Brunch Lunch och middag

Spansk tortilla med nyttig potatis

IMG_9038

Jag älskar spansk tortilla. En rustik bondomelett med stekt lök och potatis. Det här en extra hälsosam och enkel version gjord av kokt, kall potatis. Det blir en perfekt, nyttig och mättande vardagsrätt tillsammans med sallad för 2-3 personer till lunch. Men passar även som bufféerätt! I Spanien serveras den som tapas tillsammans med andra smårätter. Jag tycker att kall spansk tortilla direkt från kylen passar som frukost to-go!

Potatis är väldigt nyttigt. Förutsatt att den kokt och avsvalnad. När potatisen kallnar så återbildas det socker som bildades vid kokningen till fiberstrukturer – resistent stärkelse – som i magen behandlas som fibrer och alltså inte tas upp som socker. Den kokta, kalla potatisen behåller sin fiberstruktur när den återupphettas genom stekning. 

Jag kokar ibland en större mängd potatis i förväg och förvarar i kylen och använder i omelett och potatissallad.

Spansk tortilla med kokt potatis

4-6 port

6 ekologiska ägg
ca 6 potatisar, normalstora av fast sort – kokta och avsvalnade
1 stor gul lök
0,5 dl olivolja
1 tsk salt

Skiva de kokta kalla potatisarna tunnt. Jag gillar mina med skalet på. Om du vill så skalar du potatisarna först. Skala och halvera löken och skiva den tunt. Värm olivoljan en stekpanna till medelvärme och fräs löken under omrörning tills att den blir mjuk och genomskinlig utan att få färg. Tillsätt potatisen och fortsätt att steka försiktigt tills att potatisen är genomvarm och löken har börjat få en gyllene färg.

Knäck äggen i en bunke, krydda med salt och peppar och vispa ihop. Överför potatis och lök till ägg blandningen och rör om försiktigt. Häll tillbaka i pannan och stek långsamt på ganska låg värme.  Det kan ta tid – uppåt 15 minuter, eller tills ytan nästan har stelnat.

Vänd omeletten så här: För över omeletten med hjälp av en stekspade på en stor tallrik – stekytan ska vara nedåt mot tallriken. Vänd stekpannan över omeletten på tallriken. Med en hand under tallriken – vänd omeletten ned i stekpannan igen med den lätt rinniga ytan nedåt. Stek i ytterligare 3-5 minuter.

(1) Comment

  1. Sissela says:

    Härligt att du (och i princip ensam om det) anger att lök- och potatissteket ska vändas ner i äggen och sen tillbaka i stekpannan. För det är så en äkta tortilla görs! 👌🏼👌🏼👌🏼👌🏼👌🏼

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: