kostråd

Måste man sluta med nattskuggeväxter (potatissläktet) helt?

Jag fick en fråga om varför recepten under onlineprogrammet “21 dagar ren och läkande mat” ibland innehåller nattskuggeväxter (d.v.s. potatissläktet som tomat, paprika, potatis, aubergine, chili osv) när det marknadsförs som bl.a. antiinflammatoriskt och kost för bra tarmflora. För vissa säger frågan inte så mycket men för andra som följer hälsobloggar och läser böcker om inflammation eller tarmflora och kost så finns kanske ett par frågetecken att räta ut.

Nämnda grönsaker är nämligen s.k. nattskuggeväxter och utesluts eller begränsas radikalt enligt vissa riktlinjer. Läs mer om tänk kring olika gränsdragningar för riktlinjer för antiinflammatorisk kost här:


Går nattskuggeväxter att inkludera i anti-inflammatorisk kost

Gruppen nattskugeväxter (potatis, tomat, aubergine och paprikafrukter) är mer allergena än många andra grönsaker och kan vara retande för vissa med t.e.x. nedsatt tarmfunktion. De räknas också som mer inflammationsdrivande än andra grönsaker. Men de har också flera hälsofördelar, som att de är extra C-vitaminrika och innehåller flera antioxidanter.

Jag tycker att det blir fel när man undviker alla nattskuggeväxter som om de vore giftiga. Det är inte nödvändigt att göra för de allra flesta. Om man känner sig rådvill eller har autoimmun sjukdom eller verkligen inte kommer till rätta med mage/tarm och andra kroniska besvär – ja då kan man prova AIP eller strikt Paleo-kost för att läka tarmen. När den har läkt kan den igen bryta ned och arbeta med fler sorters råvaror.

Att äta generellt inflammationsdämpande och för god tarmflora handlar främst om att undvika hög andel nattskuggeväxter. De är nyttiga (för de flesta) att inkludera i viss mängd i kosten. Att undvika hög andel innebär att mängden är relativt mindre till andra grönsaker och råvaror i vardagskosten. Det är alltså bra att inte basera sin vardagskost på potatis och tomat – men de får gärna ingå. Välj t.ex. hellre kålväxter, gurka och zucchini, andra rotfrukter och bladgrönt som bas.

Allt är farligt i för stor mängd och nästan inget är det i liten mängd. Men det finns stora poänger med att utesluta vissa råvaror helt under en period, t.ex. vete, mjölk och socker eftersom att många faktiskt är överkänsliga eller triggas. Men det blir fel om man utesluter för många råvaror.

(4) Comments

  1. […] Måste man sluta med nattskuggeväxter (potatissläktet) helt? […]

  2. […] Måste man sluta med nattskuggeväxter (potatissläktet) helt? […]

  3. […] Måste man sluta med nattskuggeväxter (potatissläktet) helt? […]

  4. Maria says:

    Bra skrivet! Lyssnar man på allt och vill göra helt rätt kan man ju tillslut knappt äta någonting och det blir ju så fel och även stressande att få till och det i sin tur leder till ohälsa. Sunt inlägg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d