Fikabröd/kakor Glutenfritt

Allt om teffmjöl

Jytte Teff

Teff, ett etiopiskt naturligt glutenfritt sädesslag (en sorts gräs), har varit ett av mina främst använda mjöler i skafferiet den senaste tiden. Tefflimpan och mina nya Teff-frallor  har blivit frukostfavoriter.

Teff hyllas som det nya super-sädesslaget enligt bland andra metro.se eftersom att det både är glutenfritt och väldigt näringsrikt på samma gång! Svårslaget näringsrikt faktiskt! Ett perfekt glutenfritt fullkornsmjöl med lågt GI och högt proteininehåll. Jag tycker att det påminner om finmalet rågmjöl i egenskaper och smak.

Jytte >Teffmjöl
Jytteteff

Jag har sedan några år tillbaka använt mig av Jyttemjöl – Teff som finns i lite större påsar på den glutenfria hyllan i många välsorterade mataffärer.

Teffmjölet från Jyttemjöl distribueras i Sverige av Kung markatta. Det har alltså funnits tillgängligt ganska länge men de flesta har inte vetat vad de ska göra med det.

Nu när teff har börjat bli populärt kanske inte alla vet hur lättillgängligt det faktiskt är… Kika in på glutenfria hyllan i en välsorterad mataffär och hitta en brun påse som det står Jyttemjöl Teff på. Eller köp online t.ex. här…

I Etiopien används teff främst till att baka injera som är en etopisk typ av bröd-pannkaka. Teff är väldigt användbart, på samma sätt som t.ex. bovetemjöl, och kan ingå i allt från pasta, fullkornspannkakor, chokladkakor till bröd.

En slående egenskap med teff är att det är väldigt rikt på mineraler. Främst på magnesium, kalcium och järn. Teff är även rik på fibrer, vitamin C och som sagt, protein. Många som bakat glutenfritt länge vet att ett problem kan vara att få till bra fiberrika bröd. Är man intresserad av att få i sig mer kostfibrer och äter glutenfritt så är teff en jättebra källa till långsamma kolhydrater och fibrer.

Min erfarenhet är att Teff känns milt för magen och det mättar bra. Jag gillar verkligen känslan i kroppen när jag har ätit Teffbröd. Håll utkik efter fler recept på teffbröd och andra bakverk med Jytte Teff. Visste du att teff passar väldigt bra till recept med choklad? Saftiga browniemuffins med teff genomgår just nu provbak…

(11) Comments

 1. Helen says:

  har du något recept på pannkakor gjorda av teffmjöl?

 2. Susanne says:

  Detta är mitt absoluta favoritbröd just nu! 😊Så gott!!

 3. Jag har sett att det finns både ljust och mörkt teffmjöl (Biofoods). Vilket använder du eller vad föredrar du?

  1. Använder båda! Blandar lite.

 4. Zchathie says:

  Vid utbyte av rågmjöl till Teffmjöl används samma mängd eller minskas/ökas mängden Teffmjöl ?

  1. Nilla's Kitchen says:

   Jag vet inte! Prova med samma mängd?

 5. […] utan det kan vara naturligt glutenfria sädesslag och grödor som till exempel ris, bovete, teff och […]

 6. sonja says:

  kan man göra eget genom att mixa teffkorn?

 7. […] utan det kan vara naturligt glutenfria sädesslag och grödor som till exempel ris, bovete, teff och […]

 8. […] De här frallorna är enkla att göra. Poängen med att baka med bönor är att baljväxter är protein- och fiberrika (sänker GI-värdet) och samtidigt näringsrika. Med bönor, teffmjöl och valnötter som huvudingredienser blir de här frallorna riktiga superbröd – som alltså dessutom är naturligt glutenfria. Läs mer om supergrödan teff här… […]

 9. […] och näringsinnehåll. Om du vill läsa mer om teffmjölet rekommenderar jag ett besök hos Nillas Kitchen som kan berätta mer och som även har en del recept innehållandes teff. Nilla skriver om det som […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d