Hälsofilosofi kostråd

Hur ändra tänkesätt från att anse sig vara “värd” glass till att vara ”värd” att slippa ohälsosamheter?

Engagemanget och öppenheten hos deltagarna i facebookgruppen till onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat berör mig djupt varje omgång vi kör programmet. Det är en känslig process att verkligen satsa på sig själv och att välja att möta sina inre motstånd genom att själv skapa förändring.

Jag loggar in varje dag i facebookgruppen under perioden och deltar i dialogen och svarar på frågor. Viktiga frågor ställs varje dag med inte alltid självklara svar. Det är inte alltid man kan ge käcka punktlistor som svar på “hur gör man”-frågor – utan det som verkligen hjälper människor är mer ofta att komma i kontakt med sin egen inre vägledning och det som känns sant för just dom.

Den processen innebär reflektion och att ge utrymme till att känna efter, prova och att filosofera. Mitt jobb blir då att utöver praktiska tips att erbjuda tankeväckande perspektiv… Det är en stor poängen med gruppaktiviteten; att genom spegling och gemenskap hjälpa varandra att hitta våra egna svar.

Här kommer ett exempel på en tankeväckande dialog från facebookgruppen som jag vet lyfter en fråga som många tampas med. Jag lade ut en version av följande fråga/svar på instagram och responsen där fick mig att dela och förtydliga texten här som ett inlägg .

– Hur ändra tänkesätt från att en sen eftermiddag anse sig vara “värd” en glass till att vara ”värd” att slippa ohälsosamheter?

– Jag tror att det delvis kommer av sig själv efter en viss uthållighet i början – att när vi har tillåtit oss själva att verkligen ta ett kliv upp på hälsotrappan – till att uppleva hur bra vi faktiskt kan må – då kommer vi att vara mindre benägna att kompromissa med den känslan.

Eftermiddagssug/dipp/trötthet – vad beror det på?

Det kan finnas fysiska orsaker men även känslomässiga och mentala som uttrycker sig fysiskt. Något, någon, gamla tankemönster eller en kombination av saker har dränerat oss på energi under dagen. Hur vi förvaltar vår energi genom våra val har lett till ett underskott.

Att vara aktiv och få saker gjorda – ger oss energi om det är så att vi känner meningsfullhet och glädje i det vi gör. När underskott har uppstått är något ur balans, ofta på en grundläggande nivå. Har vi under dagen kompromissat med våra grundläggande behov av bra mat, andningspauser, att dricka vatten, att rensa tankarna o.s.v så kommer kroppen och hjärnan att signalera om “quick-fixes” som kompensation – t.ex. mer kaffe, godis, glass eller alkohol.

Att vi känner att vi när vi är mitt i en energidipp “förtjänar en belöning” tyder kanske också på att vi har gett bort något/spenderat vår energi på något som vi undermedvetet anser att vi bör få något tillbaka för “få betalt” för. Alltså vi har gett något som vi egentligen inte hade till övers. Vi har gett av oss själva fast vi kanske inte innerst inne ville…

Vi kan förebygga att vi blir dränerade genom att känna efter hur vi kan spendera och investera vår energi bättre. Som exempel: Vill vi att lunchrasten sväljs upp av att sitta i allvarliga samtal med en krävande kollega – eller behöver vi en kort promenad för att syresätta kroppen och rensa hjärnan? Har vi stannat upp och tagit vatten- och andningspauser under dagen? Eller är frågan mycket större än så? D.v.s. bör vi kanske byta jobb/relationer helt och hållet? Osv, osv…

Nästa omgång av onlineprogrammet: Läs mer/boka…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: