Bröd Frukost Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst)

OBS! Uppdaterat recept 2019-03-30

Min nya frukostfavorit. Eftersom att jag gillar att experimentera fram recept så har jag ofta olika sorter bröd i frysen. När jag blir brödsugen passar jag på att testa en ny receptidé. Men den här limpan gör jag på samma sätt om och om igen eftersom att den blir så god.

Saftig, smakrik och nyttig! Ett rejält, naturligt glutenfritt fullkornsbröd som smakar som danskt rågbröd.

Ang sötningen: Danskt rågbröd i svensk tappning har varit ett ganska sött bröd och många recept innehåller en hel del sirap. Klassiska svenska recept innehåller uppåt 1 dl per limpa. Jag har ersatt det med 1 msk – 0,5 dl honung och vill man så ersätter man den honungen med agave, drar ned mängden eller utesluter. Tillsätt då bara några msk extra vätska till degen för att ersätta.

Ang jäsningen: man kan göra det här brödet både med jäst och med bikarbonat. Det vill säga jäst eller ojäst.

Glutenfri fullkornslimpa av dansk rågbrödstyp

Glutenfri fullkornslimpa av dansk rågbrödstyp

OBS! Receptet uppdaterat 2019-03-30

1 limpa (1,5 l)

 • jäsning: antingen (2 tsk bikarbonat+1 msk äppelcidervinäger) eller (15 g färsk jäst)
 • 6,5 dl fingervarmt vatten
 • 2 dl rårivet äpple från ca 1,5-2 äpplen (kan ersättas med 1,5 dl osötat äppelmos eller 1 dl vatten)
 • 1 msk -0,5 dl honung eller agave
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1,5 dl solrosfrön
 • 1 dl linfrön
 • brödkryddor (kan uteslutas) – jag använde 1 tsk kumminfrö och 1 tsk fänkålsfrö som jag mortlade
 • 1,5 msk fiberhusk eller finax psyllium (finmalt puver)*
 • 2,5 dl mörkt teffmjöl (kan ersättas med ljust teffmjöl)
 • 2,5 dl rårismjöl (kan ersättas med durramjöl)
 • 1,5 msk nyponskalmjöl (kan uteslutas)
 • 2 tsk salt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200-225°C**. Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper eller pensla ordentligt med olja.
 2. Vispa ihop vatten, (jäst om du valt det) äpple eller äppelmos, honung i en bunke.
 3. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
 4. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken suger upp vätska. Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
 5. Klicka i smeten i formen och pudra rejält med rårismjöl över ytan så att det täcker smeten helt.
 6. Om du valt jäst så låter du degen jäsa i formen i ca 75 minuter. Om du valt bikarbonat, räcker det med att degen sväller i ca 20 minuter, så att fiberhusk och linfrön hinner absorbera vätska.
 7. Baka brödet i ca 60 minuter lågt/mitten i ugnen.
 8. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott!

*fiberHusk (Lindroos) och Finax psyllium är finmalt pulver. Det går inte att ersätta med grovmalt psylliumfröskal- t.ex Risenta psylliumfröskal med samma volymmått – men i vikt går det att ersätta: 1,5 msk fiberhusk = 15 g = 15 g grovmalet psylliumfröskal. 

**Ang. gräddningstemperatur och tid: Jag gräddar ofta mina glutenfria matbröd i extra varm ugn och extra länge. Det ger en god skorpa vilket annars är svårt att få till på glutenfritt bröd. Om du bara vill ha ett genomgräddat bröd så kan du sänka temperaturen till 200°C eller korta gräddningstiden.

(46) Comments

 1. gunilla rekefors says:

  Hej! Kan man byta ut teff mot tex bovetemjöl el annat alternativ?
  Älskar dina böcker!

  1. Hej Gunilla! Tack va roligt att höra! 🙂 Ja, bovetemjöl är en bra ersättning. Funkar även med durramjöl. Brödet blir inte lika mörkt bara….

 2. Hej, så smaskikgt detta låter! Jag har Risentas psylliumhusk hemma, går det att använda istället för en del av mängden fiberhusk, hade inte tillräckligt av fiberhusk nämligen. Tack för all inspiration 🙂

  1. Det brukar gå bra om man ersätter med vikt men inte inte volym. 1,5 msk fiberhusk har jag för mig motsvarar 15 gram så om du har en våg kan du ersätta!

 3. Eva Palm says:

  Fantastiskt gott bröd Nilla, tack!

  1. Va roligt! Tack!

 4. Mim Albrektson says:

  Jättetack skall provas 💜

  Skickat från min iPhone

 5. Festligt att du skriver att danskt rågbröd är ett sött bröd. Min danske man skakar på huvudet och suckar åt oss svenskar som har fått för oss att bröd ska vara sött. Danskarna sötar inte sitt rågbröd! Vill man ha det riktigt danskt skippar man alltså all sötning. Tack för receptet – jag ska prova och hoppas det kan ersätta vårt traditionella danska rågbröd.

  1. Jag vet att det är så… Men jag behöver kalla det för Danskt för att den svenska publiken ska förstå vilket typ av bröd det liknar. Många har efterfrågat ett sådant bröd som man är van vid. Det är ett svenskt bröd som under ett antal decennier har kallats danskt rågbröd skulle jag vilja säga. Många äldre recept är det ju så med. Man har anpassat efter svensk traditionell smak för 100 år sedan.

 6. Elisabeth Hain says:

  Hej, såg med stor glädje fram emot att testbaka din Glutenfria danska limpa innehållande rivet äpple etc.
  Blev lite förundrad över den höga ugnstemperaturen: 225 grader? Under 80 min? Mitt resultat blev ju som jag misstänkte lite för hårdbakat och saftigheten du skrev om försvann. Tänker prova en gång till och köra den vanliga ugnstemperaturen för glutenfritt bröd :ca175 grader
  Vänliga hälsningar, Lillebeth

  1. Hallå Elisabeth! Gu va roligt att du har testa mitt recept! Och synd att du inte lyckades. Det KAN vara så att du har en extra het ugn. En sak som förvånat mig när jag börjat utveckla recept för böcker är att ugnar verkligen kan vara så extremt olika.

   Jag har aldrig använt mig av 175°C till baka av glutenfria bröd. Jag tycker att det passar bäst med minst 200°C och jag sätter ofta temperaturen till 225°C eftersom att man får en bra skorpa på brödet då. Jag har ju naturligtvis angett temp och tid i receptet som jag tycker ger allra bäst resultat. Jag vill att man ska lyckas när man bakar mina recept. Temp och tid är baserat på min ugn hemma hos mig och min ugn i provköket på jobbet. Det är bara att sänka temperaturen om det blir bättre för dig!

   Om du är intresserad; Att få bra skorpa på glutenfritt bröd är ofta ett problem. Ett sätt att lösa det på är att baka dom lite längre vilket jag brukar göra och de flesta uppskattar den effekten. Saftigheten påverkas faktiskt inte med längre baktid. Kul att du ska prova igen 🙂

 7. Katharina says:

  Absolut det bästa bröd jag någonsin ätit! Tusen tack för receptet!

  1. Nämen åh! Fantastiskt! Tusen tack för feed-back.

 8. Elly says:

  Nu har jag testat att baka flera olika glutenfria bröd men misslyckas alltid (har testat detta recept, det i din bok samt andra)!! Alla mina bröd blir inte inte klara i mitten, de är geggiga, alldeles för våta liksom. Jag får en fin skorpa på toppen och provstickan känns torr men så är det alldeles för geggigt i mitten. Och det växer inte alls utan är ganska kompakt och tungt. Vad tror du jag gör för fel?

  1. Hej! Det låter konstigt. Om du provat många sorters bröd och hela tiden misslyckas så låter som att du på något sätt måttar fel, använder fel ingredienser (byter du ut?) eller temp och tid eller att du har en ovanligt sval ugn. Man kan tex inte byta ut fiberhusk mot psylliumhusk rakt av som vi skriver om i boken och som du kan läsa om här: https://nillaskitchen.com/2016/03/10/konsistensgivare-i-glutenfri-bakning/ Vi har skrivit en felsökningstabell i boken. Har du läst där och stämt av med den listan? https://nillaskitchen.com/2016/10/04/lyckas-med-glutenfri-bakning-2-felsokning/

   Om brödet har en gummiaktig eller tung konsistens:

   inte bakat tillräckligt länge
   för mycket psyllium, fiberhusk eller xantangummi
   för lite eller för mycket stärkelse
   för mycket kross, linfrön eller chiafrön
   ej förvärmd ugn, för låg temperatur.

   Läs också noggrant alla tips här: https://nillaskitchen.com/2016/10/04/lyckas-med-glutenfri-bakning-1-basta-tipsen/

   Hoppas du kommer underfund med vad som går fel och att du lyckas med nästa bak!

   1. Sonia says:

    Fantastiskt gott bröd och så enkelt! Jag tog redd och durramjöl. Så gott. Tack för receptet uppskattar detta rejält.

   2. Caijsa says:

    Danska fullkornsbröd är fantastiskt gott! Tack. Går det att ersätta 1 dl linfrön med något annat?
    Caijsa

 9. […] ska ta ut det glutenfria brödet jag har i ugnen och sedan ge mig av på promenad. Med mössa på. Det är lite kyligt […]

 10. Maria says:

  Älskar det här receptet! Tack! En fråga bara, angående jäsningen om man använder bikarbonat + äppelcidervinäger, menar du då att jäsningen är 10 minuter eller 75 + 10 minuter? Jag lät det stå någon timme ungefär och det blev bra. Men det skulle vara bra att veta om det hade räckt med 10 minuter eller om det blir bäst vid 85 minuter!

  1. Hallå Maria! Nu har jag förtydligat och hoppas det är lättare att förstå? “Om du valt jäst så låter du degen jäsa i formen i ca 75 minuter. Om du valt bikarbonat, räcker det med 10-20 minuter, bara så att fiberhusk och linfrön hinner absorbera vätska.”

 11. hej, är nyponpulver och nyponskalmjöl samma? försöker googla men hittar inget. såg bara ett ekologiskt hittar jag, biofood. men dyrt. vilket använder du och var köper du?

 12. Birgitta says:

  Mmm I´m in breadheaven!
  Såå gott. Tack!

  1. Nilla's Kitchen says:

   🙂

 13. Eva van Tartwijk says:

  Hej! Kan kag byta ut äppelcidrrvinägern mot något annat, t.ex.pressad citron?

  1. Nilla's Kitchen says:

   Ja, det går bra.

 14. Ingela Stenholm says:

  Men åååh så gott detta bröd blev!! Tack för ett toppenrecept!!

  1. Nilla's Kitchen says:

   Härligt! Tack!

 15. Anna Fridenfeldt says:

  Så tacksam för detta goda recept!

 16. Joanna says:

  Hej!
  Detta recept låter spännande, det ska absolut testas, kanske redan i kväll.
  En fråga bara.
  Går det att slänga i lite nötter och dylikt, samt går det att dubbla receptet så man kan göra två limpor åt gången?
  Tack för inspiration och ser fram emot respons.

  1. Javisst! Det går bra. 🙂

 17. Lena says:

  Tusen tack för ett fantastiskt bra recept, gör detta goda bröd om och om igen!

 18. Hej, har precis gjort Dansk limpa, supergod smak men ska det verkligen vara 225gr på ugnen ? Min blev helt bränd på utsidan runtom…..skar bort det, men lite tråkigt. Kändes också som det kunde varit inne lite längre, lite degigt blev det.
  Vill gärna gör denna igen, vad råder du att göra till nästa gång?
  Mvh
  Carina

  1. Va tråkigt att det blev bränt! Ugnar kan faktiskt vara väldigt olika – ja, det ska vara 225°C och det är extra varmt. Jag har skrivit så här om gräddningstemp:

   **Ang. gräddningstemperatur och tid: Jag gräddar ofta mina glutenfria matbröd i extra varm ugn och extra länge. Det ger en god skorpa vilket annars är svårt att få till på glutenfritt bröd. Om du bara vill ha ett genomgräddat bröd så kan du sänka temperaturen till 200°C eller korta gräddningstiden.

   Hoppas det var till hjälp.

 19. Johanna says:

  Det står att man ska röra ihop honung, vatten äpple och olja men kan inte hitta olja i ingredienslistan??
  Sen förstår jag inte riktigt av beskrivningen i vilket skede man ska blanda i citron & bikarbonat (om man vill anv det istället för jäst vill säga). Tack för svar!

  1. Hej! Olja ska helt enkelt bort om det finns kvar i texten – det är ett korrfel. Jag har skrivit blanda blöta ingr för sig och torra för sig istället för att namnge alla ingr för sig – så alltså citron med degvätnskan och bikrb med mjölerna.

 20. Elisabeth Fogel says:

  Jag har samma fråga som Johanna ovan: hur mycket olja ska det vara? Oljan finns inte i ingredienslista. Kanske någon av er som bakat brödet kan svara, Nilla verkar inte hinna med just nu.

  1. Sara says:

   Jag har precis samma fundering jag! Jag testar mig fram med samma mängd olja som jag har när jag bakar “vanligt bröd”, kanske 1 msk. Ska göra ett försök idag.

 21. […] “superlimpa” Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt) Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst) Quinoa-chapati (glutenfritt, […]

 22. […] det gir næringsrike brød med nydelig smak og veldig god holdbarhet. Dette brødet er inspirert av glutenfri dansk limpa fra Nillaskitchen.com. Jeg har kuttet på mengden søtning, og byttet gresskarfrø med kokte […]

 23. Anita Karlsson says:

  Hej, jag har precis gjort det Danska brödet för första gången. Hade inte teffmjöl hemma utan chansade med bovetemjöl. Uteslöt även äpple. Smaksatte med anis. Gott bröd som jag blev väldigt nöjd med. Men jag undrar över hur det kan bli så brunt rakt igenom då det var väldigt blekt när det åkte in i ugnen. Det fick en fin gyllenbrun skorpa som inte smakade bränt. Nyfiken att höra ditt svar.
  Hälsar Anita

  1. Härligt att höra! Använde du bikarbonat? Det kan ibland göra bröd extra mörkt!

 24. Natasa Vasiloski says:

  Hej! Tack för ett supergott recept! Min son är allergisk mot en himla massa bl.a. alla fröer och nötter. Tror du jag kan ersätta fröerna med havregryn och eventuellt lite mer mjöl istället? Och hur hade du valt att ersätta fiberhusken, hemma har jag pofiber och xantangummi tex… hade helst velat använda pofiber om det går. Vad tror du om doseringen isf? 🙂 tack!

 25. […] bröd med mycket fibrer och som innehåller nötter eller frön och ät till frukost. T.ex. glutenfri dansk limpa eller glutenfritt sodabröd med solrosfrön och teff. Pålägg kan vara olivolja, avokado, […]

 26. […] finner receptet här (Klick!). Och Nillas Kitchen har mängder med andra goda recept som jag tycker ni ska spana […]

 27. […] Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: