Äggfritt Bröd Frukost Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Saftiga durrafrallor (naturligt glutenfritt, vegan)

IMG_0108

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Dags för ett nytt brödrecept! De här naturligt glutenfria frallorna blev riktigt bra. Saftiga och goda. Jag höll medvetet ingredienslistan kort för att skapa ett så enkelt vardagsbröd som möjligt. Hittills har det mest lästa och uppskattade receptet på bloggen varit bovetefrallorna. Folk uppskattar bland annat att de är så enkla att baka och att de verkligen liknar “vanligt” bröd. Även att det är ett relativt näringsrikt och GI-smart bröd.

Några vägrar dock att prova receptet på bovetefrallor! Anledningen är att de har dåliga erfarenheter sedan tidigare av smaken av bovete. Jag skulle råda de flesta som känner så att prova dem ändå… De är verkligen extra goda… MEN! Nu finns ju även detta recept! Durramjöl är mycket mer neutralt i smaken än bovete. Durrafrallorna liknar nog mest dinkelbröd i smak och konsistens. Alltså ett lite grövre, saftigare och näringsrikare vetebröd.


Durra

Durramjöl är ett naturligt glutenfritt, halvljust fullkornsmjöl. Ursprungligen kommer det från Afrika. Mjölet är mineral-, och fiberrikt. Egenskaperna i bakning liknar rårismjöl, bovetemjöl eller havremjöl.  Durra heter Sorghum på engelska och det går att hitta under det namnet i vissa hälsobutiker.

Jag köper oftast durramjöl tillsammans med andra mjöler på nätet. Ex på ekologiskt durramjöl. Här är ett annat.


IMG_0078

Naturligt glutenfria frallor med durramjöl

ca 12 st (stora)

 • 25 g jäst
 • 8 dl fingervarmt eller svalt vatten
 • 0,5 dl olja
 • 2 msk honung (kan uteslutas)
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk brödkrydda eller mortlade fänkålsfrön (valfritt)
 • 500 g durramjöl
 • 40 g fiberhusk* eller motsvarande psylliumfröskalprodukt, tex denna

*VIKTIGT! Det går att ersätta fiberhusk med psylliumhusk (grovmalet psylliumfröskal) i vikt men inte volym, måttar du med våg så går det alltså bra. Läs mer här….

Använd svalt eller fingervarmt vatten beroende på hur snabbt du vill att degen ska jäsa. Det går snabbare med 35-37°C vatten – ca 60 minuter. Det går långsammare med svalt vatten, 1,5-3 timmar, men bröden blir godare! Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Mät upp alla torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan. Vispa hastigt ihop till en smet som snabbt sväller till en deg. Använd ballongvisp eller elvisp. Smeten behöver inte knådas eller vispas någon längre tid. Bara blandas ihop snabbt (eftersom att fiberhusken sväller i kontakt med vattnet). Låt degen stå i 5-10 minuter. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Forma ca 12 st frallor med lätt fuktade händer och placera ut på plåten. Pudra ytan med lite extra mjöl. Låt jäsa under bakduk i 60-120 min beroende på hur varm degvätskan var. De jäser upp max 30-40%. Grädda frallorna i mitten av ugnen 225°C i ca 25 minuter.

(57) Comments

 1. Christine says:

  TACK för underbara recept!! Har en fråga, jag tål tyvärr inte jäst. Kan jag byta ut jästen mot ngt annat..?

  1. Jag testar just nu m 1 msk äppelcidervinäger och 2 tsk bikarbonat, ser fint ut i ugnen 😊

   1. christineohlson@gmail.com says:

    Tack för info Annica 🙂

  2. Som Annika säger, 1 msk äppelcidervinäger och 2-3 tsk bikarbonat brukar funka i en sats bröd. Det blir inte lika luftigt men funkar…

   1. christineohlson@gmail.com says:

    Super, tack för hjälpen! 🙂

 2. Josefin says:

  Vad skönt med en lista över ingredienser som inte är superlång! Mina står på jäsning nu! Ska bli spännande!

 3. Mikaela says:

  Hej! Finns detta recept att finna med decilitermått tro? Ska bli superkul att testa dessa, jag älskar ju dina teff-mjölsfrallor!!!

 4. Mikaela says:

  asså förlåt, jag såg bara durramjölet och stirrade mig blind på det tydligen… Ta gärna bort min stupida kommentar/fråga… Bakar nu och allt går galant 😀

  1. Inga problem! 🙂 Sök i kategorin bröd, det finns recept där även mjölerna är måttade i dl.

 5. Linda says:

  Fantastiskt goda frallor! Enkla att göra med få ingredienser. Kul med ett bröd som smakar som ett “vanligt” bröd! Det står att man kan utesluta honung helt, men jäser det lika bra då? Jag provade med 1 msk honung och det fungerade bra, men helst skulle jag vilja göra dem helt osötade.

  1. Härligt att höra! 🙂 Honungen behövs inte för jäsningen. Det räcker med stärklesen i durramjölet. Men färgen blir inte lika varm utan honungen…

 6. Fantastiskt fina blev de, jag tog 300gr bovete och 100gr kasavamjöl.
  Men hade jag lämnat dem 25 minuter i ugnen som receptet säger så hade de blivit alldeles för bakade halva tiden räcker i varmluftsugn.
  Tack för inspiration
  Titti

  1. Hej, hej! Kul att du experimenterat efter receptet. Jag har varmluftsugn och kan baka dem i 30 minuter på 225°C utan problem när jag vill ha extra skorpa. Ugnar är verkligen väldigt olika. Det är något jag upptäckt sedan jag beöjade bloga och skriva kokböcker…

 7. OK! Jag måste bara fråga, är det fiberhusk eller finmalen variant av psylliumfröskal som du använt? Som jag skrivit i receptet så är går det inte att ersätta med de grovmalada varinaterna. Annars kanske det har blivit lite för mycket vatten. Det är viktigt att måtta exakt.

 8. OK! Jag måste bara fråga först, är det fiberhusk eller finmalen variant av psylliumfröskal som du använt? Annars kanske det har blivit lite för mycket vatten. Det är viktigt att måtta exakt!

 9. Reblogga detta på Nilla's Kitchen och kommenterade:

  Uppdaterat recept! UPPDATERAT RECEPT! Många som bakat receptet har älskat det och det har funkat bra. Men flera upplevde också att frallorna blev platta (men goda). Det betyder att proportionerna i det gamla receptet låg lite på gränsen… Så nu har jag fixat till det, provbakat och uppdaterat! Receptet innehåller fortfarande lika få ingredienser är lika lätt att följa!

 10. Jag har justerat i receptet nu så att de inte riskerar att bli platta!

 11. Jag har justerat i receptet!

 12. Jag har justerat receptet!

 13. Tror du att det skulle funka att göra limpa av detta istället..? Förslag på värme o tid isf..? Jag älskar frallorna, men sonen gillar limpaformatet bättre..

 14. Gloria says:

  Testade just receptet för första gången, bytte durra mot 1/3 mörk teff och 2/3 havremjöl och det blev jättebra! Mycket knapriga på utsidan vilket jag älskar, kanske litelite för mjuk i mitten, men klart bästa glutenfria brödet so far och jag som inte brukar gillar fiberhusk o dyl kände inte alls av det. Tack för receptet!!

  1. Super!

 15. Alekzandra says:

  Kan man tillsätta russin?

 16. Hej, provade detta recept idag, supergoda frallor. Hade dock endast en 400 g påse durramjöl i vilket räckte gott och väl. 100 g till så hade de varit oätbara. Tips att inte tillsätta hela mängden mjöl på en gång när man bakar glutenfritt utan provar sig fram till rätt konsistens. Annars som sagt supergoda. Jättekul med så många fina och bra recept!

  1. Super! Tusen tack för feddback. Oätbara med den angedda mängden mjöl blir de knappast eftersom att det här är ett av det mest bakade recepten på bloggen! Men det var bra att veta att frallorna blir riktigt bra även med en mindre mängd mjöl! Jag har medvetet valt den mängd jag angett i receptet eftersom att det är så jag tycker att de blir bäst. Men precis som med vanligt bröd så (enligt min erfarenhet) har alla bagare och hemmabagare oftast väldigt olika smak och tycke! Man hittar oftast sin egen stil när man övat ett tag.

 17. […] Saftiga durrafrallor (naturligt glutenfritt, vegan) NU UPPDAT. RECEPT! […]

 18. Anna says:

  Kan man bara ha havremjöl i tro?

  1. Carola says:

   Japp! Det har jag testat.

 19. Om man bara har 400 gram durramjöl, funkar det att dryga ut med 100 gram rismjöl eller teff-?

  1. Ja, det går bra!

 20. Bakade dessa frallor en gång på det gamla recept och de blev helt perfekta! När jag nu bakat på det nya så blev de otroligt kladdiga och det var väldigt svårt att blanda i allt mjöl. Det blir ju dock så olika med olika märken på mjöl. Finns det möjlighet att få ta del av det gamla receptet igen?

  1. Hej! Förstår inte vad du menar att det är “svårt att blanda ned allt mjöl”. Svårt hur? Är degen stabbig och för fast eller kladdig och lös?

   1. Nu har jag precis provbakat igen och samma problem! För lite vatten eller för mycket mjöl! Det behöver inte stå och svälla 5-10 minuter, är hårt och kompakt innan allt mjöl ens är nedblandat. Det sväller snabbt och får konsistensen av “saltdeg” (lekdegen man gjorde som liten). Detta känns inte helt rätt. Både jag, min mamma och min bror får samma resultat!

    De har svårt att jäsa och blir inte klara i ugnen.

    Originalreceptet var kanon, det blev såå bra och vi var överförtjusta. Med detta recept funkar det inte alla för oss.

 21. Det här är verkligen ett fantastiskt recept, tack Nilla! Min dotter och jag saknar inte “vanligt” bröd längre 🙂

  1. Va roligt att höra! Tack!

 22. Jenny Fransson says:

  Går de att frysa tro? 😊

 23. Lotta says:

  Hej, jag testar detta recept på många olika sätt, slänger i russin om jag är sugen på det, solrosfrön, valnötter och annat efter smak och byter ut mjöler, jag upplever att nästan allt funkar, bara se till att använda ungefär likvärdiga mjöler, jag upplever att durra, havre, bovete och rårismjöl är ganska så möjliga att blanda fritt, och olika blandningar ger olika karaktär. Kanonrecept!

 24. Lotta says:

  Och ja, jag har fryst dem, funkar!

 25. […] Här kommer ett recept på ett par riktigt goda och enkla glutenfria frallor. Vi har använt mestadels durramjöl, men man kan variera med sina favorit mjöler. Ex rismjöl, havremjöl, teffmjöl eller bovetemjöl. Eller varför inte göra en god lite mix på sina favoritmjöler. Denna gången hade vi i både lite teff och havremjöl. Receptet kommer ursprungligen från Nilla’s Kitchen. […]

 26. […] Här kommer ett recept på ett par riktigt goda och enkla glutenfria frallor. Jag har använt mestadels durramjöl, men man kan variera med sina favorit mjöler. Ex rismjöl, havremjöl, teffmjöl eller bovetemjöl. Eller varför inte göra en god lite mix på sina favoritmjöler. Denna gången hade jag i både lite teff och havremjöl. Receptet kommer ursprungligen från Nilla’s Kitchen. […]

 27. Robi says:

  Fantastiska bullar!!
  Detta är andra gången som jag bakar bullarna och jag har använt lite mer salt (smaksak:) men jag är supernöjd, matiga, fluffiga, håller sig fina i flera dagar och framförallt goda:)
  Mycket uppskattade hemma hos oss! Tack för att du har delat ett så bra recept:)

  PS. Jag ska ge bovete frallorna ännu en chans:)

 28. Jane says:

  Supergott bröd! 🙂 En liten tanke bara: med honung i räknas det inte som veganskt.

  1. Nej, men det är ju bara att utesluta eller byta ut.

 29. Annette says:

  Toppenblogg med toppenrecept! Har äntligen upptäckt glädjen i hembakt gluten-och mjölkfritt bröd tack vare detta och bovetebrödsreceptet!

  Har liksom andra här testat blanda och byta lite mjöler tex. till havremjöl och tillsatt frön samt haft frön istället för mjöl på toppen och på det sättet fått ett ännu “grövre” bröd. Mums!

  1. <3 Underbart!

 30. Åsa says:

  Jag förstår inte oviljan över Bovete. Jag använder det till bröd, gröt och tom mina hundar älskar det som utfyllnad i maten.

 31. Isabella says:

  Hej,

  Jag har bakat dessa frallor för tredje gången nu. Första gången blev de jättebra och då använde jag risentas durra och ca 100 g rismjöl. Andra gången använde jag friends of Adams durra och då blev degiga och jäste inte ordentligt. Samma sak hände tredje gången så jag blandade risenta och friends of Adams durra. Vad kan ha blivit fel?

  1. Ingen aning faktiskt! Va, kostigt!

 32. […] SnacksCitronbollarDurra/hirs-frallor […]

 33. Helena says:

  Hej! Om man inte vill använda jäst, men istället vill använda surdeg (ditt recept) som jäsmedel – hur mycket surdeg behöver man ha då? Jag har aldrig tidigare gjort eller bakat med surdeg men ska börja med surdeg nu! 🙂

  1. Hej! Ca 0,5 dl till en deg är bra. Lycka till!

 34. Nathalie says:

  Hej!
  Hur funkar detta med torrjäst? Ska man blanda i det med durramjölet då? Funkar det med kallt degvatten? Ska det jäsas under kökshandduk?

 35. Cariann says:

  Hej!
  Tack för receptet till ett jättegott bröd! Jag använde Risentas durramjöl och då påsen innehåller 400 g tog jag 100 g havremjöl också. Jag blandade med kallt vatten och lät jäsa över natten i kylen. Tycker att det blev ett mycket gott bröd men jag har bara bakat det en gång så jag kan inte jämföra med hur resultatet blir om det bakas enligt receptet.

 36. Annika Bentervall says:

  Äntligen glutenfritt bröd som är enkelt att baka och som blir fluffiga bullar! Båda mycket kräsna sönerna gillade dem dessutom! Jättesugen på att testa att baka bovetefrallorna nu!

 37. […] Saftiga durrafrallor (naturligt glutenfritt, vegan) […]

 38. […] Saftiga Durrafrallor (naturligt … – Nilla’s Kitchen […]

 39. […] (glutenfria) Snabb nudelsoppa Nyttig äppelpaj till frukost (glutenfri, utan vitt socker) Saftiga durrafrallor (naturligt glutenfritt, vegan) Hypotyreos – viktiga råvaror och näringsämnen för att stärka sköldkörteln Fransk […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d