Äggfritt Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt Tårta Vegan/Växtbaserat

Vegan/glutenfri chokladmousstårta med hasselnötsbotten och bär (utan vitt socker)

Vegan/glutenfri chokladmousstårta med hasselnötsbotten och bär

Mörk choklad, hasselnötter och smak av vanlij under ett berg av färska härliga bär. Magisk chokladmoussetårta utan gluten, vete, mjölk, vitt socker och ägg – vilket även gör den vegan – kan det bli bättre! Botten är saftig och smakrik och moussen fluffig och len i konsistensen.

Vegan/glutenfri chokladmousstårta med hasselnötsbotten och bär

Den magiska ingrediensen som gör det hela möjligt utan ägg i både tårbottnen och i moussen stavas aquafaba – d.v.s. kikärtsspad. Jag har sedan länge använt kikärtsspad som bas i min chokladmousse. Världens enklaste och fluffigaste chokaldmousse med bara 3 ingredienser. På senare tid har jag även börjat experimentera med aquafaba i bakning. Recept på vegansk ljus tårtbotten kan du hitta här.

aquafaba - kikärtsspad - kikärtsmaräng

Varför aquafaba (kikärtsspad)? Med spadet från kikärtor kan du göra allt från maränger till kladdkaka, glass, chokladmousse, tårtbotten och majonnäs. Helt mirakulöst vispas det upp till tjock och fluffig maräng precis som äggvita. Kikärtsfluffet är inte lika stabilt som äggvita men i rätt kombination med andra ingredienser och med rätt teknik så kan man verkligen åstadkomma en hel del. OBS! Spadet ger ingen smak när det ingår i receptet. Lovar!

Tips på recept med kikärtor

Du behöver köpa minst 2 burkar/förp. kikärtor för att göra tårtan. Kikärtorna kan du använda till: 

Vegan/glutenfri chokladmousstårta med hasselnötsbotten och bär

Tips/att tänka på

 • Måtta noggrant och använd måttsatser. Särskilt när du måttar guarkärnmjöl eller xantangummi eftersom att den påverkar konsistensen på smeten väldigt mycket.
 • Köp minst två förpackningar kikärtor för att göra receptet – men gärna tre för säkerhets skull. Förpackningar innehåller mer eller mindre vätska.
 • Du kan baka tårtbotten en dag i förväg – den håller sig saftig och fin.
 • Tidsåtgång: först bakar du tårtbotten (ca 40 min) som sedan måste svalna helt. Sedan gör du chokladmoussen (15 min) och täcker tårtan med den. Den ska sedan stelna några timmar i kylskåp. Efter det kan du dekorera och servera tårtan.
 • Förbered gärna allt dagen innan fram till dekoreringen. D.v.s. baka tårtbotten och täck med mouse. Låt stå i kylen fram till servering.
 • Nötfritt? Jag är inte 100% säker (har inte testat) men jag gissar att det funkar att byta ut hasselnötsmjölet mot kokosflingor om du finfördelar det lite extra i matberedare (använd alltså inte kokosmjöl).
 • Självklart går det bra att byta hasselnötsmjöl mot mandelmjöl eller annat nötmjöl. Inte kokosmjöl.

Vegan/glutenfri chokladmousstårta med hasselnötsbotten och bär

ca 8 bitar

Tårtbotten

 • 1,5 dl aquafaba (kikärtsspad från ca 1 förp kikärtor)
 • 0,75 dl agavesirap eller akaciahonung* (ej vegan) eller annan flytande sötning som du gillar (lönnsirap osv)
 • några droppar citronsaft
 • 1 dl kokosmjölk rumstempererad (OBS! slät i konsistensen, inte grynig)
 • 100 g hasselnötsmjöl eller hasselnötter (som du då själv maler i nötkvarn eller matberedare) 
 • 0,75 dl teffmjöl (kan ersättas med havremjöl eller durramjöl)
 • 0,5 dl kakao
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 1 tsk guarkärnmjöl eller xantangummi

*jag föredrar Akaciahonung i stället för agave i just detta recept. För mig spelar vegan-principen inte in när det gäller just honung. Jag tycker att det är viktigt att främja bi-beståndet genom att köpa bra och etiskt framtagen honung. Du kan använda vilken flytande honung som helst men akaciahonungen är bra för att den är neutral och ren i smaken. 

Mousse

 • 1,5 dl aquafaba (kikärtsspad från ca 1 förp)
 • några droppar citronsaft
 • 0,5 dl agavesirap eller akaciahonung* (ej vegan) anpassa mängden sött efter smak
 • 100 g mörk choklad (tips: Zotter couverture choklad 100% som är vegan och bara består av ren kakaomassa – inget tillsatt socker)
 • 1 krm salt
 • 1 krm vaniljpulver

Dekoration

 • ca 500 g färska bär
 • 25g hackade hasselnötter
 • andra förslag: riven choklad, kakaonibs

Instruktioner tårtbotten

Värm ugnen till 175°C. Förbered en springform/tårtform med löstagbar botten. Antingen smörj insidan med kokosolja eller annan olja och mjöla med glutenfritt mjöl – eller klipp en cirkel med bakplåtspapper till botten och remsor som täcker sidorna. Fäst mot metallen med kokosolja.

Vispa kikärtsspad (i en noggrant rengjord bunke, helst metall, glas eller hårdplast), 1 msk sötning och några droppar citronsaft till maräng med elvisp eller i köksmaskin. OBS! Viktigt! Vispa under minst 5 minuter, gärna mer – kikärtsmarängen ska vara riktigt fluffig, blank och du ska kunna vända bunken upp och ned utan att marängen rinner eller påverkas. Blanda under tiden alla torra ingredienser mycket väl i en bunke. När marängen är vispad, tillsätt resterande mängd sötning och vispa igen. Rör sedan försiktigt i kokosmjölken. Sikta mjölblandningen ned i kikärtsmarängen under försiktig omrörning med en slickepott eller slev. Behåll så mycket luft som möjligt – samtidigt som mjölet ska röras ut och smeten ska vara klumpfri.

Häll över smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av  ugnen i ca 30 minuter. Dra med en kniv längs med kanten av den färdigbakade kakan och formen och lossa sedan sidorna av formen. Låt tårtbottnen vara kvar på bottenplattan av springformen och svalna helt.

Instruktioner chokladmousse (påbörja först när tårtbotten är helt avsvalnad)

Vispa kikärtsspad (i en noggrant rengjord bunke, helst metall, glas eller hårdplast) som förut med några droppar citron och 1 msk av sötningen till hårt, glansigt skum. Tillsätt resten av sötningen och vispa igen. Smält under tiden chokladen i ett vattenbad och häll sedan över chokladen i en separat skål. Blanda först ned hälften av kikärtsfluffet i chokladen och rör ut till jämn konsistens. Tillsätt sedan resten och blanda mycket försiktigt till en slät och fluffig chokladmousse.

Montering och dekorering

Klipp remsor, ca 8 cm breda, av bakplåtspapper och sätt tillbaka kanterna av springformen med en remsa mellan tårtbotten och formkanten runt om hela – pappret ska nå upp några cm över ytan av tårtbotten längs formkanten. Täck hela ytan av tårtbotten med chokladmousse och släta till ytan. Ställ in tårtan i kylen för att stelna några timmar. Dekorera som du vill med färska bär, hackade nötter och/eller eller riven choklad.

(2) Comments

 1. […] Vegansk chokladmousse med aquafaba (kikärtsspad) är inte en nyhet längre. Jag har med ett recept i boken ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” och jag har nyligen använt mig av tillagningsprincipen i det här tårtrecetpet: Chokladmousstårta med hasselnötsbotten och bär (vegan, glutenfri, utan vitt socker)  […]

 2. […] Här bjuder Nilla på ett purfärskt resept på en helt magisk vegansk/ glutenfri tårta. Den kan inte komma mer perfekt i dessa student och högtidsfirande dagar vi har framför oss. Älskar du choklad är denna ett måste. Recept hittar du här […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: