För mig handlar det om att hitta grundläggande principer som får mig att må bra, så att jag slipper räkna i tabeller och jaga gifter.”

Flera kosthållningar för hälsa, “gamla” traditionella och några nya, har flera saker gemensamt. Det handlar om vissa grundläggande principer; som ex. att äta mycket grönsaker och att välja rätt kolhydrater…

På lång sikt kan de olika inriktningarna tyvärr (var för sig) innebära ett för insnöat tänk – när man som ex. fokuserar på bara en läkande funktion. Som ex. när man bara fokuserar på tarmbakterier men glömmer att äta för hormonbalans…

Den kosthållning jag förespråkar och som jag själv njuter av har jag beskrivit i min bok Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker och är den vi äter under onlinekursen “Ren och läkande mat“.

Maten är på samma gång…

 • antiinflammatorisk
 • blodsockerbalanserande
 • och främjar god tarmflora

…d.v.s. vi lyfter blicken och ser till flera läkande och vitaliserande principer.

Vetenskap, alternativvetenskap och erfarenhet

Maten är egentligen inga konstigheter utan utgör ett naturligt sätt att äta med helt vanliga men ursprungliga råvaror av bra kvalitet – i rätt kombination. Min kunskapsgrund vilar på vetenskap och har en hel del gemensamt med Livsmedelsverkets riktlinjer men jag tar också in individanpassad kost och både tusenåriga och moderna idéer för att hjälpa människor hitta en vitaliserande kost som passar just dom. 

Mina matpyramider för ren och läkande mat

Jag jobbar med individanpassad kost och olika personer behöver olika steg av antiinflammatorisk och läkande kost. Tex kan någon behöva gå mer mot paleo-kost eller till och med AIP en period. Eller kanske äta enl kostpyramiderna men även anpassa efter låg FODMAP osv osv…. Man kan justera och överlappa pyramiderna så att det passar en själv.

En anledning till att jag skapade pyramiderna var att jag märkt att många som själva har uppfattningen att de äter bra gör det med ”fel” balans. Dvs kanske rätt råvaror men för mycket fokus på en viss grupp, tex för mycket nyttiga sötsaker eller glutenfria bröd och för lite grönsaker och nyttiga fetter eller faktiskt för mycket grönsaker och frukt och för lite protein och annan substans osv…

Min kunskapsgrund och mina influenser

Många gånger äter jag själv vegetariska eller veganska måltider men jag är inte vegetarian. Jag har alltid ekologiska ägg i kylen och när jag köper kyckling och kött så väljer jag ekologiskt eller vilt. Jag undviker uppskattningsvis till 90 % gluten, vetestärkelse, mjölkprotein från ko och vitt socker. Läs mer på sidan om mig… och i det här inlägget:


“Det handlar om att äta så som vi människor är menade att äta från början, i enlighet med, och med respekt för naturen. Det betyder råvaror från en så naturlig originalmiljö som möjligt, utan framavling och genetisk påverkan från människor. Det betyder också att maten får ta mycket fokus i vardagen och tillagas nästan alltid från grunden hemma.

Sammanfattningsvis går ren och läkande mat ut på att….

 • utesluta helt eller minska radikalt: vetemjöl, mejeriprodukter och socker
 • äta mer oupphettad mat, särskilt grönsaker
 • äta stor mängd grönsaker, både oupphettade och upphettade
 • äta mat med hög halt Omega3, vitaminer, mineraler och antioxidanter
 • äta kost rik på antioxidanter
 • äta mycket ekologiskt
 • motionera regelbundet
 • hålla en stabil blodsockernivå (ät GI-smart)

Riktlinjer

 • Ät mycket grönsaker (helst ekologiska) av alla färger.
 • Ät fisk mer än en gång i veckan eller kosttillskott med Omega3.
 • Använd olivolja, kokosolja och ibland rapsolja, linfröolja och avokadoolja
 • Undvik: margarin, solrosolja, druvkärnesolja, palmolja och matolja
 • Använd ofta kryddor så som vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, kanel, gurkmeja osv och även örter.
 • Ät ekologiskt kött, kyckling, vilt osv
 • Ät vildfångad/MSC-märkt fisk
 • Ät måttligt med bönor och andra baljväxter.
 • Ät bara måttligt av de flesta frukter: ät av mindre söta frukter och bär och måttligt av söta.
 • Ät gärna lite nötter/frön varje dag
 • Bröd: ät måttligt med bröd om det passar men inte flera ggr om dagen. Helst helt glutenfritt utan stärkelse. Bröd bakat av 100 % råg kan gå bra och då helst på surdeg så som finskt rågbröd. Havre, bovete, durra och teff (glutenfritt) går också bra. Undvik vetemjöl helt.
 • Ät måttligt med råris, quinoa.
 • Ät måttligt med get- och fårost (ej alltför lagrad).
 • Undvik fruktjuicer (grapefruktjuice, morotsjuice, tomatjuice, andra grönsaksjuicer och gröna smoothies är bättre)
 • Håll konsumtion av koffein och kaffe låg
 • Drick grönt te, örtte och vatten.

Lösningen för mig…

Lösningen för mig personligen är att basera min kost på grönsaker i stor variation, att äta så mycket ekologiskt producerat (både av kött, fisk, ägg och vegetabiliskt protein, kolhydrater och grönsaker) som möjligt. Jag undviker vetemjöl och de flesta andra sädesslag, komjölksprodukter och vitt socker. Denna kosthållning kallas numera för ren mat eller “eat clean”. En sådan kost blir nästan automatiskt blodsockerbalanserande, inflammationsdämpande och basbildande.

Istället för komjölksprodukter äter jag till exempel ibland getost och fårost (måttligt), ghee (skirat smör), kokosmjölk och kokosgrädde, cashewgrädde, cashewyoghurt, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, sesammjölk och kallpressade oljor. Under cirka ett års tid åt jag helt mjölkfritt, glutenfritt och sockerfritt. Efter det provade jag att återinföra fårost och getost för just mig fungerade det bra.

Många glutenfria sädesslag, grässorter och fröer, såsom havre, durra, teff, bovete, hirs, amarant och opolerat ris, innehåller mängder med mineraler och andra viktiga näringsämnen. Jag inkluderar långsamma och näringsrika kolhydrater i min vardagskost.

När jag äter en näringsrik, blodsockerbalanserande och ren kost har jag ofta plats för sötsaker i vardagen – sötsaker som smakar tusen gånger mer och godare än smågodis. Jag bakar ofta kakor, tårtor, gör eget godis och egen glass. Och jag njuter i fulla drag. Det är meningen att vi ska kunna äta gott och unna oss godsaker när vi äter hälsosamt!

Kurs med recept och kostprogram


What Our Clients Say
257 recensioner