Glutenfritt Lunch och middag

Bovetepasta med pecorino-pesto, sparris och pocherat ägg

Jag hade velat haft min äggula liiite rinnigare men det blev ändå supergott! Rejäl och mättande vego-lunch eller enkel sommarmiddag. Bovetepasta är nyttig, fiber- och proteinrik och naturligt glutenfri. Självklart kan bovetenudlar bytas ut mot andra glutenfria fullkornsnudlar/pasta som t.ex. rispasta av fullkornsris eller kikärtspasta. Rispasta av fullkornsris är egentligen den pastasort jag använder mest. Den är neutral och god och ger bra mättnad.

Nudlar/pasta av 100% bovete är naturligt glutenfria och finns av olika märken, t.ex. det här och det här. Pecorino är italiensk fårost av parmesan-typ. Den är lite mer intensiv i smaken är parmesan. Bra ersättning om man inte äter ko-mjölks-ost men får- och getost ibland.

Recept

Pesto med pecorino

räcker till ca 4 port

 • 1 stort kruka basilika eller 2 st mellan/mindre
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 1 dl pinjenötter, grovhackad mandel, solroskärnor eller grovhackade valnötter
 • 2 dl (löst packad) nyriven pecorino
 • 0,5 dl olivolja eller mer efter smak
 • ev. salt och svartpeppar

Övriga ingredienser

 • bovetenudlar eller bovetepasta eller annan naturligt glutenfri pasta som rispasta av fullkornsris (brown rice) eller kikärtspasta
 • 1-2 ägg per port
 • 3-4 sparrisstjälkar per port
 • salt och peppar

Gör peston

Om du vill – rosta pinjenötterna/nötterna/solroskärnorna, annars går det bra att låt bli. Gör peston antingen i matberedare eller med stavmixer eller i mortel. Du kan stöta basilika, vitlök och pinjenötter i en mortel för att sedan tillsätta oljan och sist osten. Om du mixar – kör allt tillsammans utom osten. Tillsätt den på slutet och justera med mer olja och salt och pappar om det behövs.

Koka pastan, stek sparrisen i olja och salt och peppar tills att den fått färg och mjuknat något. Sätt på vatten till äggen.

pochera ägg

Kolla gärna på youtube hur man gör om du inte pocherat ägg förut. Koka upp vatten (ca 10 cm djupt i kastrullen) och dra ned värmen så att det sjuder – dvs bubblar långsamt – innan du har i äggen. Tillsätt en gnutta ättika eller äppelcidervinäger och salt. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet (inte nödvändigt) och häll sedan i ägget så håller det ihop. Oftast är det bra att inte göra fler än 2 åt gången för att hålla koll på tiden. Låt sjuda mycket sakta – det ska verkligen inte koka för mycket. Tiden brukar vara 3,5-4,5 minuter tycker jag för rinnig äggula. Ta upp ägget med en hålslev eller försiktigt med sked.

Rör ihop pasta med pesto, toppa med stekt sparris och pocherat ägg.

(2) Comments

 1. […] updated on 2 oktober, 20212 oktober, 2021Leave a Comment on Kan man äta ägg när man äter antiinflammatoriskt? Hur är det med tomat och spenat? Bovetepasta med peccorino-pesto, sparris och ägg […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: