kostråd

Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD?

Här kommer min syn på hur man kan tänka när man forskar fram en antiinflammatoriskt kost som passar en själv och som verkligen leder till att man mår bättre, både här och nu och på lång sikt.

En anledning att många med modern västerländsk kost har s.k. välfärssjukdomar inklduerat övervikt och depression har att göra med kost och låggradig inflammation. Därför är det bra att ha ett antiinflammtortiskt tänk när man förändrar sin kost men det kan vara bra att sätta sig in i varför vissa kostinriktningar är mer eller mindre strikta för att kunna utröna sin egen nivå.


Kost-relaterade orsaker till låggradig inflammation

 • för mycket socker, och snabba kolhydrater.
 • spannmålsbaserad utgör en stor andel av kosten
 • för mycket transfetter
 • för låg andel Omega-3.
 • hög andel nattskuggeväxter (potatis, tomat, aubergine och paprika)
 • hög andel kött och låg andel grönsaker

Vad är skillnaden AIP, antiinflammatorisk kost och IFD

Autoimmune Protocol (AIP) är ett sätt att äta specifikt för att läka tarmväggen, återställa tarmfloran och därigenom minska kronisk inflammation. Följer man AIP, som är en extrem version av Paleo-kost, så utesluter man en mängd olika livsmedel strikt. Förutom de “vita bovarna” (vitt mjöl, mjölk och socker) bl.a. även alla nattskuggeväxter, alla sädesslag (även glutenfria), alla baljväxter, nötter och fröer, många oljor mm. Man förhåller sig till listor med väldigt specifika riktlinjer. Syftet med AIP är främst att äta sig frisk från autoimmun sjukdom och läckande tarm.

Antiinflammatorisk kost och IFD (inflammation free diet) är de flera som definierar specifika riktlinjer till. Man riktar in sig på att läka tarm och tarmflora men också men med mer övergripande läkande principer kan man säga. Som att hålla sitt blodsocker stabilt, att skydda sig med antioxidanter, att läka tarmflora över tid och att minska stress. Det finns olika tänk kring vart man drar gränser hos de som delar med sig av riktlinjer för antiinflammatorisk kost. Som ex. ger vissa råd att hålla konsumtion av sädeslagen (även vete) och mjölkprodukter låg, men att det går bra att äta i små mängder medan andra säger – uteslut allt gluten-haltigt och alla komjölksprodukter till 100%.

För att uppnå hälsa med ett långsiktigt perspektiv så är det viktigt att äta varierat och med en bra och bred grund. AIP är inte ett hållbart sätt att äta på under lång tid, men många har uppnått mycket goda resultat när man följer en sådan kost under en kortare period (allt ifrån ett par veckor- till ett par år, beroende på person och tillstånd).

Antiinflammatorisk kost och IFD är alltså ett mer hållbart sätt att sätta igång att äta på för de flesta. Har du inte diagnos autoimmun sjukdom så följ först bredare riktlinjer som Paleo, flexibel paleo, mitt kostprogram ren och läkande mat, medelhavskost, blå zoner-kost, växtbaserat = whole-foods-plant-based med antiinflammatoriskt tänk.

Värt att notera: Alla råvaor har olika egenskaper och vissa är mer inflammationsdrivande än andra. Det är inte möjligt att undvika komponenter i kosten som har inflammationsdrivande egensakper helt. AIP är faktiskt på inga sätt helt antiinflammatoriskt om man ser till råvarulistorna. Det är inte så det fungerar. Till exempel räknas rött kött som ganska starkt inflammationsdrivande och det ät tillåtet enl. AIP.

Vad är “ren och läkande mat” och hur har det med saken att göra?

Onlineprogrammet som jag skapat och håller i några gånger per år heter ”21 dagar ren och läkande mat”. Ren och läkande mat innebär att man använder sig av flera läkande och vitaliserande principer för att uppnå hälsa och balans. Till exempel tänk kring inflammation, syra/bas-balans, hormonreglerande kost, blodsockerbalans, tarmflora osv – allt sammantaget.

Ren och läkande mat är alltså ett koncept jag skapat själv men som är väldigt likt ett funktionsmedicinskt/näringsterapeutiskt tänk och det finns flera bra konstriktningar att ta inspiration ifrån. Till exempel clean food, växtbaserad kost (whole foods plant based), basbildande kost, Raw food och levande föda, medelhavskost, GI-tänk (blodsockerbalans), Paleo osv. Jag har också tagit intryck av Ayurveda och andra alternativa skolor kring kost och hälsa.

Så här är tänket med maten under onlineprogrammet: Maten vi äter är extra näringsrik, generellt inflammationsdämpande och basbildande och främjar god tarmflora (plus annat ovan nämnt). Vi äter med en balans av råvaror och med medvetenhet kring rutiner och vanor vilket gör att man (de flesta) inte behöver utesluta t.ex. tomat, paprika, glutenfria sädeslag som havre eller likn (som man t.ex. gör enligt AIP). Allt handlar om överblick och ett större perspektiv. Inte hela tiden om specifika råvaror utan om råvaror i rätt kombination över tid.

(8) Comments

 1. Charlotte says:

  Tack för en väldigt pedagogisk och bra förklaring av skillnaderna!

 2. […] Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD? […]

 3. […] Vad är skillnaden AIP, antiinflammatorisk kost och IFD – Nilla's … […]

 4. […] Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD? […]

 5. […] Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD? […]

 6. […] Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD? […]

 7. […] Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD? […]

 8. […] Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d