Recept på havregrynsgröt behövs ju inte… men det är värt att påminna om en av de bästa frukostar man kan äta! Dessutom lista några tips på toppingar och mjölksorter utan socker och komjölk. På sommaren kan man lyxa med färska bär som topping. Gud så gott det var med jordgubbar! Jag serverar ofta min gröt med hemmagjord cashewmjölk – klar på 2 minuter…
Massor av inspiration till olika gröt finns här på bloggen med gryn, flingor, chia, rawgröt osv. Hitta alla grötrecept här…
Havre – nytta och glutenfrihet (?)
Havre är ett riktigt superfood och utgör en utmärkt källa till glutenfritt fullkorn. Fullkorn är en vanlig rekommendation att äta dagligen bl.a. på grund av att det är så näringsrikt. Den typen av vitaminer som man får i sig via fullkorn är extra viktiga vid stress och återhämtning.
Havre är även fiberrikt och innehåller en särskild sorts fiber, betaglukan, som visat sig kunna sänka högt kolesterol. Havre har relativt högt proteininnehåll bland spannmålen och har lågt GI.
Havre i sig är glutenfritt, det innehåller en annan sorts protein än vete, råg och korn (gluten är ett protein). Havren som säljs i butik kan innehålla en liten mängd av andra spannmål från hanteringen. Därför rekommenderas alla glutenintoleranta (som har celiaki) att endast använda sig av de “rena” havregryn (märkt med symbolen för glutenfritt). Den “rena” havren har odlats på särskilda fält , skilt från andra spannmål och hanterats sedan i särskilda fabriker och kan på så sätt garanteras vara fria från gluten. I övrigt har man inte gjort något särskilt med den glutenfria havren. De flesta personer som undviker gluten av hälsoskäl kan äta “vanlig havre” eftersom man tål spår av gluten.
Tips – att söta med…
- Till gröten är min favorit färska eller tinade bär som man kan råröra med honung eller agave om man vill söta extra.
- Honung av bra kvalitet innehåller mjölksyrabakterier som är bra att få i sig om man inte äter yoghurt och fil.
- Riv i äpple och koka med gröten för äppelgröt eller en näve frysta blåbär för blåbärsgröt.
- Mosa en banan och använd istället för sylt.
- Hacka en liten fruktsallad och ha på gröten av en eller olika frukter som äpple, päron, persika, aprikos, banan och apelsin.
- Blanda i torkad frukt, tex russin, fikon eller aprikoser och låt koka med gröten.
- Har du tänkt på att kanel är sött? Kanel och kardemumma har en sötande effekt.
Extra topping eller tillbehör – smak och protein
För många är grötfrukost perfekt – andra tycker inte att man står sig tillräckligt länge på gröt. Då är det bra att tillsätta något extra protein och nyttigt fett. En portion gröt är kalorinsnål och särskilt fettsnål så det finns utrymme för flera tillägg till gröten. En macka som många äter till gröt rekommenderar jag inte. Det blir kaka på kaka tycker jag. Däremot är ett ägg helt perfekt eller att toppa med nötter och frön.
- kokosolja – har du hög ämnesomsättning eller har ett större energibehov – rör i 1-2 tsk kokosolja i gröten medan den kokar.
- Nötter och mandel – nötter och mandel är en bra källa till protein (vegan) och nyttigt fett. Toppa med ca 10 mandlar eller motsvarande.
- Fröer och kärnor (pumpakärnor, solroskärnor, hampafrön osv) är extra nyttiga och proteinrika. Toppa med 1-2 msk.
- Ägg – ät ett eller kanske till och med två kokta ägg till gröten om du har ett större energibehov. Ägg är en bra källa till protein.
Tips – istället för mjölk
- Jag tycker att Havremjölk passar bra till. Välj ett märke med så lite tillsatser som möjligt. T.ex denna.
- Mandelmjölk är kanske absolut godast till gröt, godare än vanlig mjölk. Finns att köpa osötad eller gör själv.
- Getmjölk funkar för många.
- Cashewmjölk gör du själv på 2 min. Min personliga favorit eftersom att det går så snabbt och blir så gräddig och god.