Äggfritt Bröd Frukost Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Glutenfria fullkornsfrallor (vegan)

Underbart goda fullkornsfrallor med naturligt glutenfria ingredienser och utan extra stärkelse! Enkla att göra: rör bara ihop smeten (ingen knådning), låt vila 10 min, rulla frallor och låt jäsa 1 gång direkt på plåten! Baka av och låt svalna… Njut!

Glutenfria fullkonrsfrallor / glutenfritt fullkornsbröd

Fullkornsmjöl betyder att man har gjort mjöl av hela kornet, alltså både av kärnan och det näringsrika och fiberrika skalet. Till fullkorn räknas inte bara de 4 sädesslagen utan det kan vara naturligt glutenfria sädesslag och grödor som till exempel ris, bovete, teff och durra.

Jag har äntligen skapat och lagt ut recept på min egen naturligt glutenfria mjölmix med fullkornsmjöler och extra fibrer.  Jag kommer även ange proportionerna av mjölerna i recepten så att man inte behöver blanda mjölmixen utan kan göra receptet ändå (se nedan).

Glutenfria fullkornsfrallor glutenfritt fullkornsbrödJag älskar den här enkla kombinationen av mjöler som ger ett saftigt, gott, näringsrikt bröd som man blir mätt på och som i alla fall min mage mår väldigt bra av. Läs mer om mjölerna och varför jag valt den kombination jag gjort här…

Glutenfria fullkornsfrallor

12-14 st

 • 25 g jäst
 • 800 g fingervarmt vatten
 • 1-2 msk honung
 • 500 g Nilla’s glutenfria fullkornsmix eller se proportioner längst ned*
 • 30 g fiberHUSK eller annat finmalet psylliumfröskal
 • 2 tsk salt
 • ev. 2 tsk brödkrydda, mortlade fänkålsfrön eller annan krydda som du gillar

Dekoration, uteslut eller välj någon av förslagen

 • extra mjöl, t.ex. rismjöl
 • sesamfrön
 • pumpakärnor eller solrosfrön
 • vallmofrön

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans honung. Mät upp och blanda mjölet, fiberHUSK, salt och kryddor för sig. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan och rör hastigt ihop till en slät och klibbig deg. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Förbered 2 plåtar med bakplåtspapper. Rulla runda frallor med fuktade händer och pudra dem med mjöl eller rulla i t.ex. sesamfrön och placera ut på plåtarna. Låt jäsa i ca 75 minuter under bakduk. Värm ugnen till 225°C och grädda frallorna i ca 35 minuter. Låt svalna på galler helt innan du skär i dem eftersom att de kan klibba ihop om du skär i dem när de är för varma.

*500 g av Nilla’s glutenfria fullkornsmix (till en deg enl recept ovan) 

 • 240 g teffmjöl (mörk eller ljus)
 • 200 g rårismjöl eller fullkornsrismjöl
 • 60 g havregryn eller boveteflingor

Läs mer om mjölerna och vart du hittar dem här…

(10) Comments

 1. Marita Gill says:

  Du är magisk till att inspirera mig!
  Ska göra dina fiskars och baka dina frallor idag.
  Tack för att du finns 💕👠👠

 2. Anna says:

  Hjälp! jag har försökt att baka frukostbullar (inte detta recept, men från din bok) de blev väldigt platta. Vad kan ha blivit fel? degen/smeten blev oerhört kladdig, gissar att jag haft något för lite mjöl eftersom de flyter ut. Hur ska man veta när degen har “rätt” konstistens?

 3. […] Här kommer den äntligen! Min egen mjölmix med näringsrika och fiberrika, naturligt glutenfria ingredienser. Ni kanske inte hade väntat men det hade jag… 🙂 Första receptet med mjölmixen på fullkornsfrallor hittar du här… […]

 4. […] Glutenfria fullkornsfrallor […]

 5. Kan man använda bikarbonat och vinäger istället för jästen? Som du rekommenderar i andra recept🌻

  1. Nilla's Kitchen says:

   Ja, då – men det blir ett lite mer kompakt resultat bara.

 6. […] Glutenfria fullkornsfrallor […]

 7. Sara says:

  Hej Nilla. Så otroligt goda frallor. Tyvärr har det visat sig att jag är intolerant mot ris och därmed rismjöl. Vad kan jag ersätta rismjöl med i din mjölmix?

  1. Durra går bra.

   1. Va roligt att höra! Durramjöl funkar….

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: