Hälsofilosofi kostråd

Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång

Alla nya kostprogram och dieter som förespråkar begränsat med kalorier (inkl. periodisk fasta) fungerar under en tid eftersom att viktnedgång delvis handlar om att äta mindre energi än vad man gör av med. Men på lång sikt är kaloriberäkning och uträknande begränsningar inte alls ett särskilt bra sätt att förhålla sig till mat, varken emotionellt och mentalt eller fysiskt. Det ett större perspektiv vi behöver anamma för att hjälpa kroppen att uppnå balans.

En anledning till att en person har svårt att gå ned i vikt, trots att man äter “nyttigt” eller till och med väldigt lite, kan till exempel vara stress – ofta i kombination med för lite sömn. Stress påverkar vår ämnesomsättning negativt och kan t.ex. göra så att vår fettförbränning saktar ned. Stress gör dessutom att vi gör många fler kortsiktiga val som kanske inte är hälsosamma på lång sikt.

Den antagligen största inre stressen som vi kan uppleva är om vi har en negativ självuppfattning och att vi t.ex. inte tycker att vi duger som vi är eller inte tycker om vår egen kropp. Dieter som upplevs som begränsande tolkas av det undermedvetna som ett “straff” för att vi inte duger och den inre stressen späs på. Resultatet kan bli att vi sammantaget mår sämre emotionellt istället för bättre både under dieten och av den tillfälliga viktnedgången.

För att en metod för viktnedgång ska fungera långsiktigt så är det nödvändigt att vi i vårt medvetande väljer en ny livsstil för att hedra oss själva och av kärlek till den egna kroppen.

Att räkna kalorier kan under en period upplevas som att man har återfått kontrollen och att man har uppnått stabilitet. Tyvärr handlar det oftast om en falsk känsla av kontroll som många gånger istället leder till en ännu sämre kontakt med sin kropp och sina känslor eftersom att man förlitar sig på tabeller och system istället för sin magkänsla och sin subjektiva upplevelse av vad egentligt välbefinnande är.

Stress = adrenalin- och nonadrenalinnivåerna i kroppen höjs för att göra kroppen beredd att agera och reagera snabbt:. s.k. flight-fight-respons. Stresspåslag är nödvändigt för att vi ska kunna hantera till exempel livsfarliga situationer men framkallas även av tankar och känslor som inte är förknippade med verkliga hot. Som exempel i sociala situationer när vi jämför oss med andra eller på arbetsplatsen när vi ska prestera. Hjärnan kan inte skilja på tankar och verklighet utan skickar signaler oavsett. 

Vad är “bra kost”?

Bra kost för fysisk i balans handlar inte om låg fetthalt, obefintligt med kolhydrater eller nödvändigtvis ens om särskilt lite kalorier. Det handlar istället om att nära kroppen med rena, ursprungliga livsmedel och en hel del bra fett (reglerar bl.a. hormoner som balanserar ämnesomsättningen).

En bra kost utgörs av en kombination av rätt sorts protein, kolhydrater och fett och av att äta råvaror med högt näringsinnehåll så att celler och organ kan fungera optimalt. Även sömn och stress är till exempel oerhört viktiga komponenter när man ser till helheten av vad som orsakar övervikt hos en person.

När eller om man begränsar kolhydrater så är det extremt viktigt att man inte får i sig mindre näring än man skulle normalt. Annars uppstår sug och brister och vi upplever kraftiga bakslag på “bantningen”. Det innebär som ex. att man inte ligger på ett lägre kaloriunderskott än strax under sin energiförbrukning och tillåter längre tid. Samtidigt som man håller näringsinnehållet extra högt. Det kan finnas en poäng med att räkna kalorier – om syftet tex är att hitta den rätta balansen mellan makronutrienter och att man får i sig tillräckligt av rätt saker.

När kroppens funktioner har förutsättningarna att göra sitt jobb så sköter sig balansen av vikt och utrensning (detox) och så vidare av mer och mer av sig själv. Det som krävs för att uppnå vikt i balans är ofta konsekvens och tid. Inte en extrem och begränsande diet som får oss att gå ned i vikt snabbt på en viss tid.

Se boktips längst ned.

“nöjd, mätt och full av energi”

En positiv inställning till den kost vi äter och vår engen kropp kan vara det mest avgörande för att vi lyckas med en viktnedgång. Det handlar om att både tankar och kost påverkar vår biokemi, ämnesomsättning, hormonproduktion och generell biobalans. Känslor som stabilitet, trygghet, harmoni och tillfredsställelse är förknippat med stressfrihet och kan faktiskt leda till en mer aktiv ämnesomsättning. Dessutom gör vi oftare fler bra val för oss själva när vi är avspända och har tid att tänka och känna efter.

När vi äter svältkost (begränsande dieter eller skippar måltider) så sätter flera system och funktioner igång i kroppen som påverkar ämnesomsättningen negativt. När vi i stället äter mat som är naturlig, ren och har god smak så att vi är nöjda, mätta och fulla av energi så kan vi uppleva den balans i sinne, kropp och själ som vi är menade att göra. Att vi äter så “normalt” som möjligt med normala rutiner signalerar till kroppen att vi hedrar den och att det inte är något fel på oss. Vi hjälper kroppen uppnå balans med våra val istället för att straffa den.

Vi kan absolut behöva undvika vissa födoämen som får oss att må sämre. Vi kan också behöva lära om vad som faktiskt är en bra och normal hälsomanskost. För många innebär ett hälsosammare liv stora förändringar, det går inte att komma ifrån. Det går inte att kompromissa med motion, vatten, sömn och andra positiva vanor – men allt behöver fungera både upplyftande och harmoniserande (avstressande). Ditt eget kostprogram med träning och en hälsosam matlagning ska kännas görbart och möjligt att genomföra inte bara under en kort period. Börja med din långsiktiga livsstil direkt och motstå frestelsen av en “motiverande” inledande fas med snabb viktnedgång.

Att gå ner i vikt är lätt (?)

Att äta mindre, t.ex. genom att hålla en strikt diet med få kalorier under några veckor, att fasta (även periodisk) eller följa en pås-diet (måltidsersättning) försätter kroppen i ett svälttillstånd. Detta kan man till en början bli naturligt “hög” av (kroppens egen biokemiska respons) så att det faktiskt “känns bra” att äta väldigt lite. Man får även en adrenalinkick av snabb viktnedgång. Att hoppa på en sådan typ av diet om och om igen kan lätt bli beroendeframkallande. Man vill åt den första tidens lyckorus (både biokemiskt och psykosomatiskt framkallad) av att inte känna behov av att äta och att snabbt gå ned i vikt.

Att vi bryter en sådan trend är oerhört viktigt. När vi förväntar oss en snabb viktnedgång inom kort tid så är det förknippat med större chans att misslyckas på sikt. Att istället förvänta sig en sund och hälsosam kropp, inifrån och ut och att vi uppnår det inom den tid det tar – ett sådant tänk kan inte annat än lyckas!

Nilla_MG_9225
Rätt sorts kalorier…

Absolut, man kan inte äta hur många kalorier som helst, men vi kan äta väldigt många fler kalorier utan att gå upp i vikt om kalorierna vi äter är av rätt sort. Även om grunderna i att räkna kalorier är rätt, så finns det fortfarande andra saker som är långt mycket viktigare att tänka på och vara medveten om.

Som exempel: En kalori är ett mått på energi. En kalori är den mängd energi som behövs för att värma ett kilo vatten med 1 grad C. Men en kalori kan förbrännas (komma till användning) på väldigt olika sätt. Att omsätta en kalori ren glukos (socker) kräver nästan ingen energiåtgång i kroppen, medan att omsätta en kalori grönkål kräver en ansträngning av kroppen – energi (kalorier) går åt vid förbränningen och nedbrytningen. Du blir alltså ”smalare” av att äta 100 kalorier grönkål än av att äta 100 kalorier socker – trots samma mängd kalorier.

En avokado kan innehålla mer kalorier än en liten påse godis men har en helt annan effekt i våra kroppar. Sockret i godiset går snabbt ut i blodet, höjer blodsockret och/eller omvandlas till fett medan avokadon inte höjer blodsockret och är full av essentiella fetter som hjälper uppbyggandet av cellerna i kroppen. Dessutom behåller du mättnaden som du får av att äta en avokado och kommer inte vilja äta lika snart igen som efter en påse godis…

Istället för att utesluta – inför det som fungerar…

Dieter är förknippade med begränsning och att utesluta. Vi känner oss otillfredsställda och som att vi inte får lov att njuta av mat som vi tycker om. Därför är det väldigt viktigt, för att lyckas med en kostomställning, att vi istället tänker inkluderande: -vad kan jag äta? och fråga sig -vilken mat är bra för mig (istället för vilken är dålig)? Då blir svaret: att det faktiskt är väldigt mycket som jag både kan äta och som är bra för mig!

Att räkna kalorier förstärker uppfattningen att maten är något som måste kontrolleras och något som är farligt i för stor mängd. Men när du övergår till att äta en övervägande naturlig och ren kost, så kan du både njuta av maten och glömma att att du behöver begränsa dig. Det finns flera olika kostplaner du kan äta enligt och lyckas med att balansera din kroppsvikt och hälsa. Följ som exempel min bok “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker“. Även livsmedelsverket har numera bra kostråd om man inte vill äta “specialkost”.


5 kostråd för viktnedgång

nilla_mg_9475
1. Byt din övervikt mot att vara viktig…

Hur “viktig” är du? Sätter du dig själv och dina behov främst eller får andra hela tiden gå före? Din hälsa och fysiska balans är en förutsättning för att du ska kunna finnas till hands för andra. Dina nya hälsosamma vanor behöver få ta tid och plats, både i ditt eget liv och i dina näras och käras. Stå upp för dig själv och ta emot emotionellt stöd och professionell hjälp om du behöver, istället för att “straffa” dig själv med en ny diet eller några få men högintensiva veckor på gymet.

2. Ät mat!

En av anledningarna till att vi till exempel ofta föredrar snabba, raffinerade kolhydrater är att vi snabbt försöker lindra plötslig eller konstant hunger. Hoppa därför aldrig över måltider. Du behöver en jämn energibalans över dagen så att du kan känna dig trygg och stabil i dina blodsockernivåer. 

Ät dig rejält mätt 3 ggr om dagen, frukost lunch och middag. Ät 0-3 mindre mellanmål.”Har du inte tid” till att sitta ned och äta 3 bra måltider om dagen så bör du fråga dig själv hur du prioriterar eller så behöver ditt schema ses över. Alla måltider bör inkludera protein, kolhydrater och fett av bra kvalitet. Ät inte för lättsmält. Din matsmältning behöver jobba för att ämnesomsättningen ska komma igång.

Tips: Inkludera protein till varje måltid och mellanmål så som kyckling, kalkon, fisk, bönor, ägg, nötter och frön m.m. eftersom detta hjälper att balansera blodsockret och bidrar till en jämn förbränning. Det kan vara vegetabiliskt eller animaliskt protein. 

3. Drick vatten!

Se till att du dricker tillräckligt med vatten och lägg till livsmedel som har ett högt vatteninnehåll (färska grönsaker). Att ha bra vätskebalans underlättar kroppens alla funktioner! Drick ca 1,5 liter om dagen om du inte tränar hårt, drick då ännu mer. Sug efter sött eller annat kan faktiskt vara ett tecken på törst. Vätskebrist är långt vanligare än vad vi tror. Att stanna upp och dricka är också ett sätt att stressa ned och tänka efter. Ett tillfälle då du ger kroppen något och visar dig själv lite omsorg.

4. Frukost

Börja dagen med en god frukost med både protein och komplexa kolhydrater. Goda kombinationer är ägg på knäckebröd eller glutenfritt fullkornsbröd. Äggfrukost är för många ett bra och stabilt alternativ. Gröt serverad med ägg eller nötter/frön eller en smoothie. Smoothies kan vara en perfekt lösning för de som är ovana vid frukost. Se fler recept här…

5. Grönsaker, frukt och bär

Inkludera så mycket färska grönsaker som möjligt med hög halt av vitaminer och mineraler (gärna mycket gröna grönsaker som spenat och broccoli). Detta förser kroppen med de grundläggande byggstenarna för en balanserad hormonproduktion. Färska grönsaker har också ett bättre GI-värde än tillagade vilket hjälper att balansera blodsockret.

Tips: Ät så mycket grönsaker du vill! Generellt: fyll tallriken med 50% grönsaker men om du är hungrig – ät mer! Begränsa aldrig mängden grönsaker. Kom i kontakt med din naturliga mättnadskänsla genom att äta rejält med mat (grönsaksbaserad). Ät frukt och bär istället för annat sött. 

5. Komplexa kolhydrater

Fullkorn, råris, havre, råg, bovete, hirs, sötpotatis och quinoa är alla bra källor till komplexa kolhydrater som hjälper till att stabilisera och balansera blodsockret, bidrar till lång mättnadstid och en jämn förbränning . Hjärnan producerar serotonin av kolhydrater. Det krävs inte vitt socker – en tallrik gröt eller en portion råris duger lika bra.


I boken “Sju steg till ett friskare jag” ingår ett program och recept till ren och läkande kost som passar för vikt i balans.

Vilken mat och vilka exakta riktlinjer du väljer är upp till dig. Använd din magkänsla och var helt ärlig. Kanske behöver du hjälp? Unna dig själv den hjälpen.

(18) Comments

 1. Alekzandra says:

  Fy fan vad glad jag blir av att läsa det här. Kloka ord som jag behövde läsa. Tack

  1. Härligt! Tack! 🙂

 2. Reblogga detta på Nilla's Kitchen.

 3. […] större perspektiv vi behöver anamma för att hjälpa kroppen att uppnå vikt i balans. Läs mer här…  Mycket, mycket mer om mat, vikt, kropssuppfattning och känslor under programmets […]

 4. […] Alla nya kostprogram och dieter som förespråkar begränsat med kalorier (inkl. periodisk fasta) fungerar under en tid. Men på lång sikt är kaloriberäkning och uträknande begränsningar inte alls ett särskilt bra sätt att förhålla sig till mat, varken emotionellt och mentalt eller fysiskt. Läs mer här…   […]

 5. […] mat utan för mycket krångel och att äta den normala mängd kalorier som din kropp behöver. Läs här om varför man inte behöver räkna kalorier utan kan fokusera på äta rätt sorts mat […]

 6. […] Läs mer om mitt synsätt på ett hållbart sätt att äta för viktnedgång här… […]

 7. […] Bra kost för fysisk i balans handlar inte om låg fetthalt, obefintligt med kolhydrater eller ens om färre kalorier. Det handlar istället om att nära kroppen med rena, ursprungliga livsmedel och en hel del bra fett (reglerar bl.a. hormoner som balanserar ämnesomsättningen). Läs mer här… […]

 8. […] varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 9. […] Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 10. […] Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 11. […] Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 12. […] Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 13. […] Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 14. […] Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 15. […] Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 16. […] Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för ärlig viktnedgång […]

 17. Hej Nilla,

  Jag läste din bloggartikel om kaloriräkning och jag håller med dig om att det är viktigt att fokusera på att äta hälsosamma livsmedel, snarare än att bara räkna kalorier.

  Jag tror att kaloriräkning kan vara ett bra verktyg för att få en överblick över sin kost, men det är inte det enda man ska fokusera på. Det är också viktigt att äta livsmedel som är näringsrika och mättande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: