Glutenfria fullkornsfrallor (vegan)

Glutenfria fullkonrsfrallor / glutenfritt fullkornsbröd

Underbart goda fullkornsfrallor med naturligt glutenfria ingredienser och utan extra stärkelse! Enkla att göra: rör bara ihop smeten (ingen knådning), låt vila 10 min, rulla frallor och låt jäsa 1 gång direkt på plåten! Baka av och låt svalna… Njut!

Fullkornsmjöl betyder att man har gjort mjöl av hela kornet, alltså både av kärnan och det näringsrika och fiberrika skalet. Till fullkorn räknas inte bara de 4 sädesslagen utan det kan vara naturligt glutenfria sädesslag och grödor som till exempel ris, bovete, teff och durra.

img_3133

Jag har äntligen skapat och lagt ut recept på min egen naturligt glutenfria mjölmix med fullkornsmjöler och extra fibrer. Jag kommer att använda den i flera recept framöver och det här är det första. Men! Jag kommer även ange proportionerna av mjölerna i recepten så att man inte behöver blanda mjölmixen utan kan göra receptet ändå (se nedan).

Glutenfria fullkornsfrallor glutenfritt fullkornsbrödJag älskar den här enkla kombinationen av mjöler som ger ett saftigt, gott, näringsrikt bröd som man blir mätt på och som i alla fall min mage mår väldigt bra av. Läs mer om mjölerna och varför jag valt den kombination jag gjort här…

Glutenfria fullkornsfrallor

12-14 st

 • 25 g jäst
 • 750 g fingervarmt vatten
 • 0,5 dl olja
 • 2 msk honung
 • 500 g Nilla’s glutenfria fullkornsmix eller se proportioner längst ned*
 • 30 g fiberHUSK eller annat finmalet psylliumfröskal
 • 2 tsk salt
 • ev. 2 tsk brödkrydda, mortlade fänkålsfrön eller annan krydda som du gillar

Dekoration, uteslut eller välj någon av förslagen

 • extra mjöl, t.ex. rismjöl
 • sesamfrön
 • pumpakärnor eller solrosfrön
 • vallmofrön

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Mät upp och blanda mjölet, fiberHUSK, salt och kryddor för sig. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan och rör hastigt ihop till en slät och klibbig deg. Låt stå och svälla i ca 10-15 minuter. Förbered 2 plåtar med bakplåtspapper. Rulla runda frallor med fuktade händer och pudra dem med mjöl eller rulla i t.ex. sesamfrön och placera ut på plåtarna. Låt jäsa i ca 75 minuter under bakduk. Värm ugnen till 225°C och grädda frallorna i ca 35 minuter. Låt svalna på galler helt innan du skär i dem eftersom att de kan klibba ihop om du skär i dem när de är för varma.

*500 g av Nilla’s glutenfria fullkornsmix (till en deg enl recept ovan) =

 • 250 g teffmjöl (mörk eller ljus)
 • 210 g rårismjöl eller fullkornsrismjöl
 • 40 g Fibrex

Läs mer om mjölerna och vart du hittar dem här…

2 comments

 1. Marita Gill

  Du är magisk till att inspirera mig!
  Ska göra dina fiskars och baka dina frallor idag.
  Tack för att du finns 💕👠👠

 2. Anna

  Hjälp! jag har försökt att baka frukostbullar (inte detta recept, men från din bok) de blev väldigt platta. Vad kan ha blivit fel? degen/smeten blev oerhört kladdig, gissar att jag haft något för lite mjöl eftersom de flyter ut. Hur ska man veta när degen har ”rätt” konstistens?

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: