kostråd SCD-vänliga recept

Ny kost prövas för barn med reumatism – jag har hjälpt ta fram recept till studien…

Ekot har gjort ett reportage om den studie som jag har varit med och tagit fram recept till. Kul!

För ett par år sedan kontaktade Överläkare Lillemor Berntsson vid Akademiska sjukhuset i Uppsala mig om att hjälpa till att ta fram recept och underlag till de familjer som skulle delta en studie om hur kosten kan påverka barnreumatism.

Kosten som studien tittar på är ganska specifik och heter SCD (Specific Carbohydrate Diet eller särskild kolhydratsdiet).

SCD eller SC-diet är en restriktiv diet, från början utformad för att läka tillstånd som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki, divertikulit osv. Jag har bidragit med recept till den studie på Uppsala Akademiska Sjukhus som forskar på SCD och barnreumatism.

Som namnet antyder tillåter kosten vissa kolhydrater och förbjuder andra, baserat på hur svåra de är att smälta. I stora drag liknar kosten Paleo/Stenålderskost men visas bönor tillåts, smör och viss lagrad ost, honung och annat som gör att den skiljer sig. De grundläggande principerna för tänket är ren och läkande mat som är fri från sädesslag, gluten, tillsatser och socker.

Mitt jobb gick ut på att översätta en del recept och råvarulistor från studier i USA, att bygga på med ytterligare recept och att skapa pedagogiska riktlinjer och råd till hjälp för familjerna.

Jag har ju varit i kontakt med Lillemor under en tid och vet att trots att studien ännu inte har slutgiltiga resultat och att det går långsamt (så är det när man forskar på mat och människor) så finns det redan mycket tydliga positiva indikationer! Jag har även själv träffat några av familjerna och barnen som deltagit i studien och lyssnat på deras berättelser.

Att kosten har betydelse för hälsan är ju självklart inget nytt för mig och många som följer bloggen. Men forskningen släpar efter så det är verkligen positivt när läkare själva väljer att sätta igång studier för att skapa bevis så som Lillemor har gjort. Läkare är i princip totalt bevisstyrda – så finns inga vetenskapliga entydiga bevis för att viss kost är bra för hälsan så kan man som läkare inte rekommendera patienter ändrad kost. En sådan här studie kan på sikt få betydelse för att läkare kommer kunna rekommendera kostförändringar.


Ur Ekot: ”En ny behandling prövas nu för barn med reumatism. Det handlar om ett särskilt kostprogram, som forskarna hoppas kan ge mindre inflammation och kanske minska behovet av mediciner.

– Det är en väldigt naturlig kost. Man lagar maten från grunden, man kommer bort från alla tillsatser, konsistensgivare bland annat. Ingen halvfärdig eller färdig mat. Man äter rent kött, fisk, ägg, skaldjur. Man kan äta viss yoghurt och lagrad ost. Vanligt socker är i stort sett borttaget. Man försöker få in mycket frukt och grönsaker, berättar Lillemor Berntsson

Läs mer eller lyssna på hela inslaget…

(2) Comments

  1. Maritta says:

    Hej. Hörde och läste denna artikel igår på facebook. Så kul att det sakta men säkert börjar gå framåt och komma in i svensk sjukvård. Och wow, så kul för dig att nå dit och kunna göra skillnad för så många och framför allt barn./Maritta

  2. […] Mandelkakor med russin och vanilj, såklart glutenfria men kan även göras vegan, paleo och SCD (Specific Carbohydrate Diet eller särskild […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: