Annonser

Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst)

Glutenfri fullkornslimpa av dansk rågbrödstyp

Min nya frukostfavorit. Eftersom att jag gillar att exeprimentera fram recept så har jag ofta olika sorter bröd i frysen. När jag blir brödsugen passara jag på att testa en ny receptidé. Men den här limpan gör jag på samma sätt om och om igen eftersom att den blir så god.

Saftig, smakrik och nyttig! Ett rejält, naturligt glutenfritt fullkornsbröd som smakar som danskt rågbröd.

Ang sötningen: Danskt rågbröd i svensk tappning har varit ett ganska sött bröd och många recept innehåller en hel del sirap. Klassiska svenska recept innehåller uppåt 1 dl per limpa. Jag har ersatt det med 0,5 dl honung och vill man så ersätter man den honungen med agave, drar ned mängden eller utesluter. Tillsätt då bara några msk extra vätska till degen för att ersätta.

Ang jäsningen: man kan göra det här brödet både med jäst och med bikarbonat. Det vill säga jäst eller ojäst.

Glutenfri fullkornslimpa av dansk rågbrödstyp

jäsning: antingen 2,5 tsk bikarbonat + 1 msk äppelcidervinäger eller 15 g jäst

 • 3,5 dl fingervarmt vatten
 • 2 dl rårivet äpple (kan ersättas med 1,5 dl osötat äppelmos)
 • 0,5 dl honung eller agave
 • 2 msk olja
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1,5 dl solrosfrön
 • 1 dl linfrön
 • brödkryddor (kan uteslutas) – jag använde 1 tsk kumminfrö och 1 tsk fänkålsfrö som jag mortlade
 • 1,5 msk fiberhusk eller finax psyllium (finmalt puver)*
 • 2 dl mörkt teffmjöl (kan ersättas med ljust teffmjöl)
 • 2,5 dl rårismjöl (kan ersättas med durramjöl)
 • 1,5 msk nyponskalmjöl
 • 2 tsk salt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225°C. Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper eller pensla med ordentligt med olja.
 2. Vispa ihop vatten, (jäst om du valt det) äpple eller äppelmos, honung och olja i en bunke.
 3. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
 4. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken suger upp vätska. Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
 5. Klicka i smeten i formen och pudra rejält med rårismjöl över ytan så att det täcker smeten helt.
 6. Om du valt jäst så låter du degen jäsa i formen i ca 75 minuter. Om du valt bikarbonat, räcker det med 10-20 minuter, bara så att fiberhusk och linfrön hinner absorbera vätska.
 7. Baka brödet i 80 minuter lågt ned i ugnen.
 8. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott!

*fiberhusk och Finax psyllium är finmalt pulver. Det går inte att ersätta med grovmalt – t.ex Risenta psylliumfröskal med samma proportion av volym – men i vikt går det att ersätta (1,5 msk fiberhusk = 15 g). Använder du grovmalt psylliumfröskal blir det ungefär dubbla mängden i det här receptet = 3-4 msk. 

Annonser

 1. Hej, så smaskikgt detta låter! Jag har Risentas psylliumhusk hemma, går det att använda istället för en del av mängden fiberhusk, hade inte tillräckligt av fiberhusk nämligen. Tack för all inspiration 🙂

 2. Lu

  Festligt att du skriver att danskt rågbröd är ett sött bröd. Min danske man skakar på huvudet och suckar åt oss svenskar som har fått för oss att bröd ska vara sött. Danskarna sötar inte sitt rågbröd! Vill man ha det riktigt danskt skippar man alltså all sötning. Tack för receptet – jag ska prova och hoppas det kan ersätta vårt traditionella danska rågbröd.

  • Jag vet att det är så… Men jag behöver kalla det för Danskt för att den svenska publiken ska förstå vilket typ av bröd det liknar. Många har efterfrågat ett sådant bröd som man är van vid. Det är ett svenskt bröd som under ett antal decennier har kallats danskt rågbröd skulle jag vilja säga. Många äldre recept är det ju så med. Man har anpassat efter svensk traditionell smak för 100 år sedan.

 3. Elisabeth Hain

  Hej, såg med stor glädje fram emot att testbaka din Glutenfria danska limpa innehållande rivet äpple etc.
  Blev lite förundrad över den höga ugnstemperaturen: 225 grader? Under 80 min? Mitt resultat blev ju som jag misstänkte lite för hårdbakat och saftigheten du skrev om försvann. Tänker prova en gång till och köra den vanliga ugnstemperaturen för glutenfritt bröd :ca175 grader
  Vänliga hälsningar, Lillebeth

  • Hallå Elisabeth! Gu va roligt att du har testa mitt recept! Och synd att du inte lyckades. Det KAN vara så att du har en extra het ugn. En sak som förvånat mig när jag börjat utveckla recept för böcker är att ugnar verkligen kan vara så extremt olika.

   Jag har aldrig använt mig av 175°C till baka av glutenfria bröd. Jag tycker att det passar bäst med minst 200°C och jag sätter ofta temperaturen till 225°C eftersom att man får en bra skorpa på brödet då. Jag har ju naturligtvis angett temp och tid i receptet som jag tycker ger allra bäst resultat. Jag vill att man ska lyckas när man bakar mina recept. Temp och tid är baserat på min ugn hemma hos mig och min ugn i provköket på jobbet. Det är bara att sänka temperaturen om det blir bättre för dig!

   Om du är intresserad; Att få bra skorpa på glutenfritt bröd är ofta ett problem. Ett sätt att lösa det på är att baka dom lite längre vilket jag brukar göra och de flesta uppskattar den effekten. Saftigheten påverkas faktiskt inte med längre baktid. Kul att du ska prova igen 🙂

 4. Elly

  Nu har jag testat att baka flera olika glutenfria bröd men misslyckas alltid (har testat detta recept, det i din bok samt andra)!! Alla mina bröd blir inte inte klara i mitten, de är geggiga, alldeles för våta liksom. Jag får en fin skorpa på toppen och provstickan känns torr men så är det alldeles för geggigt i mitten. Och det växer inte alls utan är ganska kompakt och tungt. Vad tror du jag gör för fel?

 5. Pingback: Stubb och fjun – Mitt liv med cancer

 6. Pingback: Ännu en fullträff – Absolut grön mat

 7. Maria

  Älskar det här receptet! Tack! En fråga bara, angående jäsningen om man använder bikarbonat + äppelcidervinäger, menar du då att jäsningen är 10 minuter eller 75 + 10 minuter? Jag lät det stå någon timme ungefär och det blev bra. Men det skulle vara bra att veta om det hade räckt med 10 minuter eller om det blir bäst vid 85 minuter!

  • Hallå Maria! Nu har jag förtydligat och hoppas det är lättare att förstå? ”Om du valt jäst så låter du degen jäsa i formen i ca 75 minuter. Om du valt bikarbonat, räcker det med 10-20 minuter, bara så att fiberhusk och linfrön hinner absorbera vätska.”

 8. hej, är nyponpulver och nyponskalmjöl samma? försöker googla men hittar inget. såg bara ett ekologiskt hittar jag, biofood. men dyrt. vilket använder du och var köper du?

 9. Joanna

  Hej!
  Detta recept låter spännande, det ska absolut testas, kanske redan i kväll.
  En fråga bara.
  Går det att slänga i lite nötter och dylikt, samt går det att dubbla receptet så man kan göra två limpor åt gången?
  Tack för inspiration och ser fram emot respons.

 10. Hej, har precis gjort Dansk limpa, supergod smak men ska det verkligen vara 225gr på ugnen ? Min blev helt bränd på utsidan runtom…..skar bort det, men lite tråkigt. Kändes också som det kunde varit inne lite längre, lite degigt blev det.
  Vill gärna gör denna igen, vad råder du att göra till nästa gång?
  Mvh
  Carina

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: