Annonser
kostråd

Skillnader antiinflammatorisk kost, IFD, AIP och extra om nattskuggeväxter

Jag fick en fråga på mailen om varför recepten under onlineprogrammet ”21 dagar ren och läkande mat” ibland innehåller nattskuggeväxter (d.v.s. potatissläktet som tomat, paprika, potatis, aubergine, chili osv) när det marknadsförs som bl.a. antiinflammatoriskt och kost för bra tarmflora. För vissa säger frågan inte så mycket men för andra som följer hälsobloggar och läser böcker om inflammation eller tarmflora och kost så finns en hel del frågetecken att räta ut.

Här kommer min syn på hur man kan tänka när man forskar fram en kost som passar en själv och som verkligen leder till att man mår bättre, både här och nu och på lång sikt.

Vad är skillnaden AIP, antiinflammatorisk kost och IFD

Autoimmune Protocol (AIP) är ett sätt att äta för att läka tarmväggen, återställa tarmfloran och därigenom minska kronisk inflammation. Följer man AIP, som är en extrem version av Paleo-kost, så utesluter man en mängd olika livsmedel strikt. Förutom de ”vita bovarna” (vitt mjöl, mjölk och socker) bl.a. även alla nattskuggeväxter, alla sädesslag (även glutenfria), alla baljväxter, nötter och fröer, många oljor mm. Man förhåller sig till listor med väldigt specifika riktlinjer. Syftet med AIP är främst att äta sig frisk från autoimmun sjukdom och läckande tarm.

Antiinflammatorisk kost och IFD (inflammation free diet) innebär mer övergripande läkande principer som att hålla sitt blodsocker stabilt, att skydda sig med antioxidanter, att läka tarmflora över tid och att minska stress. Det finns några olika tänk kring vart man drar gränser hos de som delar med sig av riktlinjer för antiinflammatorisk kost. Som ex. ger vissa råd att hålla konsumtion av sädeslagen (även vete) och mjölkprodukter låg, men att det går bra att äta i små mängder medan andra säger – uteslut allt glutenhaltigt och alla komjölksprodukter till 100%.

För att uppnå hälsa med ett långsiktigt perspektiv så är det viktigt att äta varierat och med en bra och bred grund. AIP är inte ett hållbart sätt att äta på under lång tid men många har uppnått mycket goda resultat när man följer en sådan kost under en kortare period (allt ifrån ett par veckor- till ett par år, beroende på person och tillstånd). Antiinflammatorisk kost och IFD är alltså ett mer hållbart sätt att sätta igång att äta på för de flesta.

Värt att notera: Alla råvaor har olika egenskaper och vissa är mer inflammationsdrivande än andra. Det är inte möjligt att undvika komponenter i kosten som har inflammationsdrivande egensakper helt. AIP är faktiskt på inga sätt helt antiinflammatoriskt om man ser till råvarulistorna. Det är inte så det fungerar. Till exempel räknas rött kött som ganska starkt inflammationsdrivande och det ät tillåtet enl. AIP.

Vad är ren och läkande mat och hur har det med saken att göra?

Onlineprogrammet som jag skapat och håller i några gånger per år heter ”21 dagar ren och läkande mat”. Ren och läkande mat innebär att man använder sig av flera läkande och vitaliserande principer för att uppnå hälsa och balans. Till exempel tänk kring inflammation, syra/bas-balans, hormonreglerande kost, blodsockerbalans, tarmflora osv – allt sammantaget.

Ren och läkande mat är alltså ett koncept jag skapat själv men som är väldigt likt ett näringsterapeutiskt tänk och det finns flera bra konstriktningar att ta inspiration ifrån. Till exempel clean food, växtbaserad kost, basbildande kost, Raw food och levande föda, medelhavskost, GI-tänk (blodsockerbalans), Paleo osv. Jag har också tagit intryck av Ayurveda och andra alternativa skolor kring kost och hälsa.

Så här är tänket med maten under onlineprogrammet: Maten vi äter är extra näringsrik, generellt inflammationsdämpande och basbildande och främjar god tarmflora (plus annat ovan nämnt). Vi äter med en balans av råvaror och med medvetenhet kring rutiner och vanor vilket gör att man (de flesta) inte behöver utesluta t.ex. tomat, paprika, glutenfria sädeslag som havre eller likn (som man t.ex. gör enligt AIP). Allt handlar om överblick och ett större perspektiv. Inte hela tiden om specifika råvaror utan om råvaror i rätt kombination över tid.

Jag förmedlar med programmet ett sätt att äta som är hållbart och läkande över lång tid och som man kan hålla sig till resten av livet. Under programmets gång ingår reflektion och frågor/svar som gör att man guidas hitta sitt eget sätt att äta som känns rätt och som man mår bäst av. För några innebär det en upptäckt att man behöver äta mer strikt under en längre period.

Nattskuggeväxter och andra gränsdragningar

Gruppen nattskugeväxter (potatis, tomat, aubergine och paprikafrukter) är mer allergena än många andra grönsaker och kan vara retande för vissa med t.e.x. nedsatt tarmfunktion. Men de har också flera hälsofördelar, som t.ex. tomat, chili, potatis och paprika som är extra C-vitaminrika och innehåller flera antioxidanter.

Att äta inflammationsdämpande och för god tarmflora handlar alltså främst om att undvika hög andel nattskuggeväxter men de är nyttiga (för de flesta) att inkludera i viss mängd i kosten av anda skäl. Att undvika hög andel innebär att mängden är relativt mindre till andra grönsaker och råvaror i vardagskosten. Det är alltså bra att inte basera sin vardagskost på potatis och tomat – men de får gärna ingå. Välj t.ex. hellre kålväxter, gurka och zucchini, andra rotfrukter och bladgrönt som bas.

Jag tycker att det blir fel när man undviker alla nattskuggeväxter som om de vore giftiga. Det är inte nödvändigt att göra för de allra flesta. Om man känner sig rådvill eller har autoimmun sjukdom eller verkligen inte kommer till rätta med mage/tarm och andra kroniska besvär – ja då kan man prova AIP eller strikt Paleo-kost för att läka tarmen. När den har läkt kan den igen bryta ned och arbeta med fler sorters råvaror.

Allt är farligt i för stor mängd och nästan inget är det i liten mängd. Men det finns stora poänger med att utesluta vissa råvaror helt under en period, t.ex. vete, mjölk och socker eftersom att många faktiskt är överkänsliga eller triggas. Men det blir fel om man utesluter för många råvaror.

Är man sjuk eller har kraftigt nedsatta funktioner i kroppen som hindrar att magen kan ta hand om maten och ta upp näring så behöver man balansera det och det kan man göra med extra strikt kost. Men är det på det viset så tycker jag att man ska få en analys hos en näringsterapeut som kan guida och rådge mer specifikt.

Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}
%d bloggare gillar detta: