Äggfritt Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt Tårta Vegan/Växtbaserat

Tårtbotten – vegan, glutenfri, sojafri, utan mjölmix

Tårtbotten, glutenfri, vegan

Jag antog utmaningen! Att ta fram ett veganrecept på tårtbotten utan allt... nästan. Och visst gick det! Receptet är väldigt enkelt och med få ingredienser som går att byta ut. Man behöver bara vara noggrann när man måttar och när man följer instruktionerna om man vill ha en så fluffig och fin tårtbotten som möjligt.

Som äggersättning använde jag kikärtsspad, jag har använt tapioca som stärkelse och durramjöl – ett naturligt glutenfritt mjöl med fullkorn, smak och näring. Dessa går att byta ut; byt t.ex. tapioca mot potatismjöl och durra mot havremjöl.

Tårtbotten, glutenfri, veganJag testade även att använda xylitol (björksocker) istället för socker för de som använder sig av sånt. Annars kan man använda vanligt råsocker eller kokossocker. Med vanligt socker tror jag att konsistensen kommer att vara ännu fluffigare.

Du kan med fördel baka tårtbotten dagen innan den ska ätas och den går även att frysa.

Feedback från en av er som testat receptet “Tack Vad go den blev.👍🤗💖 Då har jag testat massa recept utan framgång. Dottern har mjölk och äggallergi. Jag hade glutenfritt havremjöl och körde rårörsocker.”

Recept på frostingen (vegan, sojafri) kommer… 

Tårtbotten – vegan, glutenfri, sojafri, utan mjölmix

8-10 bitar

 • IMG_91802 dl kikärtsspad
 • 1 dl xylitol (björksocker) eller 1,5 dl rårörsocker eller kokossocker (obs! kokossocker påverkar färgen på kakan)
 • 1 krm salt
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 dl tapiocastärkelse eller potatismjöl
 • 1,5 dl durramjöl eller havremjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk guarkärnmjöl eller xanthangummi (kan uteslutas men ger mer hållbar konsistens)

Värm ugnen till 175°C. Förbered en springform/tårtform med löstagbar botten. Smörj insidan med kokosolja eller annan olja och mjöla med glutenfritt mjöl.

Vispa kikärtsspad, sötning, salt och vaniljpulver till maräng med elvisp eller i köksmaskin. OBS! Viktigt! Vispa under minst 5 minuter, gärna mer – kikärtsmarängen ska vara fluffig, blank och du ska kunna vända bunken upp och ned utan att marängen rinner eller påverkas.

Blanda alla resterande torra ingredienser väl i en bunke. Sikta mjölblandningen ned i kikärtsmarängen under försiktig omrörning med en slickepott eller slev. Behåll så mycket luft som möjligt – samtidigt som mjölet ska röras ut och smeten ska vara klumpfri.

Häll över smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av  ugnen i ca 35 minuter. Testa med en sticka om kakan är torr i mitten. Hantera hela tiden formen försiktigt så att kakan inte sjunker ihop. När väl smeten är färdiggräddad är det ingen fara men innan den är genombakad helt så riskerar den att sjunka i mitten om man är ovarsam med formen.

Dra med en kniv längs med kanten av den färdigbakade kakan och formen och lossa sedan formen. Låt botten svalna helt innan du skär i den.

 

(7) Comments

 1. Ana says:

  Hej!
  Om jag vill använda ägg istället för kikärtspad..hur många ägg behöver man då?
  Tack!

  1. Nilla's Kitchen says:

   Hej Ana!

   Då tycker jag att du gör det här receptet istället: https://nillaskitchen.com/2018/03/30/fluffig-glutenfri-tartbotten-utan-mjolmix-och-vitt-socker/

 2. […] Den magiska ingrediensen som gör det hela möjligt utan ägg i både tårbottnen och i moussen stavas aquafaba – d.v.s. kikärtsspad. Jag har sedan länge använt kikärtsspad som bas i min chokladmousse. Världens enklaste och fluffigaste chokaldmousse med bara 3 ingredienser. På senare tid har jag även börjat experimentera med aquafaba i bakning. Recept på vegansk ljus tårtbotten kan du hitta här. […]

 3. Sara says:

  Kan man frysa dom här bottnarna?

  1. ja!

 4. Emmy says:

  Vill gärna prova att göra de här bottnarna och tårtan. Men var finns receptet på den veganska fordringen som är ovanpå? Har letat men hittar det inte. Och vad har du för fyllning? Finns recept på det?

  1. Hallå Emmy! Nej, frostingen kom nog aldrig upp… hmm. Fyllning varierar jag. Kika i kategorin tårtor om du får inspiration. Jag brukar använda mosade bär blandat med mosad banan tex.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: