Annonser

Raw banoffee cheesecke

Raw Banoffee CheesecakeTro mig, den här cheesecaketårtan är en riktig ”crowd pleaser”! Lika dekadent och delikat som snygg! Banoffee Cheesecake med smak av choklad och jordnötssmör (jordnötssmör räknas egentligen inte som rawfood – vill du kan du byta jordnötssmöret till cashewsmör eller mandelsmör). Smakkombinationen söt banan, dadlar, choklad, jordnötssmör och vanilj går hem hos de flesta. Vill man övervinna skeptiker till alternativ kost är den här rawfood-tårtan en perfekt början.

Raw Banoffee Cheesecake 1

Som efterrätt, tårta på kalas eller till fika så för banoffee tårtan med sig (till skillnad från många klassiska cheesckakes och tårtor som är gjorda på mjölkprodukter och socker) en naturlig och skön mättnad och du kan känna dig lätt och energifylld efter att ha ätit en rejäl bit, i stället för tung och trög.

Botten är gjord av kokos, jordnötssmör, kakaonibs och dadlar. Du kan utesluta kakaonibsen eller ersätta med kakao om du vill. Banan-karamell lagret består av bananer, dadlar, blötlagda cashewnötter, vanilj och lite extra jordnötssmör som smaksättning. Jag har dekorerat med ett strössel som jag själv gjorde genom att köra kokosflingor, kakaonibs och raw mangopluver i matberedaren så att det mixades och finförselades något. Att få till virvlarna och lagren i tårtan är lättare än man tror! Kräver 5 min extra.

Raw Banoffee Cheesecake 2

Raw Banoffee Cheesecake

ca 10 bitar

Botten:

 • 70 g urkärnade färska dadlar (ca 0,5 dl i kompakt form)
 • 70 g jordnötssmör (ca 0,5 dl)
 • 100 g kokosflingor (ca 2 dl)
 • 2 msk kakaonibs
 • 1 nypa salt

Fyllning:

 • 4 dl cashewnötter (i torr form)
 • 100 g virgin kokosolja
 • 2 msk citronsaft
 • 200 g mogen banan (gärna lite övermogen)
 • 0,5 dl agavesirap eller lönnsirap
 • 1 krm salt
 • 1/2 tsk vaniljpulver

Till extra fyllning och dekoration:

 • 2 msk kakao
 • 1 msk agvave
 • 1 normalstor mogen banan

Strössel (kan uteslutas eller hitta på egen dekoration):

 • 0,5 dl kokosflingor
 • 1 msk kakaonibs
 • 1 msk raw mangopulver

Gör så här:

 1. Blötlägg cashewnötterna minst 5 timmar, helst över natten.
 2. Gör strösslet genom att mixa ingredienserna så att de finfördelas och blandas.
 3. Mixa ingredienserna till botten i en matberedare och tryck ut platt i botten en bakform (20 cm) täckt på insidan med plasfolie. Det blir en lite smulig deg men formabar när man trycker ihop lite i handen. Om degen blir för torr kan du tillsätta någon tsk honung eller vatten och blanda igen.
 4. Häll av vattnet från cashewnötterna. Torka ur matberedaren och kör alla ingredienserna till fyllningen till en jämn och slät smet under ca 5 min på full effekt. I en kraftig matberedare går det snabbare och i en svagare tar det längre tid att få massan helt jämn och slät.
 5. Häll av lite mer än hälften av smeten i en skål. Tillsätt kakao och 1 msk agave till smeten som är kvar i matbredaren och kör den igen så att allt blandas fint.
 6. Dela bananen till dekoration i kuber ca 0,5-1 cm i diameter och placera ut med jämna mellanrum över botten av tårtan.
 7. Häll ljus banansmet över bottenlagret och bananbitarna i formen men spara lite (0,5-1 dl) i skålen. Klicka sedan ut chokladsmet över banansmeten och varva ytan med klickar av ljus banansmet och mörkare chokladsmet. Var varsam och använd slickepott.
 8. Stick ned en pinne eller sticka ca 0,5 cm i ytan av cheesecaken och dra cirklar och zick-zack-mönster på fri hand så att spiraler och virvel-mönster bildas mellan den ljusa banansmeten och chokladsmeten.
 9. Ställ in chesseckaken i kylen i några timmar tills att den har stelnat helt. Du kan ställa den en stund i frysen om du vill att den ska stelna fortare.
 10. Ta ut cheesecaken ut formen och plasten och dekorera med strösslet.
 11. Skär gärna bitar av tårtan med en varm kniv.
Annonser

 1. Pingback: Veckans favoriter 15.04.19 | Sannas Paleo

 2. Mikaela

  Tack för detta recept! En favorit som spridit sig till hela bekantskapskretsen och blivit födelsedagspresent till flera födelsedagsbarn 🙂 Barnen fick till och med äta det till frukost en gång. Som du själv skriver: En riktig Croud Pleaser! Älskar denna och ska göra den ikväll wiihuu

 3. Hanna

  Gjorde för första gången idag. Smakar imorgon. Reagerade dock över en sak. Du skriver i texten att ”Banan-karamell lagret består av bananer, dadlar, blötlagda cashewnötter, vanilj och lite extra jordnötssmör som smaksättning.” Men dadlar och jordnötssmör står inte med som ingredienser i fyllningen. Min fyllning blev ganska lite. Inte så hög som din. Gjorde du dubbel eller vilken strl har du på form? Det jag provsmakade kändes lovande 😃

 4. Anna

  Hej,
  Tänkte göra denna kreation till sonens 1års-kalas. Men precis som ovanstående är jag frågande till vad som egentligen gäller för fyllningen…?
  Mvh
  Anna

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: