För mig handlar det om att hitta grundläggande principer som får mig att må bra, så att jag slipper räkna i tabeller och jaga gifter.”

Flera kosthållningar för hälsa, ”gamla” traditionella och några nya, har flera saker gemensamt. Det handlar om vissa grundläggande principer; som ex. att äta mycket grönsaker och att välja rätt kolhydrater…

På lång sikt kan de olika inriktningarna tyvärr (var för sig) innebära ett för insnöat tänk – när man som ex. fokuserar på bara en läkande funktion. Som ex. när man bara fokuserar på tarmbakterier men glömmer att äta för hormonbalans…

Den kosthållning jag förespråkar och som jag själv njuter av har jag beskrivit i min bok Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker och är den vi äter under onlineprogrammet ”21 dagar ren och läkande mat”.

Maten är på samma gång…

 • antiinflammatorisk
 • blodsockerbalanserande
 • och främjar god tarmflora

…d.v.s. vi lyfter blicken och ser till flera läkande och vitaliserande principer.

Vetenskap, alternativvetenskap och erfarenhet

Maten är egentligen inga konstigheter utan utgör ett naturligt sätt att äta med helt vanliga men ursprungliga råvaror av bra kvalitet – i rätt kombination. Min kunskapsgrund vilar på vetenskap och har en hel del gemensamt med Livsmedelsverkets riktlinjer men jag tar också in individanpassad kost och både tusenåriga och moderna idéer för att hjälpa människor hitta en vitaliserande kost som passar just dom. 

Min kunskapsgrund och mina influenser

 • vetenskapsbaserad nutrition
 • medelhavskost
 • blå zoner-mat
 • stenålderskost
 • Ayurveda
 • basbildande mat
 • inflammationsdämpande mat
 • äta för blodsockerbalans
 • hormonreglerande kost
 • växtbaserad mat (whole foods plant based diet)
 • raw food/levande föda
 • metabola typer

Många gånger äter jag själv vegetariska eller veganska måltider men jag är inte vegetarian. Jag har alltid ekologiska ägg i kylen och när jag köper kyckling och kött så väljer jag ekologiskt eller vilt. Jag undviker uppskattningsvis till 90 % gluten, vetestärkelse, mjölkprotein från ko och vitt socker. Läs mer på sidan om mig…


”Det handlar om att äta så som vi människor är menade att äta från början, i enlighet med, och med respekt för naturen. Det betyder råvaror från en så naturlig originalmiljö som möjligt, utan framavling och genetisk påverkan från människor. Det betyder också att maten får ta mycket fokus i vardagen och tillagas nästan alltid från grunden hemma.

/ur Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker;


Grönsaker är grunden…

Lösningen för mig är att basera min kost på grönsaker i stor variation, att äta så mycket ekologisikt producerat (både av kött, fisk, ägg och vegetabiliskt protein, kolhydrater och grönsaker) som möjligt. Jag undviker vetemjöl och de flesta andra sädesslag, komjölksprodukter och vitt socker. Denna kosthållning kallas numera för ren mat eller ”eat clean”. En sådan kost blir nästan automatiskt blodsockerbalanserande, inflammationsdämpande och basbildande.

Istället för komjölksprodukter äter jag till exempel ibland getost och fårost (måttligt), ghee (skirat smör), kokosmjölk och kokosgrädde, cashewgrädde, cashewyoghurt, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, sesammjölk och kallpressade oljor. Under cirka ett års tid åt jag helt mjölkfritt, glutenfritt och sockerfritt. Efter det provade jag att återinföra fårost och getost för just mig fungerade det bra.

Många glutenfria sädesslag, grässorter och fröer, såsom havre, durra, teff, bovete, hirs, amarant och opolerat ris, innehåller mängder med mineraler och andra viktiga näringsämnen. Jag inkluderar långsamma och näringsrika kolhydrater i min vardagskost. Till frukost njuter jag till exempel ofta av hembakat, glutenfritt bröd och bland annat quinoa är ofta en mättande ingrediens i mina sallader.

När jag äter en näringsrik, blodsockerbalanserande och ren kost har jag ofta plats för sötsaker i vardagen – sötsaker som smakar tusen gånger mer och godare än smågodis. Jag bakar ofta kakor, tårtor, gör eget godis och egen glass. Och jag njuter i fulla drag. Det är meningen att vi ska kunna äta gott och unna oss godsaker när vi äter hälsosamt!

Jag vill betona att mängden färska grönsaker, frukt och rotfrukter tillsammans utgör grunden för min kost; tänk basen i den traditionella kostpyramiden. Några dagar i veckan äter jag helt vegetariskt, för att det faller sig så naturligt.

Strikt flexibel…

Själv följer jag inte, och har heller aldrig strikt följt, någon dietmodell. Däremot tar jag emot influenser från olika håll. Mitt utforskande av dieter har aldrig handlat om viktminskning, utan om välmående och hälsa. I och med att jag mår bra av en blodsockerbalanserande kost med mycket grönsaker, är många av mina rätter influerade av stenålderskost (Paleo), medelhavskost, grundtankarna i GI-kosten eller vegetarisk, basbildande kost.

Lika ofta är mina rätter helt veganska och jag tar en del inspiration från Rawfood, Ayurveda och traditionell hälsomanskost. Samtidigt äter jag gärna ekologiskt rött kött, ekologisk kyckling eller vilt vid särskilda tillfällen. För mig handlar det om att hitta grundläggande principer som får mig att må bra, så att jag slipper räkna i tabeller och jaga gifter …

Magkänslan bestämmer…

Jag testar ofta nytt och provar mig hela tiden fram. Känslan i kroppen och hur jag mår psykiskt av maten är det som får avgöra om den för tillfället är bra eller dålig för mig. Att hämta inspiration och lyssna på råd utifrån är viktigt, men magkänslan är fortfarande det som bestämmer.

Att träna upp förmågan att lyssna på sin kropp och hur den kommunicerar kan ta tid, men när vi väl lärt oss tolka kroppens språk är det en förmåga som hela tiden förfinas och som vi har med oss resten av livet.

Inlägg med kostråd


Independently verified
257 recensioner