Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

intervju om glutenfritt, vegan och vegetariskt… frågor och svar

Foto: Eva Hildén

Visst är det roligt att svara på riktigt bra frågor om det man gillar och håller på med? Eller hur? Man får verkligen känna sig spännande och intressant 🙂 Tack Tina med bloggen Senses in the Kitchen för roliga frågor som inspirerade även mig!

Jag har klippt ut några frågor/svar nedan som jag tyckte var extra intressanta för mina följare om skillnad på glutenfritt och glutenfritt, de värsta fallgroparna, om mitt förhållandet ut till vego/ veganskt och trender framöver.

– Är det skillnad på glutenfritt och glutenfritt

-Ja, absolut. Stooor skillnad! Fabriksbakat glutenfritt bröd t.ex, är nästan alltid baserat på ren stärkelse. Antingen vetestärkelse eller majsstärkelse. Det gäller även de vanligaste mjölmixerna. Det ger ett innehållslöst bröd näringsmässigt med snabba kolhydrater – vilket höjer blodsockret. Till och med de flesta glutenfria varianter som kallas ”fullkorn” är baserade på ren stärkelse. Man måste noga läsa innehållsförteckningar på glutenfria produkter. Mycket få kan rekommenderas enligt mig. 

För de allra flesta (som inte har celiaki) är det inte mer hälsosamt att välja vissa glutenfria produkter framför t.ex. ett surdegsjäst dinkelbröd eller rågbröd. 

-Det finns ett eller två märken som gör bra glutenfritt bröd och mjölmixer. Men det finns också massor av väldigt nyttiga mjölsorter av naturligt glutenfritt fullkorn. De är näringsrika, proteinrika och fiberrika. Att baka hälsosamt naturligt glutenfritt bröd är lätt när man väl har förstått sig på ingredienserna. Jag tänker alltid på alla aspekter av vad som är ett bra bröd/bakverk när jag skapar recept: smak, konsistens, enkelhet, näringsinnehåll och hälsa. Att baka själv är det abslout bästa alternativet. 

De värsta fallgroparna enligt Nilla:

-Det är glutenfria mjölmixer, bröd, pasta och andra produkter som är gjorda av billiga och innehållslösa ingredienser näringsmässigt så som jag nämnde ovan. Produkter baserade på stärkelse med mycket tillsatser och socker. För de allra flesta (som inte har celiaki) är det inte mer hälsosamt att välja vissa glutenfria produkter framför t.ex. ett surdegsjäst dinkelbröd eller rågbröd. 

– Hur ser ditt förhållande ut till vego/veganskt

-Maten jag lagar till mig själv är baserad på mycket grönsaker och frukt. Ofta blir det vegetariskt och veganskt men jag är inte vegetarian

-Maten jag lagar till mig själv är baserad på mycket grönsaker och frukt. Ofta blir det vegetariskt och veganskt men jag är inte vegetarian. Jag har ekologiska ägg i kylen och när jag köper kyckling och kött så väljer jag ekologiskt eller vilt. Mina val handlar inte om att vara följare av en eller annan riktning av principskäl utan jag väljer det som är mest hälsosamt för just mig och det som även känns rätt i hjärtat. 

Som kostrådgivare så ser jag att vegotrenden, precis som med den glutenfria trenden, innebär ett en missuppfattning för många – att vara vegan eller vegetarian betyder inte per definition att man äter hälsosamt. Som vegan kan man lätt hamna i vanor av att äta ensidigt eller mycket processade ersättningsprodukter med mycket tillsatser och socker eller mycket bröd och skräpmat. Utan kött och andra animaliska produkter är det heller inte lika lätt att få i sig visa vitaminer. Det är därför viktigt att vara medveten om vad man äter när man valt veganskt. Jag ser ett behov av ökad kunskap i grundläggande näringslära för ny-veganer. 

Hitta glutenfria brödrecept här… 
Läs hela intervjun här…

(3) Comments

 1. Hej Nilla, jag har en liten fråga.
  Vi älskar gyozas i vår familj och jag vill prova ditt recept på glutenfria dumplings. Jag bor i Frankrike så det kan vara lite svårt att hitta ingredienser ibland (eller så får man springa gatlopp runt Paris) och just xanthangummi hittade inte jag i min ekobutik, däremot hittade jag guargummi eller guarkärnmjöl.
  Vet du om det är “samma” sak som xanthan eller något helt annat?
  Jag kan beställa xanthangummi från en butik på Internet, men det är ju inte så rasande smidigt…

  En annan fråga, jag köper produkter från Schär, bland annat deras “pain de campagne” som jag tycker är gott. Nu äter jag mycket lite bröd mot tidigare intag, det blir en skiva om dagen, men vad jag kan läsa i intervjun så rekommenderar du inte detta. Jag antar att jag borde hitta på något annat… :o)

  Tack för en mycket inspirerande blogg och boken (Laga glutenfritt) är ju toppen!

  1. Nilla's Kitchen says:

   Hej Alexandra!

   Tack för feedback! Va kul att du gillar boken!

   Ja, du kan byta xantan mot guargummi – enligt min erf. Det är inte samma sak men de två har mycket likvärdiga egenskaper. Men jag har inte provat med guarkärnmjöl (guargum) i just dumplingsdegen – jag tror att det ska bli bra och det är väl värt att prova.

   Shcärs produkter stämmer in på de produkter jag pratar om i intervjun – ja. Stärkleserika, näringsfattiga med innehåll av tillsatser. Så ät inte dom med tanken att det är “bra mat” bara för att det är glutenfritt. Man kan välja att äta den typen av produkter för att det är gott – som godis eller fikabröd. Välj inte in den typen av produkter med tanken att det är hälsosamt.

 2. […] Är det skillnad på glutenfritt och glutenfritt? Läs här… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: