Nilla's Kitchen

Varför det inte funkar att räkna kalorier – 5 kostråd för viktnedgång

Nilla_MG_9253De senaste åren har det uppmärksammats att ett begränsat kaloriintag absolut inte är det enda sättet att gå ned i vikt. Många går ändå runt i en ständig jakt efter kalorier. Nya dieter och kostprogram dyker upp med kaloritänk. Varför? Jo, för att man såklart kortsiktigt går ned i vikt av att äta mindre under en period. Alla nya kostprogram och dieter som förespråkar begränsat med kalorier fungerar under en tid. Men på lång sikt är kaloriberäkning inte alls ett särskilt bra sätt att förhålla sig till mat, varken emotionellt och mentalt eller fysiskt. Över tid är det ett större perspektiv vi behöver anamma för att hjälpa kroppen att uppnå balans.

Att räkna kalorier kan upplevas under en period som att man har återfått kontrollen och att man har uppnått stabilitet. Tyvärr handlar det oftast om en falsk känsla av kontroll som många gånger istället leder till en ännu sämre kontakt med sin kropp, sina känslor och sin egen uppriktiga vilja att må bra.

Bra kost och fysisk balans handlar inte om låg fetthalt, obefintligt med kolhydrater eller ens om färre kalorier. Det handlar istället om att nära kroppen med rena, ursprungliga livsmedel, en hel del bra fett (reglerar bl.a. hormoner som balanserar ämnesomsättningen), om att hålla en bra kombination av protein och kolhydrater och att äta råvaror med högt näringsinnehåll så att celler och organ kan fungera optimalt. När kroppens funktioner har förutsättningarna att göra sitt jobb så sköter sig balansen av vikt och utrensning (detox) o.s.v. av sig själv. Det som krävs för att uppnå balans är ofta konsekvens och tid. Inte en extrem och begränsande diet som får oss att gå ned i vikt snabbt på en viss tid.

”nöjd, mätt och full av energi”

En positiv inställning till den kost vi äter kan dessutom vara det mest avgörande för att vi lyckas med sin viktnedgång. Det handlar om att både tankar och kost påverkar vår biokemi, ämnesomsättning, hormonproduktion och generell biobalans. Att satsa på att känna sig mätt och tillfredsställd blir då oerhört viktigt och att äta begränsande svältkost sänder helt fel signaler till hjärnan och kan lätt rubba ämnesomsättningen.Att vi äter mat som vår kropp kan ta hand om på ett sätt som signalerar stabilitet, harmoni och goda tider. När vi äter svältkost (begränsande dieter eller skippar måltider) så sätter flera system och funktioner igång i kroppen som påverkar ämnesomsättningen negativt. När vi istället äter normalt och ofta, signalerar vi till ämnesomsättningen att den kan hålla ett högt och jämnt tempo. Läs mer här…

När vi äter mat som är naturlig, ren och har god smak, så att vi är nöjda, mätta och fulla av energi – så kan vi uppleva den balans i sinne kropp och själ som vi är menade att göra. Att äta så är det mest självklara som finns, men många av oss har ändå glömt hur. För att lära oss igen krävs att vi lär oss lyssna till vår kropps signaler och att vi följer en rådgivning som är fokuserad på långsiktigt välmående och som är tillåtande. Det går inte att kompromissa med att skippa motion, vatten, sömn och andra positiva vanor. De hänger självklart ihop med en fysik i balans.

Att gå ner i vikt är lätt (?)

Jag brukar skämtsamt säga till mina kostklienter (för att utmana och illustrera en poäng): ”att gå ned i vikt är det enklaste som finns: det är bara att sluta äta!” Det har de flesta med övervikt provat och lyckats med. Sedan har de gått upp igen. De har, som många andra, haft uppfattningen att man går ned i vikt genom att äta mindre och att röra på sig mer. Vilket såklart stämmer – i första läget och på kort sikt. Men för att gå ned i vikt och behålla vikten på en stabil nivå – med en sund och frisk kropp resten av livet, med välfungerande fysiska funktioner, så är det dock andra faktorer som är mycket viktigare.

Att äta mindre, t.ex. genom att hålla en strikt diet med mycket få kalorier under några veckor, att fasta eller följa en pås-diet (måltidsersättning) försätter kroppen i ett svälttillstånd. Detta kan man till en början bli naturligt ”hög” av (kroppens egen biokemiska respons) så att det faktiskt ”känns bra”. Att hoppa på en sådan typ av diet om och om igen kan alltså lätt bli beroendeframkallande. Man vill åt den första tidens lyckorus (både biokemiskt och psykosomatiskt framkallad) av att inte känna behov av att äta och att snabbt gå ned i vikt. Att vi bryter en sådan trend är oerhört viktigt. När vi förväntar oss en snabb viktnedgång inom kort tid så är det förknippat med större chans att misslyckas på sikt. Att istället förvänta sig en sund och hälsosam kropp, inifrån och ut och att vi faktiskt uppnår det inom den tid det tar – ett sådant tänk kan inte annat än lyckas!

Nilla_MG_9225Rätt sorts kalorier…

Absolut, man kan inte äta hur många kalorier som helst, men vi kan äta väldigt många fler kalorier utan att gå upp i vikt om kalorierna vi äter är av rätt sort. Även om grunderna i att räkna kalorier är rätt, så finns det fortfarande andra saker som är långt mycket viktigare att tänka på och vara medveten om.

Som exempel: En kalori är ett mått på energi. En kalori är den mängd energi som behövs för att värma ett kilo vatten med 1 grad C. Men en kalori kan förbrännas (komma till användning) på väldigt olika sätt. Att omsätta en kalori ren glukos (socker) kräver nästan ingen energiåtgång i kroppen, medan att omsätta en kalori grönkål kräver en ansträngning av kroppen – energi (kalorier) går åt vid förbränningen och nedbrytningen. Du blir alltså ”smalare” av att äta 100 kalorier grönkål än av att äta 100 kalorier socker – trots samma mängd kalorier.

En avokado kan innehålla mer fett och kalorier än en liten påse godis, men har en helt annan effekt i våra kroppar. Sockret i godiset går snabbt ut i blodet, höjer blodsockret och/eller omvandlas till fett medan avokadon inte höjer blodsockret och är full av essentiella fetter som hjälper uppbyggandet av cellerna i kroppen. Dessutom behåller du mättnaden som du får av att äta en avokado och kommer inte vilja äta lika snart igen som efter en påse godis.

Istället för att utesluta – inför det som fungerar…

Dieter är förknippade med begränsning och att utesluta. Vi känner oss otillfredsställda och som att vi inte får lov att njuta av mat som vi tycker om. Därför är det väldigt viktigt, för att lyckas med en kostomställning, att vi istället tänker inkluderande: ”vad kan jag äta?” och fråga sig ”vilken mat är bra för mig (istället för vilken är dålig)?” Då blir svaret: att det faktiskt är väldigt mycket som jag både kan äta och som är bra för mig! Att räkna kalorier förstärker uppfattningen att maten är något som måste kontrolleras och något som är farligt i för stor mängd. Men när du övergår till att äta en övervägande naturlig och ren kost, så kan du både njuta av maten och glömma att att du behöver begränsa dig. Det finns flera olika kostplaner du kan äta enligt och lyckas med att balansera din kroppsvikt och hälsa.

 


5 kostråd för viktnedgång

nilla_mg_94751. Byt din övervikt mot att vara viktig…

Hur ”viktig” är du? Sätter du dig själv och dina behov främst eller får andra hela tiden gå före? Din hälsa och fysiska balans är en förutsättning för att du ska kunna finnas till hands för andra. Gör andra en tjänst: sätt dig själv främst! Du är viktig  – kanske ditt undermedvetna  försökt säga dig något genom att alstra övervikten? Men då är det dags att kommunicera med ditt undermedvetna; att vara viktig är inte det samma som att vara tung – det är att värdera sig själv. Dina nya hälsosamma vanor behöver få ta tid och plats, både i ditt eget liv och i dina näras och käras. Stå upp för dig själv och ta emotionellt stöd och professionell hjälp om du behöver, istället för att straffa dig själv med en ny diet eller några få men högintensiva veckor på gymet.

2. Ät mat!

En av anledningarna till att vi t.ex. ofta föredrar snabba, raffinerade kolhydrater är att vi snabbt försöker lindra plötslig eller konstant hunger. Hoppa därför aldrig över måltider. Du behöver en jämn energibalans över dagen så att du kan känna dig trygg och stabil i dina blodsockernivåer. Ät dig rejält mätt 3 ggr om dagen, frukost lunch och middag. Ät 0-3 mindre mellanmål.”Har du inte tid” till att sitta ned och äta 3 bra måltider om dagen så bör du fråga dig själv hur du prioriterar eller så behöver ditt schema ses över. Alla måltider bör inkludera protein, kolhydrater och fett av bra kvalitet. Ät inte för lättsmält. Tips: Inkludera protein till varje måltid och mellanmål så som kyckling, kalkon, fisk, bönor, ägg, nötter och frön m.m. eftersom detta hjälper att balansera blodsockret och bidrar till en jämn förbränning. Det kan vara vegetabiliskt eller animaliskt protein.

3. Drick vatten!

Se till att du dricker tillräckligt med vatten och lägg till livsmedel som har ett högt vatteninnehåll (färska grönsaker). Att ha bra vätskebalans underlättar kroppens alla funktioner! Drick ca 1,5 liter om dagen om du inte tränar hårt, drick då ännu mer. Sug efter sött eller annat kan faktiskt vara ett tecken på törst. Vätskebrist är långt vanligare än vad vi tror. Att stanna upp och dricka är också ett sätt att stressa ned och tänka efter. Ett tillfälle då du ger kroppen något och visar dig själv lite omsorg.

4. Frukost

Börja dagen med en god frukost med både protein och komplexa kolhydrater. Goda kombinationer är ägg på knäckebröd eller glutenfritt fullkornsbröd. Gröt serverad med ägg eller nötter/frön eller en smoothie. Smoothies kan vara en perfekt lösning för de som är ovana vid frukost. Se fler recept här…

5. Grönsaker, frukt och bär

Inkludera så mycket färska grönsaker som möjligt med hög halt av vitaminer och mineraler (gärna mycket gröna grönsaker som spenat och broccoli). Detta förser kroppen med de grundläggande byggstenarna för en balanserad hormonproduktion. Färska grönsaker har också ett bättre GI-värde än tillagade vilket hjälper att balansera blodsockret.Tips: Fyll halva tallriken med grönsaker. Ät frukt och bär istället för annat sött.

5. Komplexa kolhydrater

Fullkorn, råris, havre, råg, bovete, hirs, sötpotatis och quinoa är alla bra källor till komplexa kolhydrater som hjälper till att stabilisera och balansera blodsockret, bidrar till lång mättnadstid och en jämn förbränning . Hjärnan producerar serotonin av kolhydrater. Det krävs inte vitt socker – en tallrik gröt eller en portion råris duger lika bra.


Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och sockerI min nya bok ”Sju steg till ett friskare jag” ingår ett program och recept till ren och läkande kost som passar för vikt i balans.

Vi är alla olika och för vissa funkar det bra att äta till exempel enligt Paleo, utan att räkna kalorier.  Eller enligt Raw food, eller grönsaksbaserad vegankost eller följ en bok med clean food-recept.

Ladda ned min kostplan för 7 dagar här…  för att komma igång, eller ta extra hjälp i en individuell kostrådgivning. Vilken mat och vilka exakta riktlinjer du väljer är upp till dig. Se till att du äter blodsockerbalanserande, näringstätt och mättande. Ät mycket grönsaker. Ät rejält och med god aptit.

Webbshop…

Tjänster…

 

 

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: