kostråd

Varför undvika vissa födoämnen? – överkänslighet gluten, vete, mjölk

Texten nedan är ett utdrag ur min bok “Sju steg till ett friskare jag utan gluten mjölk och socker” som jag varmt rek som läsning till alla som vill veta mer!

De senaste åren har en våg av nya hälsotänk kring kosten fått fäste och fler och fler är intresserade av att må bättre med mat som medicin. Allteftersom de nya kostinriktningarna blir mer beprövade kan man utröna vissa gemensamma nämnare för de metoder som verkar fungera på sikt. Bland annat verkar personer läka sjukdomar, balansera klimatet i mage/tarm, dämpa kroniska inflammationer, minska överväxt av Candida, få en stabil energi och bättre humör av en kost utan gluten, mjölkprotein, vitt socker och snabba kolhydrater.

Varför undvika vissa föroämnen?

Under senare år har fler och fler upplevt revolutionerande hälsoförbättringar när de särskilt uteslutit gluten, vetestärkelse och mjölkprotein. Vad som är anledningen till det är forskare, läkare och hälsorådgivare inte överens om. Sjukvårdens tester kanske inte visar att en person är allergisk mot gluten och mjölkprotein, men när personen provar en diet fri från dessa födoämnen förbättras hälsan i en handvändning. Fler och fler vittnar om att de helt och hållet blivit fria från kroniska symtom och sjukdomar genom att förändra kosten och utesluta vissa födoämnen.

Jag personligen har blivit av med kroniska smärtor i muskler, rygg och nacke, lindrat min PMS avsevärt, jag har klarare tankar och jag ser klart (tidigare kunde jag ha svårt att fokusera både blick och tanke). Jag har även stabil mage (den var ovanligt snabb tidigare) och jag har ett stabilt blodsocker (tidigare hade jag ofta blodsockerfall). En teori är att jag särskilt var överkänslig mot mjölkprotein och att jag hade kronisk inflammation i kroppen. Just gluten, vete, mycket socker och mjölprodukter är inflammationsdrivande, så när jag uteslöt dem kunde inflammationerna dämpas. Om det går att bevisa att jag är ”allergisk”, ”överkänslig” eller ”intolerant” mot gluten, vete och mjölk är inte lika intressant för mig som att jag nu mår lika bra i kroppen som jag gjorde när jag var barn.

Erfarenheten av mitt arbete som kost och näringsrådgivare är att även en mängd symptom och sjukdomar kan avhjälpas genom att helt enkelt utesluta de födoämnen som man är överkänslig mot eller som verkar vara bovarna i dramat av andra skäl. 

”tysta” inflammationer

Mer specifikt kan matöverkänslighet alltså röra sig om inflammation och de matintoleranser eller överkänsligheter som man på senare år har börjat prata om är inte allergier i egentlig bemärkelse; de syns inte på ett vanligt allergitest. Det handlar om ”tysta” inflammationer som kan leda till alltifrån problem i mage-tarm till eksem, huvudvärk, depression, humörsvängningar, PMS, husdjur- eller pollenallergier och smärtor i rygg och nacke.

Inom funktionsmedicinen och näringsmedicinen upptäcker man denna typ av inflammation genom att mäta specifika antikroppar (immunglobulin G, IgG) mot födoämnen. Man talar då om födoämnesintolerans eller en allergi typ III mot födoämnen, vilket kan testas hos näringsterapeuter eller funktionsmedicinare. Alternativt provar man att utesluta födoämnena själv och känner efter hur man mår. Självklart är det då viktigt att man får i sig kost med bra näringsinnehåll, så att man inte får brister. Har man någon födoämnesintolerans kommer man ganska snabbt att märka en skillnad i hur man mår, eller åtminstone när man sedan återintroducerar och känner av reaktionen.

Samtidigt ska det understrykas att fysiska obalanser som inte gått att diagnosticera också kan röra sig om oupptäckta allergier som går att mäta med hjälp av sjukvårdens tester. Därför är det viktigt att man först genomför alla de tester som sjukvården erbjuder. För att ta reda på om man till exempel har celiaki (glutenintolerans), kan det krävas att man genomför en gastroskopi. Under tiden man genomför testerna ska man fortsätta att äta gluten, annars ger testerna inget utslag. Min rekommendation är alltså att i första hand ta hjälp av sjukvården när du utforskar vad som är helt rätt för dig.

/Ur “Sju steg till ett friskare jag utan gluten mjölk och socker“, Nilla Gunnarsson

Tips: hos en näringsterapeut kan du genomföra tester och få en analys.

Mer läsning

(27) Comments

 1. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 2. […] varför undvika vissa födoämnen? – allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 3. […] Nillas kitchen har både recept och rådgivning med fokus på glutenfri, mjölkfri och sockerfri kost  […]

 4. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 5. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 6. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 7. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 8. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 9. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 10. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 11. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 12. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 13. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 14. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 15. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 16. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 17. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 18. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 19. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 20. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 21. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 22. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 23. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 24. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 25. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

 26. […] Varför undvika vissa födoämnen? – Allergi och överkänslighet gluten, vete, mjölk […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: