kostråd Nillas Kostskola

Problemen med vegetabiliska ersättningar till mjölkprodukter

Jag får svara på frågor om ersättningsprodukter för mjölkprodukter varje onlineprogram. Så jag vet att många undrar! Här kommer därför en sammanfattning av mina svar i ett inlägg. Det är faktiskt en hel del att bena upp. Mer än man kan tro.

Under onlineprogrammet ”21dagar ren och läkande mat” så är tanken att vi undviker alla processade livsmedel eller produkter med tillsatser och bara väljer rena och ursprungliga råvaror. Fler och fler av oss har börjat att leva så till 100 eller nära 100%. Men om det finns bra färdig-produkter med ”rent” innehåll så är det självklart bara bra!

Det har kommit fler och fler sådana ”bra” produkter men med konkurrensen av alla nya produkter så har det uppstått nya problem. Ett av problemen är, som många har märkt, att inte alla produkter som säger att de är ”bra” faktiskt är det. Ett annat, när det finns ett sort utbud av produkter, är att vi blir ”lata” och mer benägna att välja enkla lösningar oftare.

Det kanske främsta problemet…

Det kanske främsta problemet med vegetabiliska ersättningsprodukter för mjölkprodukter är att de inte näringsmässigt är jämförbara med ursprunget. Komjölk, grädde, ost och yoghurt innehåller protein och viktiga vitaminer i naturlig form. De växtbaserade ersättningsprodukterna innehåller låg andel näringsämnen och nästan inget protein. De är i och för sig i många fall näringsberikade men det innebär att det inte längre är en särskilt naturlig produkt.

För att imitera konsistens och smak tillsätter man t.ex. olja och förtjockningsmedel till ersättningsprodukterna. Oftast inte några direkt ”farliga” ingredienser men igen, de är heller inte särskilt nyttiga och bra relativt sett. Väljer man att äta vegetabiliska ersättningar till mjölkprodukter så kan man göra det för smak och för bekvämlighets skull då och då – man ska alltså inte tro att man tar till ett särskilt nyttigt alternativ.

Det kan ju självklart finnas en stor poäng med att underlätta att undvika komjölksprodukter – för att man mår bättre då (så som det är för mig) – men man ska vara medveten om att det är avhållsamheten av komjölk (som kan vara svårsmält och inflammationsdrivande) som är nyttig, inte själva ersättningsprodukten.

Finns det bättre och sämre växtmjölk?

Det finns bra växtmjölk och sämre främst pga. antal tillsatser och sockerinnehåll. Så man får läsa innehållsförteckningar och kanske kolla upp tillsatserna på aktavara.se och själv göra avvägningar. Men som sagt så är näringsinnehållet ofta lågt i alla växtbaserade mjölkdrycker, trots näringsberikning.

Havredryck kan innehålla cirka 10 procent havre och mandelmjölk, som kan rymma så lite som 2 procent mandlar. Det är ingen större skillnad mellan växtbaserade mjölkdrycker så som kokosdryck, hasselnötsdryck, rismjölk och cashewdryck. Om de är sockerfria och utan tillsatser så är de inte så väldigt mycket bättre än vatten näringsmässigt. Så, visst – det är OK för många men det är inte något nyttigt och bra. Mängden innehåll är alltså rätt försumbart. Man kan säga att det varken gör från eller till i ett glas mjölk.

OBS! Alla de här dryckerna blir väldigt mycket nyttigare om man gör dem själv!

Soygurt och havregurt

Yoghurt och fil innehåller s.k. goda bakterier som är bra för tarmfloran. För vissa är det skälet till att man äter den. Som en del av en garanterat nyttig frukost med bra proteininnehåll. Havregurt och soygurt är försök att imitera yoghurtens konsistens och smak men eftersom att den pastöriseras efter syrningen gör det att alla bakterier dödas. Dessutom innehåller de växtbaserade alternativen nästan inget protein och det fett man tillsätter är inte av bra kvalitet vilket gör att de näringsmässigt inte kan sägas vara särskilt bra produkter alls. Havregurt kvalade in på äkta varas matblufflista i år.

Andra ersättningsprodukter som veganost och iMat Fraiche

Veganost, iMat Fraiche osv är framtagna främst för att imitera en konsistens – inte för att erbjuda en produkt med bra näringsinnehåll. Ingredienserna kombinerade för att få produkten att bete sig på ett specifikt sätt i matlagningen. För att få de rätta egenskaperna använder man en kombination av emulgerings- och stabiliseringsmedel och fett, t.ex. fullhärdad kokos- och rapsolja. Det finns inget nyttigt med de här produkterna och inget som är hälsofrämjande. Det är inget jag rekommenderar.

Hur ska man välja? När är det OK att välja ersättningsprodukter?

Man bör under programmet ”21 dagar…” eller om man vill leva under devisen ”ren och läkande mat/naturlig mat” att fokusera mer på en kost där man inte längre behöver processade ersättningsprodukter så som soygurt, havregrädde, veganost, iMat Fraiche osv särskilt eftersom att de näringsmässigt inte är särskilt ”värdiga” produkter, men även p.g.a. tillsatser.

Det är lätt att i början av en kostomställning försöka hitta ersättningsprodukter att förlita sig på och det kan vara OK som övergång med medvetenhet. I slutänden tycker jag att man ska skippa alla ersättningsprodukter. Om man skulle bli bjuden på en rätt med havregrädde eller det står havregurt på hotellfrukostbuffén så är det för de flesta helt OK. Men då kanske man lika gärna kan passa på att ”fuska” med orginal-yoghurt? Avvägningar som man får göra själv. Ibland (som under ett kostprogram) så finns det såklart poänger med att undvika strikt.

Om det hjälper dig att bryta vanor genom att välja ersättingsprodukter istället för mjölkprodukter under en period så gör det. T.ex. om du mår bättre av att undvika komjölk eller vet att du behöver äta inflammationsdämpande och det sätter guldkant på tillvaron om du får ersätta mjölken med Oatlys Ikaffe. Mjölken i kaffe är ju inte något vi dricker för näring utan för njutning. Men välj inte havregurt och tro att det ger en nyttig och näringsrik frukost. Då är gröt toppad med bär ett mycket bättre alternativ (bra fiberinnehåll, ok proteininnehåll och bra bakterier från bären). Alltså – för inte in ersättningsprodukterna som basvaror i vardagskosten.

Tänk på att att alltid läsa innehållsförteckningar! 

(1) Comment

  1. […] Problemen med vegetabiliska ersättningar till mjölkprodukter […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: