kostråd SCD-vänliga recept

Ny kost prövas för barn med reumatism – jag har hjälpt ta fram recept till studien…

Ekot har gjort ett reportage om den studie som jag har varit med och tagit fram recept till. För ett par år sedan kontaktade Överläkare Lillemor Berntsson vid Akademiska sjukhuset i Uppsala mig om att hjälpa till att ta fram recept och underlag till de familjer som skulle delta en studie om hur kosten kan påverka barnreumatism.

Kosten som studien tittar på är ganska specifik och heter SCD (Specific Carbohydrate Diet eller särskild kolhydratsdiet).

SCD eller SC-diet är en restriktiv diet, från början utformad för att läka tillstånd som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki, divertikulit osv. Jag har bidragit med recept till den studie på Uppsala Akademiska Sjukhus som forskar på SCD och barnreumatism.

Som namnet antyder tillåter kosten vissa kolhydrater och förbjuder andra, baserat på hur svåra de är att smälta. I stora drag liknar kosten Paleo/Stenålderskost men visas bönor tillåts, smör och viss lagrad ost, honung och annat som gör att den skiljer sig. De grundläggande principerna för tänket är ren och läkande mat som är fri från sädesslag, gluten, tillsatser och socker.

Att kosten har betydelse för hälsan är ju självklart inget nytt för mig och många som följer bloggen. Men forskningen släpar efter. En sådan här studie kan på sikt få betydelse för att läkare kommer kunna rekommendera kostförändringar.


Ur Ekot: “En ny behandling prövas nu för barn med reumatism. Det handlar om ett särskilt kostprogram, som forskarna hoppas kan ge mindre inflammation och kanske minska behovet av mediciner.

– Det är en väldigt naturlig kost. Man lagar maten från grunden, man kommer bort från alla tillsatser, konsistensgivare bland annat. Ingen halvfärdig eller färdig mat. Man äter rent kött, fisk, ägg, skaldjur. Man kan äta viss yoghurt och lagrad ost. Vanligt socker är i stort sett borttaget. Man försöker få in mycket frukt och grönsaker, berättar Lillemor Berntsson

Läs mer eller lyssna på hela inslaget…

(4) Comments

  1. Maritta says:

    Hej. Hörde och läste denna artikel igår på facebook. Så kul att det sakta men säkert börjar gå framåt och komma in i svensk sjukvård. Och wow, så kul för dig att nå dit och kunna göra skillnad för så många och framför allt barn./Maritta

  2. […] Mandelkakor med russin och vanilj, såklart glutenfria men kan även göras vegan, paleo och SCD (Specific Carbohydrate Diet eller särskild […]

  3. […] Ny kost prövas för barn med reumatism – jag har hjälpt ta fram recept till studien… […]

  4. […] Ny kost prövas för barn med reumatism – jag har hjälpt ta fram recept till studien… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: