Äggfritt Dessert Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Chokladmousse med 3 ingredienser (mjölkfri, vegan, utan vitt socker)

Chokladmousse med 3 ingredienser (mjölkfri, vegan, utan vitt socker)

Det här receptet är ju bara så bra att ha upp i rockärmen. En dessert som är enkel att göra med få ingredienser, himmelskt god och dessutom så passar den de flesta eftersom att den är vegan, mjölkfri, äggfri, nötfri, glutenfri och går att göra utan socker.

Vegansk chokladmousse med aquafaba (kikärtsspad) är inte en nyhet längre. Jag har med ett recept i boken “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” och jag har nyligen använt mig av tillagningsprincipen i det här tårtrecetpet: Chokladmousstårta med hasselnötsbotten och bär (vegan, glutenfri, utan vitt socker) 

OBS! Kikärtspadet ger ingen smak när det ingår i receptet. Lovar!

aquafaba - kikärtsspad - kikärtsmaräng

Varför aquafaba (kikärtsspad)? Med spadet från kikärtor kan du göra allt från maränger (kräver socker) till kladdkaka, glass, chokladmousse, tårtbotten och majonnäs. Helt mirakulöst vispas det upp till tjock och fluffig maräng precis som äggvita. Kikärtsfluffet är inte lika stabilt som äggvita men i rätt kombination med andra ingredienser och med rätt teknik så kan man verkligen åstadkomma en hel del.

Tips på recept med kikärtor (som blir över)

Du behöver köpa minst 1 burkar/förp. kikärtor för att göra moussen. Kikärtorna kan du använda till: 

Chokladmousse med 3 ingredienser (mjölkfri, vegan, utan vitt socker)

Till smak och konsistens är den här moussen samtidigt lätt (mindre fet än de flesta varianter av chokladmousse) och ren i smaken med mycket karaktär av chokladen. Välj en god choklad!

Fritt från allt? Vill du göra den här desserten fri från allt sött kan du välja en osötad veganchoklad, t.ex Zotter couverture choklad 100% som bara består av ren kakaomassa – inget tillsatt socker eller sötning. Som sötning kan du då använda björksocker eller stevia. Inget jag brukar göra själv men för er som lever strikt sockerfritt under perioder så nämner jag det.

Chokladmousse (mjölkfri, vegan, utan vitt socker)

Egentligen går moussen att göra med bara 2 ingredienser: kikärtsspad och choklad men jag har för smakens skull tillsatt lite extra sötning, vaniljpulver och en gnutta salt. Prova dig fram till en balans av smaker som du gillar. Varför inte ersätta klassisk vanilj med 1 tsk lakritspulver för en mer ovanlig smak? Toppa med färska eller tinade hallon som passar perfekt med både lakrits och choklad. 

Receptet är till 4 normalportioner men jag tycker att den här desserten även passar bra i mindre portionsstorlek som avrundning på en middag. Man får mycket smak i varje munsbit. 

4-6 port

 • 1,5 dl aquafaba (kikärtsspad från ca 1 förp)
 • 0,5 tsk citronsaft
 • 2 msk – 0,5 dl agavesirap eller akaciahonung* (ej vegan) anpassa mängden sött efter smak
 • 100 g mörk choklad (tips: Zotter couverture choklad 100% som är vegan och bara består av ren kakaomassa – inget tillsatt socker)
 • 1 krm salt
 • 1 krm vaniljpulver

Dekoration (valfritt)

 • ca 200 g färska bär (passar superbra till)
 • riven choklad, kakaonibs, hackade nötter

Vispa kikärtsspad (i en noggrant rengjord bunke, helst metall, glas eller hårdplast) med några droppar citron och 1 msk av sötningen till hårt, glansigt skum. Det tar tid, 2-5 minuter – ha tålamod. Tillsätt resten av sötningen och vispa igen. Smält under tiden chokladen i ett vattenbad och häll sedan över chokladen i en separat skål. Blanda först ned hälften av kikärtsfluffet i chokladen och rör försiktigt ut till jämn konsistens. Tillsätt sedan resten av kikärtsvispet och blanda mycket försiktigt till en slät och fluffig chokladmousse. Fördela moussen i 4 portionsskålar och ställ i kylen för att stelna några timmar.

 

 

 

 

(2) Comments

 1. Kristine says:

  Hur länge i förväg kan man göra moussen? Tack för bra recept! 🙂
  / Kristine

 2. Barbro says:

  Om man kokar torra kikärtor går det att använda blötläggningsspadet??

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: