Annonser

Oemotståndlig Raw Citroncheesecake

Raw citroncheesecake (vegan)

Jag älskar raw cheesecakes! De är så lätta att göra och imponerar varje gång. Raw citroncheescake är en ny favorit helt klart. Ni vet, när balansen i en citronskapelse är perfekt mellan syrlighet, sötma och len gräddighet – då är citrondesserter det bästa som finns. Jag gjorde denna till min egen födelsdagsmiddag. Perfekt avslutning på en fräsch och chilistark vårmeny.

Rawa cheesecakes är fulla av nyttigheter från alla nötter man använder och kokosoljan. Dessutom är de väldigt mättande så man blir nöjd på en mindre bit.

Den här helt mjölkfria och glutenfria cheesecaken kan du till exempel göra nu till vårens och sommarens alla födelsedagar och studentbufféer. Man förbereder den snabbt, gärna ett par dagar i förväg och förvarar den i kylskåp. Den håller sig upp till en vecka. Men du kan också frysa in den och tina innan servering. Jag tycker att tårtan är snygg som den är, vackert gul och slät och kräver ingen dekoration, men färska bär som hallon och blåbär passar bra till.

Recept: Raw citroncheesecake

12-16 bitar

Till botten:

 • 1,5 dl osaltade pistagenötter (kan ersättas med andra nötter)
 • 1,75 dl pumpakärnor (kan ersättas med andra nötter eller kokosflingor)
 • ca 2,5 dl torkade aprikoser eller ca 8-10 st urkärnade färska
 • 1 krm torkad ingefära
 • 1 krm havssalt

Till fyllningen:

 • 6 dl cashewnötter (blötlägg i minst 8 timmar – de expanderar då till ca 8-9 dl)
 • saft från ca 3 citroner (ca 1,5 dl eller mer)
 • rivet skal från 3 citroner
 • 2 dl agavesirap
 • 2 dl kokosolja
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 krm salt
 • 1 krm gurkmeja (kan uteslutas, bidrar med lite extra färg)

Gör så här:

Förbered insidan av en 24 cm kakform med antingen plastfolie eller bakplåtspapper. Mixa pistagenötter och pumpakärnor i en matberedare till finhackad konsistens. Tillsätt aprikoser eller dadlar och mixa till en smulig men formbar deg. Fördela degen över botten av formen och tryck den platt med fingrarna.

Mixa alla ingredienserna till fyllningen i en blender (minst 1,5 l, helst 700W eller starkare) under ett par minuter eller tills att blandningen är helt slät och gräddig i konsistensen. Smaka av med mer citronsaft, sötma eller salt om det behövs. Häll fyllningen i formen över botten och ställ in i kylen. Låt stå i minst 6 timmar för att stelna. Serveras kylskåpskall.

Tårtan håller sig som sagt upp till en vecka i kylskåp och kan även frysas.

Annonser

  • Hej! Den är suuuuper goood! Det är en stor tårta till 12 stora bitar eller upp till 16 mindre. Om du delar tårtan på 12 så innebär det ca 1,5 msk agave per bit. Så det är ganska mycket… men också verkligen helt OK för de allra flesta. Och på en sådan bit blir man rejält mätt kan jag säga! 🙂

 1. Katarina Paulsson

  Tack.

  Skickat från min iPad

  17 apr 2016 kl. 17:54 skrev ”Nillas Kitchen” <comment-reply@wordpress.com>:

  Nilla’s Kitchen posted: ” Jag älskar raw cheesecakes! De är så lätta att göra och imponerar varje gång. Raw citroncheescake är en ny favorit helt klart. Ni vet, när balansen i en citronskapelse är perfekt mellan syrlighet, sötma och len gräddighet – då är citrondesserter det bäs”

 2. Susanne

  Tänkte baka denna till vår sons namngivning. Den låter supergod! En fråga bara, använder du kallpressad kokosolja lr kokosolja utan smak?

 3. Fanny

  Supergod!

  Bakade den till midsommarafton och den konkurrerade ut den så annars klassiska sommartårtan…

  Jag tog dock mindre agavesirap, inte ens 1 dl då jag personligen brukar nöja mig med sötman från övriga ingredienser i ett rawfoodrecept.

  Har provat andra cheese cakes från Nilla och de ÄR underbara!

 4. Mia

  Min cheesecake blev absolut inte så gul och fin som din. Trots jag tom hade i mer gurkmeja! Vad är knepet? Mvh, Mia

 5. Anki

  Är det en dubbel sats av fyllningen på bilden? Ser så ut på bilden. Den är otroligt god, men vill gärna en höjd på den.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: