Hej!

Jag heter Nilla och är författare, kost och näringsrådgivare och coach och jag arbetar heltid sedan 2012 via den här plattformen med onlineprogram, med klienter och med konsultuppdrag. Här på hemsidan och bloggen skriver jag om hälsa och välmående ur ett holistiskt perspektiv och lägger upp recept.

Min bakgrund som kock, kökschef och pedagog använder jag mig av dagligen när jag skapar recept och guidar människor praktiskt. Förutom kost och näringsrådgivare och NLP Coach så är jag även utbildad Food and Beverage Manager och har flera utbildningar inom yoga, ayurveda, raw food/levande föda och energiterapi.

Personligt

Jag är en kreativ själ som har provat på olika vägar i livet. Under sammanlagt 7 år bodde jag i Prag, Tjeckien där jag pluggade språk och arbetade inom restaurang. Förutom språk och mina certifieringar inom hälsa har jag också studerat management och sociologi. Jag är helt enkelt intresserad av livet och konkreta saker som får människor att må bra eller göra som de gör. Jag är intresserad av berättelser och kommunikation, av djur, av konst och musik. Ända sedan jag var liten har jag varit uppslukad av de riktigt stora existentiella frågorna i livet.

Under tonår och hela 20-årsåldern led jag bl.a. av kroniska smärtor i kroppen. I efterhand kan jag utvärdera att även kroniska negativa känslor och beteendemönster gjort att jag gått omkring med en upplevelse av att livet var en kamp. Jag, som många andra, gick till slut ”in i väggen” och började långsamt och metodiskt hitta nya vägar för att må bättre.

För mig inleddes den resan redan 2007 och handlade om en inre förändring på alla plan, fysiskt, känslomässigt, andligt och mentalt. På vägen utbildade jag mig till kostrådgivare, coach med olika påbyggnadsutbildningar och jag vaknade upp till sambandet sinne-kropp-själ genom mitt utforskande. Yoga, ayurveda, energiterapi, meditation, TCM och andra alternativa hälsoinriktningar har varit viktiga i mitt läkande och växande.

Böcker

Hittills har jag haft glädjen att få göra tre böcker. Boken ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” är min bok baserat på mitt arbete som kost och näringsrådgivare. Läs mer om alla böckerna här… Eller köp på adlibris här..

Glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt…

År 2010 lade jag om kosten till glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt och min värld förändrades. Från att ha levt med ett knippe diffusa symtom så blev jag inom några veckor helt symtomfri. Jag förstod att maten var nyckeln för mig till att må som allra bäst och jag började baka och laga mat efter nya principer. Läs mer i kurera.se intervju om hur ”Min förändrade kosthållning läkte mig”.

Eftersom att det alltid varit viktigt för mig att mat innebär sinnlighet och njutning så var det självklart att den ”nya” maten skulle smaka precis lika bra som den mat jag varit van vid när jag skapade  recept.

Tidigare har jag arbetat bl.a. som pedagog, som kock, kökschef och servitris. När jag sedan hittade de vägar som lett till att jag nu återfått full hälsa så känns det helt naturligt att jag arbetar med mat igen. Nu ur ett annat perspektiv med fokus på välmående sinne, kropp och själ.

God mat är min hälsofilosofi…

God mat har alltid varit en passion för mig och helhetsupplevelsen av hur vi njuter av tillvaron, vilka val vi gör för att må bra. Min bestämda uppfattning är att hälsosamt också ska smaka gott! Om den inte gör det, om vi tvingar i oss maten för att vi tror att vi måste, så kan det inte vara helt och hållet hälsosamt enligt mig.

Jag hämtar främst inspiration från resor, smakminnen, även gamla matlagnings och baktraditioner och inovativa kockar. De som är riktigt duktiga på raw food inspirerar mig också. Det är smakerna och upplevelsen som styr när jag kommer på recept.

Eftersom jag själv är känslig för vete, mejeriprodukter och raffinerat socker och samtidigt har smak för bakverk och desserter så vill jag skapa recept som kan avnjutas av alla för smaken och upplevelsens skull, inte bara för de hälsosamma ingredienserna. Allt jag lagar äralltsånaturligt glutenfritt, utan raffinerat socker och kan göras helt utan mjölkprodukter. Läs mer om hur jag äter & min syn på mat här…

Min matbakgrund

När jag var liten älskade jag mat och att laga mat. Hemma åt vi relativt hälsosamt och medvetet. Dessutom hade bägge mina föräldrar en bra intuitiv känsla för att det skulle vara naturliga råvaror. De föredrog t.ex. smör istället för margarin (tvärt emot trenden då) och vi åt sällan halv-fabrikat eller snabbmat. Det skulle vara ”riktig mat” som mina föräldrar utryckte det, vilket egentligen kunde innefatta ganska mycket, men i princip gick ut på att maten lagades hemma och från grunden.

Det tog därför lång tid för mig att förstå att mina fysiska och känslomässiga symtom som jag hade lidit av sedan tidig tonår kunde ha med kosten att göra. Jag visste ju att jag ”åt bra”. Det var först när jag hade fyllt 30, då jag fysiskt ”gick in i väggen”, som jag var tvungen att hitta alternativa svar på vad som orsakade symtomen.

Jag genomgick en lång process av att skala bort sådant i livet som inte längre tjänade mig och min hälsa. På vägen lade jag till nya och bättre vanor men det var när jag uteslöt vete och ko-mjölk som det äntligen vände för mig på riktigt.

Under livet har jag inspirerats av mat från olika länder och kulturer. Jag älskar särskilt medelhavsmat, orientalisk mat, indisk, thailändsk och annan asiatisk mat. Det är fräschören i de olika köken jag gillar och användningen av mycket grönsaker.


Om mig som coach/terapeut

Jag har arbetat med coaching och rådgivning sedan 2012. Idag ingår onlineprogram, receptutveckling och författande som ytterligare delar av min verksamhet tillsammans med den individuella rådgivningen. Genom coachingen hjälper jag människor bl.a. med kroppsuppfattning, förändra gamla vanor, beroendebeteende, självkänsla, att lokalisera känslomässiga orsaker till fysiska obalanser och att identifiera steg framåt. Läs mer…

De svar vi söker på fysiska obalanser har alltid en orsak på ett undermedvetet plan. Även hur vi relaterar till den egna kroppen eller till mat. Vi kan uppnå resultat snabbare genom att förbigå det medvetna sinnet och läka blockeringar på en nivå bortom det medvetna, analyserande sinnet. Läs mer…

%d bloggare gillar detta: