kostråd

– Finns det olika sätt att äta antiinflammatoriskt?

Vad är ren och läkande mat?

– Kan man äta ägg eller inte när man äter antiinflammatoriskt? – Hur är det med tomat och spenat? – Ska man inte undvika allt med oxalater? …Och nattskuggeväxter som aubergine och potatis, är det OK att äta när man äter antiinflammatoriskt?

De här frågorna får jag löpande hela tiden så jag fortsätter att försöka förtydliga. I stort sett är svaret att det beror på vilken grad av antiinflammatoriskt man behöver! En anledning till att råder så mycket förvirring kring antiinflammatorisk kost är att det finns flera nivåer. Man börjar alltså med steg 1 – har man ändå obalanser och mår inte bättre trots att man ”äter bra”; fortsätter man med steg 2, 3, 4… osv. tills att man upplever förbättring. 

– Vad har du för erfarenheter? Vad har du provat och med vilken effekt? Berätta gärna i kommentarer!

Steg av antiinflammatoriskt (förenklat)

 • Steg 1: uteslut skräp, tillsatser, socker, processad mat. D.v.s. laga mat hemma från grunden av bra råvaror och sluta med socker och godis. Detta räcker för många som bara generellt vill må bättre. Det här steget innebär också att man får koll på bra balans av kolhydrater, protein och fett med högt näringsvärde. Att man t.ex. äter rätt sorts fetter, stor andel fibrer, mat med högt näringsinnehåll osv. 
 • Steg 2: uteslut gluten
 • Steg 3: uteslut mejeri
 • Steg 4: uteslut alla sädesslag, även glutenfria och ät alltså mer likt paleo
 • Steg 5: Testa överkänslighet själv genom att eliminera de vanligaste födoämnes-allergenerna under helst 12 veckor – dessa är mjölprotein (uteslut från både ko, får och get), gluten, vetestärkelse, havre, jäst, ägg, majs, soja och jordnötter.  Återinför dem sedan en och en för att se om de orsakar symptom.
 • Steg 6: prova AIP Läs mer…
 • Steg 7: uteslut oxalater Läs mer…
 • Steg 8: ta hjälp eller ännu mer hjälp om du inte redan gjort det!*

OBS! De flesta kan stanna på steg 3 enl. min erfarenhet och uppleva revolutionerande hälso-förbättringar (om man har koll på det man äter också, inte bara det man inte äter). Jag jobbar främst med de första stegen av antiinflammatorisk kost/elimineringskost (till steg 4). Jag tar även in flera läkande principer än bara generellt antiinflammatoriskt när jag tänker kost/hälsa: läs inlägget –Vad är ren och läkande mat?.

*Stegen ovan förutsätter såklart att man tar hjälp av sjukvård och alternativ vård när man behöver. Alt. kan vara näringsterapeut, funktionsmedicinsk läkare, Ayurvedisk läkare (inte hälsorådgivare) och TCM-läkare och även kostrådgivare. Hjälp och råd kan man ta i vilket steg som helst och man behöver inte vänta. Att direkt ta hjälp av t.ex. näringsterapeut är bara bra. Tänk också på att skilja på sjukvård och friskvård. Man bör alltid vara i kontakt med sjukvården om man har sjukdomssymtom oavsett vilka metoder man provar själv eller i samrådan med alt. vård.

Mer läsning

(12) Comments

 1. […] är vanligen att utesluta alla sädesslag (även glutenfria) och dra ned på allt sött. Läs mer här om olika steg av […]

 2. […]  Antiinflammatorisk kost är ett superbra utgångsläge. Man kan säga att det finns olika steg av antiinflammatorisk kost och alla kan komma igång med de första stegen. Läs mer… Det handlar om att få i sig ren och uppbyggande kost för att lymfsystemet ska fungera och inte stagnera av inflammation, kemikalier, överkänsligheter och överkänslighet osv osv… https://nillaskitchen.com/hur-jag-ater/embed/#?secret=sbQnoY7ojt […]

 3. […] Vad är ren och läkande mat? Varför ska kvinnor äta extra protein? – Finns det olika sätt att äta antiinflammatoriskt? […]

 4. […] Inflammation och antiinflammtorisk kost – vad är inflammation och hur ska man äta? – Finns det olika sätt att äta antiinflammatoriskt? […]

 5. […] – Finns det olika sätt att äta antiinflammatoriskt? Inflammation och antiinflammtorisk kost – vad är inflammation och hur ska man äta? Hur viktigt är det att blötlägga baljväxter och nötter/frön? Omega3 – vilket tillskott är bäst? -räcker det med kosten? Hälsogröt på olika sätt (gluten & mjölkfritt) […]

 6. […] – Kan man äta ägg eller inte när man äter antiinflammatoriskt? – Hur är det med tomat och spenat? – Ska man inte undvika allt med oxalater… Läs mer om olika steg av antiinflammatoriskt kost här… […]

 7. […] ska man äta? Varför undvika vissa födoämnen? – överkänslighet gluten, vete, mjölk – Finns det olika sätt att äta antiinflammatoriskt? Ett sockerfritt liv – riktlinjer och […]

 8. […] jobbar med individanpassad kost och olika personer behöver olika steg av antiinflammatorisk och läkande kost. T.ex. kan någon behöva gå mer mot paleo-kost eller till och med AIP en period. Eller kanske […]

 9. […]  Antiinflammatorisk kost är ett superbra utgångsläge. Man kan säga att det finns olika steg av antiinflammatorisk kost och alla kan komma igång med de första stegen. Läs mer… Det handlar om att få i sig ren och uppbyggande kost för att lymfsystemet ska fungera och inte stagnera av inflammation, kemikalier, överkänsligheter osv osv… […]

 10. […] är ren och läkande mat? – Finns det olika sätt att äta antiinflammatoriskt? Tankar om mat, media och vetenskap De nya […]

 11. […] så att den passar dig allra bäst. Jag jobbar med det jag kallar ren och läkande mat som innebär olika steg av paleo-kost kan man säga. Läs mer […]

 12. […] med doft av kanel och vanilj landar som balsam i magen. Gröten är paleo, vegan, äggfri, låg FODMAP och kan anpassas till AIP och […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d