Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst)

Glutenfri fullkornslimpa av dansk rågbrödstyp

Min nya frukostfavorit. Eftersom att jag gillar att exeprimentera fram recept så har jag ofta olika sorter bröd i frysen. När jag blir brödsugen passara jag på att testa en ny receptidé. Men den här limpan gör jag på samma sätt om och om igen eftersom att den blir så god.

Saftig, smakrik och nyttig! Ett rejält, naturligt glutenfritt fullkornsbröd som smakar som danskt rågbröd.

Ang sötningen: Danskt rågbröd är ett sött bröd och innehåller en hel del sirap. Klassiska recept innehåller uppåt 1 dl per limpa. Jag har ersatt det med 0,5 dl honung och vill man så ersätter man den honungen med agave, drar ned mängden eller utesluter. Tillsätt bara lite extra vätska till degen för att ersätta.

Ang jäsningen: man kan göra det här brödet både med jäst och med bikarbonat. Det vill säga jäst eller ojäst.

Glutenfri fullkornslimpa av dansk rågbrödstyp

jäsning: antingen 2,5 tsk bikarbonat + 1 msk äppelcidervinäger eller 15 g jäst

 • 3,5 dl fingervarmt vatten
 • 2 dl rårivet äpple (kan ersättas med 1,5 dl osötat äppelmos)
 • 0,5 dl honung eller agave
 • 2 msk olja
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1,5 dl solrosfrön
 • 1 dl linfrön
 • brödkryddor (kan uteslutas) – jag använde 1 tsk kumminfrö och 1 tsk fänkålsfrö som jag mortlade
 • 1,5 msk fiberhusk eller finax psyllium (finmalt puver)*
 • 2 dl mörkt teffmjöl (kan ersättas med ljust teffmjöl)
 • 2,5 dl rårismjöl (kan ersättas med durramjöl)
 • 1,5 msk nyponskalmjöl
 • 2 tsk salt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225°C. Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper eller pensla med ordentligt med olja.
 2. Vispa ihop vatten, (jäst om du valt det) äpple eller äppelmos, honung och olja i en bunke.
 3. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
 4. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken suger upp vätska. Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
 5. Klicka i smeten i formen och pudra rejält med rårismjöl över ytan så att det täcker smeten helt.
 6. Om du valt jäst så låter du degen jäsa i formen i ca 75 minuter. Om du valt bikarbonat, räcker det med 10-20 minuter, bara så att fiberhusk och linfrön hinner absorbera vätska.
 7. Baka brödet i 80 minuter lågt ned i ugnen.
 8. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott!

*fiberhusk och Finax psyllium är finmalt pulver. Det går inte att ersätta med grovmalt – t.ex Risenta psylliumfröskal med samma proportion. Använder du grovmalt psylliumfröskal – dubbla mängden i det här receptet. 

22 comments

 1. Hej, så smaskikgt detta låter! Jag har Risentas psylliumhusk hemma, går det att använda istället för en del av mängden fiberhusk, hade inte tillräckligt av fiberhusk nämligen. Tack för all inspiration 🙂

 2. Lu

  Festligt att du skriver att danskt rågbröd är ett sött bröd. Min danske man skakar på huvudet och suckar åt oss svenskar som har fått för oss att bröd ska vara sött. Danskarna sötar inte sitt rågbröd! Vill man ha det riktigt danskt skippar man alltså all sötning. Tack för receptet – jag ska prova och hoppas det kan ersätta vårt traditionella danska rågbröd.

  • Jag vet att det är så… Men jag behöver kalla det för Danskt för att den svenska publiken ska förstå vilket typ av bröd det liknar. Många har efterfrågat ett sådant bröd som man är van vid. Det är ett svenskt bröd som under ett antal decennier har kallats danskt rågbröd skulle jag vilja säga. Många äldre recept är det ju så med. Man har anpassat efter svensk traditionell smak för 100 år sedan.

 3. Elisabeth Hain

  Hej, såg med stor glädje fram emot att testbaka din Glutenfria danska limpa innehållande rivet äpple etc.
  Blev lite förundrad över den höga ugnstemperaturen: 225 grader? Under 80 min? Mitt resultat blev ju som jag misstänkte lite för hårdbakat och saftigheten du skrev om försvann. Tänker prova en gång till och köra den vanliga ugnstemperaturen för glutenfritt bröd :ca175 grader
  Vänliga hälsningar, Lillebeth

  • Hallå Elisabeth! Gu va roligt att du har testa mitt recept! Och synd att du inte lyckades. De senaste åren då jag jobbat med receptutveckling av glutenfria bröd så har jag upptäckt flera saker som inte var särskilt självklara i början. En sak som förvånat mig är hur ugnar kan vara så extremt olika.
   Jag har dock aldrig använt mig av 175°C till baka av glutenfria bröd. Jag tycker att det passar bäst med mycket varmare.
   Det KAN vara så att du har en extra het ugn. Man behöver kunna sin egen ugn när man läser bakrecept… så det är bara att lita på din intuition nästa gång! Du kan din ugn verkar det som och dessutom kanske du och jag har lite olika smak. Jag har ju naturligtvis angett temp och tid i receptet som jag tycker ger allra bäst resultat. Jag vill att man ska lyckas när man bakar mina recept. Temp och tid är baserat på min ugn hemma hos mig och min ugn i provköket på jobbet.

   Om du är intresserad; Att få bra skorpa på glutenfritt bröd är ofta ett problem. Ett sätt att lösa det på är att baka dom lite längre vilket jag brukar göra och de flesta uppskattar den effekten. Saftigheten påverkas faktiskt inte med längre baktid i ett så här pass fiberrikt bröd så jag undrar om kanske kan ha blivit något annat fel… Kul att du ska prova igen 🙂

 4. Elly

  Nu har jag testat att baka flera olika glutenfria bröd men misslyckas alltid (har testat detta recept, det i din bok samt andra)!! Alla mina bröd blir inte inte klara i mitten, de är geggiga, alldeles för våta liksom. Jag får en fin skorpa på toppen och provstickan känns torr men så är det alldeles för geggigt i mitten. Och det växer inte alls utan är ganska kompakt och tungt. Vad tror du jag gör för fel?

 5. Pingback: Stubb och fjun – Mitt liv med cancer

 6. Pingback: Ännu en fullträff – Absolut grön mat

 7. Maria

  Älskar det här receptet! Tack! En fråga bara, angående jäsningen om man använder bikarbonat + äppelcidervinäger, menar du då att jäsningen är 10 minuter eller 75 + 10 minuter? Jag lät det stå någon timme ungefär och det blev bra. Men det skulle vara bra att veta om det hade räckt med 10 minuter eller om det blir bäst vid 85 minuter!

  • Hallå Maria! Nu har jag förtydligat och hoppas det är lättare att förstå? ”Om du valt jäst så låter du degen jäsa i formen i ca 75 minuter. Om du valt bikarbonat, räcker det med 10-20 minuter, bara så att fiberhusk och linfrön hinner absorbera vätska.”

 8. hej, är nyponpulver och nyponskalmjöl samma? försöker googla men hittar inget. såg bara ett ekologiskt hittar jag, biofood. men dyrt. vilket använder du och var köper du?

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: