Gröna kuren Lunch och middag Paleo SCD-vänliga recept

Örtagårdssallad med ägg, bondbönor och dijonmajonnäs

IMG_9965

Mättande, enkel, vitaminstinn och proteinrik sommarsallad direkt från trädgårdslandet (och hönsgården om man har en sådan). Eller såklart från sommarens grönsaksavdelning i butiken om man inte har en egen trädgård… Torghandeln i Fruängen var min trädgård i eftermiddags….

Det här blev riktigt, riktigt gott! En härlig kombination av gröna blad, färska bondbönor, ägg och krämig dressing. Receptet ger en mättande måltid för två men passar också som tillbehör till stekt och rökt fisk – då räcker det till fler.

Passar alla örter bra ihop? – Kanske inte exakt alla örter förhöjer varandras egenskaper om de blandas – men många fler går bra ihop än vi vanligtvis kombinerar i klassiska rätter. Nu på sommaren har vi mer örter och gröna blad att tillgå än annars så använd rikliga mängder, inte bara nypor. En kombination av de örter man har bli bra som bas till en sallad istället för eller tillsammans med andra gröna blad.

I den här salladen har jag använt spenat, bladpersilja, basilika och mynta. Testa gärna andra kombinationer av örter – körvel, dill, dragon, oregano osv… Passar mynta och dijon ihop med ägg? Japp! Alldeles utmärkt faktiskt… Prova! Hur fräscht och gott som helst. Det smakar verkligen sommar och trädgård. OBS! Använd vanlig grönmynta, helst inte pepparmynta – som däremot kan ge lite för mycket mintsmak. 

Hur är det nu med potatis? Är den nyttig eller inte?

Potatis kan vara väldigt nyttig! Den är bl.a. väldigt C-vitaminrik. Men ät den helst kokt och avsvalnad eller lyxa med färskpotatis på sommaren. Varm vinterpotatis är snabba kolhydrater medan kokt avsvalnad är en källa till långsamma kolhydrater. När potatisen kallnar så återbildas det socker (som bildades vid tillagningen) till fiberstrukturer – resistent stärkelse – som i magen behandlas som fibrer och alltså inte tas upp som socker. 

Örtagårdssallad med ägg, bondbönor och dijonmajonnäs

Receptet ger en mättande måltid för två men passar också som tillbehör till stekt och rökt fisk – då räcker det till fler. 

2 port som hel måltid

 • 2 port (ca 150 g per port) kokt kall eller ljummen färskpotatis
 • 2 kokta ägg (lägg till fler beroende på hunger)
 • ca 1,5 dl bondbönor (kan ersättas med edamemebönor) – lätt kokta, ca 3 min
 • 1 näve bladspenat, grovt hackad
 • 1 näve bladpersilja, grovt hackad
 • 1 mindre näve mynta, grovt hackad
 • 1 mindre näve basilka, grovt hackad
 • ca 10 cm gurka, tärnad
 • 1-2 färsk rödlök, strimlad eller hackad
 • 4 msk pumpakärnor, gärna rostade

Koka allt som ska kokas i förväg och låt potatis och ägg svalna något. Tips: om du rengjort potatisarna kan du mot slutet av koktiden låta bondbönorna koka med i potatiskastrullen några minuter. Gör dijonmajonnäsen, se recept längst ned.

Arrangera grönsakerna och salladen som du vill och toppa med dressing eller… Blanda alla hackade gröna blad och hackad lök. Placera ut hälften av hacket över ett serveringsfat och strö över gurka. Placera ut klyftor av potatis och ägg och strö bondbönor över. Strö över mer grönt hack, pumpakärnor och ringla sedan lite av dijonmajonnäsen över och servera resten vid sidan så att man kan ta så mycket man önskar.

Dijonmajonnäs

OBS! Receptet räcker till mer än 2 port. 

 • 1 äggula, rumstempererad
 • 2-3 tsk dijonsenap (eller mer efter smak)
 • 1,5 msk citronsaft eller äppelcidervinäger
 • 2 dl neutral rapsolja, rumstempererad
 • ca 1 krm salt
 • ca 1 krm nymalen svartpeppar

Vispa ihop äggulan och tillsätt olja droppvis i början medan du vispar kraftigt. När du har blandat i ca en fjärdedel av oljan kan du tillsätta mer olja åt gången. Häll i oljan i en stadig stråle och vispa hela tiden. Tillsätt salt, citronsaft/äppelcidervinäger och senap.  Smaka av med mer citronsaft/äppelcidervinäger och salt om du tycker att det behövs.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d