprodukter. Läs mer om hur jag äter & min syn på mat här…

Min matbakgrund

När jag var liten älskade jag mat och att laga mat. Hemma åt vi relativt hälsosamt och medvetet. Dessutom hade bägge mina föräldrar en bra intuitiv känsla för att det skulle vara naturliga råvaror. De föredrog t.ex. smör istället för margarin (tvärt emot trenden då) och vi åt sällan halv-fabrikat eller snabbmat. Det skulle vara ”riktig mat” som mina föräldrar utryckte det, vilket egentligen kunde innefatta ganska mycket, men i princip gick ut på att maten lagades hemma och från grunden.

Det tog därför lång tid för mig att förstå att mina fysiska och känslomässiga symtom som jag hade lidit av sedan tidig tonår kunde ha med kosten att göra. Jag visste ju att jag ”åt bra”. Det var först när jag hade fyllt 30, då jag fysiskt ”gick in i väggen”, som jag var tvungen att hitta alternativa svar på vad som orsakade symtomen.

Jag genomgick en lång process av att skala bort sådant i livet som inte längre tjänade mig och min hälsa. På vägen lade jag till nya och bättre vanor men det var när jag uteslöt vete och ko-mjölk som det äntligen vände för mig på riktigt.

Under livet har jag inspirerats av mat från olika länder och kulturer. Jag älskar särskilt medelhavsmat, orientalisk mat, indisk, thailändsk och annan asiatisk mat. Det är fräschören i de olika köken jag gillar och användningen av mycket grönsaker. Umami (smaken av god fyllighet och djup) skapas inte bara av rent kött, socker och salt (som i nordeuropeiska kök) utan även genom tillagningsmetoder, mycket citrus, kryddning och örter i rätt kombinationer.

Läs mer om hur jag äter här…

 

Annonser