Bröd Glutenfritt

Konsistensgivare i glutenfri bakning – psyllium, xanthan och övriga…

Psylliumhusk2
Inlägget innehåller annonslänkar.

Många misslyckas med glutenfria bak för att de tror att de olika psyllium-produkterna går att ersätta med varandra rakt av. Nu är det dags att reda ut begreppen! Trots att det till en början verkar förvirrande så räcker det med att du läser inlägget så att du i framtiden kan lyckas med dina glutenfria bak varje gång!


Vanliga frågor om Psyllium, psylliumhusk, fiberhusk osv:

 • Fråga: Är de olika produkterna (fiberhusk, psylliumfiber, psylliumfröskal osv) samma sak?
  Svar:
  Egentligen är det samma sak; psylliumfröskal.  MEN! Det finns hela frön, grovmalet fröskal och finmalet fröskal. Att det finns så många namn beror på att varumärkena på marknaden har valt att kalla det för olika saker.
 • Fråga: Går de olika produkterna att ersätta med varandra?
  Svar:
  Ja och nej. Hela frön går absolut inte att ersätta med malet fröskal. Grovmalet fröskal kan ersättas med finmalet och vise versa men (OBS!) i vikt – inte volym!
 • Fråga: Vad kan man ersätta Fiberhusk med?
 • Svar: Fiberhusk är ett produktnamn för finmalet psylliumfröskal – går att ersätta med andra märken – se förslag nedan. T.ex. Lindroos Premium Psyllium Pulveriserad och Lindroos Ekologisk Psyllium Pulveriserad går att ersätta rakt av både i volym och vikt.

Olika psyllium-produkter

1.Hela frön kallas Psylliumfrö/loppfrön. Liknar små linfrön till utseendet och binder fukt på samma sätt i glutenfria degar och smet på grund av det höga fiberinnehållet. Vanliga märken:

2. Grovmalet psylliumfröskal kallas alltså bl.a. psylliumfröskal, psylliumhusk, loppfröskal.
Tips på produkter: Rawpowder Ekologiska Psylliumfröskal , Urtekram Loppfröskal EKO , Helhetshälsa Psylliumfröskal

3. Finmalt psylliumfröskal, kallas bl.a. Fiberhusk, Psyllium EKO (produktnamn Lindroos) eller Psyllium (produktnamn Finax) – att fröskalet är finmalt gör den drygare och att det behövs en något mindre mängd än grovmalen. Tips produkter: Lindroos Premium Psyllium Pulveriserad och Lindroos Ekologisk Psyllium Pulveriserad och Finax Psyllium

Andra märken funkar också(!), men man måste köpa grisen i säcken ibland när man provar ett nytt märke – köper man en produkt som heter “psyllium husk” så betyder det psylliumfröskal – men man vet inte om det är grovmalet eller finmalet förrän man öppnat förpackningen.

Vad kan man ersätta Fiberhusk med? Svar: Fiberhusk är ett produktnamn för finmalet psylliumfröskal – det går att ersätta med andra märken av finmalet psyllimfröskal tex Lindroos och Finax, Psyllium rakt av. Det går även att ersätta i vikt men inte volym med grovmalet psylliumfröskal som tex Helhetshälsa Psylliumfröskal


Funktion:

Psylliumfröskal eller husk andra konsistensgivare (se nedan) ersätter glutens egenskaper (klistrighet, elasticitet), det vill säga gör det möjligt för jästen att skapa luftstruktur i brödet och gör att degen håller ihop. De olika konsistensgivarna bidrar också till att degen får smidighet och går att forma. Dessutom binder flera av dem fukt och gör brödet saftigt.

Vad är psyllium?

Fröna kommer från den indiska växten psyllium plantago ovata och liknar linfrön i typ och egenskaper. Psyllium är rikt på fiber som absorberar mycket vätska och bildare en slags gele. Det höga fiberinnehållet gör att det du bakar är bra för magen och att det blir saftigare, mindre smuligt och får längre hållbarhet.


Andra konsistensgivare

Pofiber – utgörs av torkade fibrer av potatis och består till 70 procent av kostfiber. Används främst som konsistensgivare, ungefär som psylliumfröskal och fiberhusk. Genom att den effektivt binder stora mängder vätska blir brödet saftigare och går att forma och rulla.

Xantangummi – har precis som gluten ”klistriga” egenskaper vilket får andra olika ingredienser i den glutenfria bakningen att hålla ihop. Välj alltid xantangummi som är märkt med den glutenfria symbolen då xantangummi framställs ur glukos och ibland är glukosen vete. Köp på nätet eller i hälsokostaffär. Produkttips: Doves Farm Xantangummi,

Guargummi – eller guarkärnmjöl är en kolhydrat som utvinns ur baljväxten guarväxten. Guarkärnmjöl används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel på samma sätt som xantangummi. Vi har inte använt det i några av våra recept i den här boken men det blir mer och mer vanligt på marknaden. Produkttips: Rawfoodshop Guarkärnmjöl EKO 

(29) Comments

 1. Birgitta Johansson says:

  Om man inte vill använda xantangummi.Vad kan man använda istället och hur mkt?

  1. Jeg bruker Glucomannan (Konjac root), som er mer skånsom for tarmen. Bestilles fra iHerb.

  2. Guargummi och exakt mängd vet jag inte. Men du kan googla det på engelska och forska på amerikanska sidor. Ingredienserna är vanligare där,

 2. Jeg bruker Glucomannan (Konjac root), som er mer skånsom for tarmen. Bestilles fra iHerb.

  1. Agnetha Ebervall says:

   Hej
   Om man ej har tillräckligt med Fiberhusk (går ej att få tag på just nu), kan man ta pofiber till resterande mått av Fiberhusk.
   När man skall baka bröd?
   Mvh Agnetha

 3. […] du bakar med mixen behöver du tillsätta en konsistensgivare. T.ex. psylliumhusk, fiberHUSK eller xantangummi. Mängd konsistensgivare beror på vad du bakar; […]

 4. […] Konsistensgivare i glutenfri bakning […]

 5. […] du bakar med mixen behöver du tillsätta en konsistensgivare. T.ex. psylliumhusk, fiberHUSK eller xantangummi. Mängd konsistensgivare beror […]

 6. […] fel psyllimprodukt. Det behöver vara den exakt angivna; till exempel grovmalet psylliumfröskal/psylliumhusk när det står det, och finmalet psylliumfröskal/fiberhusk när det står det. Läs mer här… […]

 7. […] 2 msk fiberhusk eller annat finmalt psylliumfröskal. Kan ersättas med 20 g grovmalet. Läs mer… […]

 8. […] Konsistensgivare i glutenfri bakning […]

 9. […] Konsistensgivare i glutenfri bakning – psyllimfrö, husk och övriga… […]

 10. kristine says:

  Jeg opplever å få veldig vondt i magen av pusyllium. Har du noen erfaring med det og tarmproblemer som IBS? Og hva man eventuelt kan erstatte det med? Vil så gjerne prøve flere av dine gode oppskrifter 🙂

 11. […] 1 tsk fiberhusk/finmalen psylliumfröskal […]

 12. […] 3 tsk psyllium (finmalet psylliumfröskal) ) Läs mer om psylliumfröskal här… […]

 13. […] 20 g psylliumhusk, psylliumfröskal, fiberhusk – de olika produkterna kan ersätta varandra i VIKT – men inte volym. Om du bara har volymmått, måtta 0,5 dl av en grovmalen form av psylliumfröskal (inte finmalen som fiberhusk): Läs mer här…. […]

 14. […] Psylliumfröskal (som fiberhusk och likn. produkter) finns ekologisk från Lindroos. Produkten heter Ekologisk Psyllium – och den innehåller finmalt psylliumfröskal (samma som fibeusk). Läs mer om psyllium i bakning här. […]

 15. […] fel psyllimprodukt. Det behöver vara den exakt angivna; till exempel grovmalet psylliumfröskal/psylliumhusk när det står det, och finmalet psylliumfröskal/fiberhusk när det står det. Läs mer här… […]

 16. […] Olika konsistensgivare som psylliumhusk/fiberhusk/psylliufröskal, xathan, pofiber osv kan inte ersätta varandra. Olika psylliumfiberprodukter kan ersätta varandra i vikt, inte alltid i volym. Läs mer… […]

 17. […] g psylliumfröskal eller […]

 18. […] *VIKTIGT! Det går att ersätta fiberhusk med psylliumhusk (grovmalet psylliumfröskal) i vikt men inte volym, måttar du med våg så går det alltså bra. Läs mer här…. […]

 19. […] *Om man ska omvandla mått till volym (och inte väga) så är nödvändigt att du använder rätt psyllium-produkt. För att få rätt omvandling behöver du använda en finmalen psylliumprodukt som Finax Psyllium, Fiberhusk eller Lindros Psyllium EKO. Då är omvandlas 10g finmalt psylliumfröskal = 1 exakt matskedsmått. Det går inte att höfta med ungefärliga mått. Det går inte bra att använda hela psylliumfrön. Läs mer… […]

 20. […] *Fiberhusk/Psylliumfröskal/psylliumhusk är alla malt psylliumfröskal. Om du har våg spelar det ingen roll vilken typ av fröskalsprodukt du använder (grovmald eller finmald/pulveriserrad). Men om du ska måttomvandla till volym/msk så måste du använda finmalen, pulveriserad psylliumfröskal så som Fiberhusk eller Lindroos Psyllium eller Finax Psyllium. Dessa går att omvandlda enl följande: 10g=1 msk (OBS! måttsatsmått, måtta noga). Läs mer här… […]

 21. […] 2 tsk fiberhusk eller annan finmalt/pulveriserat psylliumhusk/fröskal […]

 22. […] då det passar.  Viktigt att måtta noga och använda rätt sorts psylliumprodukter. Läs mer här…  […]

 23. […] är viktigt att använda finmalet psylliumfröskal eller om man ersätter med grovmalet – använd […]

 24. […] Psylliumfröskal (fiberhusk, pulveriserad psyllium) är rena fibrer och ersätter gluten vid bakning. OBS! kvalitén/det märke du väljer på psylliumhusk/fröskal har stor inverkan på resultatet. Förmågan att suga upp vätska varierar väldigt mycket mellan olika typer. Jag använder alltid Premium Psyllium – Pulveriserad från Lindroos eller Fiberhusk. Välj någon av dom så lyckas du alltid, i alla fall med mina recept. Läs mer… […]

 25. […] rätt psylliumprodukt och byter du ut så går det i vikt men inte […]

 26. Sandra Nihlen says:

  Finns det något sätt att göra glutenfri pizzadeg mindre klibbigt, jag saknar kollosalt inbakad pizza.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d