Äggfritt Brunch Glutenfritt Lunch och middag Mjölkfritt

Bovetegaletter med ägg, rödbeta och fetaost (glutenfritt, komjölksfritt)

bovetegaletter med rödbeta och äggFranska bovetepannkakor eller galetter är en underbar brunchrätt tycker jag. Passar såklart även som sommarlunch. Det traditionella franska sättet att laga dom är med fyllning av ägg, smakrik ost och skinka. Jag har använd ägg, kokt rödbeta och fetaost. En annan god kombination för fyllning är stekt spenat smaksatt med vitlök, valnötter och getost.

En bra galettsmet kan göras utan ägg. Då är det viktigt att smeten får stå i några timmar, gärna över natten, innan man steker med den. Pannkakorna är gluten- och mjölkfria och även ägget som pannkakan toppas med går så klart också att utesluta. Då blir rätten helt äggfri och därmed vegan. Man kan fylla galetterna med vad man vill.

Lätt att vagenanpassa: uteslut ägg helt som nämnt ovan, stek i olivolja och fyll istället med stekta grönsaker, rostade nötter, tapernade, linser eller bönor i dressing och kanske bitar av marinerad tofu som förslag.

Galetter

Använd smeten och gör som i receptet med stekt fyllning – eller stek pannkakorna som vanliga pannkakor och fyll senare och värm på i ugnen. 

ca 6 stora pannkakor

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 3,5 dl vatten
  • 1 ägg (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk salt
  • smör/ghee eller olivolja till stekningen

Tips på fyllning (valfritt)
kokt och skalad rödbeta, delar i bitar
fetaostost
ev ett ägg per pannkaka
klippt gräslök eller strimlad salladslök

Vispa ihop ingredienserna till smeten i en bunke. Smeten ska vara jämn och slät. Låt den helst stå i kylen över natten eller i rumstemperatur i några timmar. Har man ett ägg i smeten går den att använda inom någon halvtimme men smeten blir bättre om den får vila längre även om den innehåller ägg.

Stek så tunna pannkakor som möjligt i matfett i din största stekpanna på medelvärme. Späd smeten med ett par matskedar vatten om den känns för tjock. Ha ett knäckt ägg till fyllningen förberett i en kopp och rödbetor skurna och lite fetaost lätt smulad. Vänd galetten när smeten stelnat och fått lite färg på undersidan.  Sänk värmen och häll direkt på ägget mitt på pannkakan och strö rödbeta och ost över. Stek på svag värme tills att äggvitan stelnat. Vik upp kanterna lite mot mitten. För över galetten på en tallrik och strö klippt gräslök eller strimlad salladslök över.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d