Glutenfritt Hälsofilosofi kostråd Mjölkfritt

Hur jag äter  

Foto: Lo Varg

Ett inlägg där jag beskriver hur jag äter nu och lite om min väg hit.

Så som jag äter nu har jag landat i efter att ha först utforskat för egen del under flera år, utbildat mig till kost och näringsrådgivare, vidareutbildat mig inom olika kost-inriktingar och fortsatt att justera för att må så bra som möjligt. Jag jobbar nu som kostrådgivare med individanpassad kost och utgår från ett funktionsmedicinskt tänk i mitt jobb och hur jag lever med mat som medicin.

Det började med…

…det började med low-carb -Paleo-kost för ca 12 år sedan som jag fick som förslag efter ett besök hos näringsterapeut och funktionsmedicinare Johanna Falk.

Då hade jag redan varit inne på Andrew Weils mer generellt antiinflammatoriska kost-tänk med vegetarisk mat. Läs mer om mina symtom som jag gick till näringsterapeuten med i inlägget om mig.

Inom några dagar med den för mig nya mjölkfria lågkolhydrats-kosten upplevde jag revolutionerande hälso-förbättingar. Att jag så snabbt mådde så pass bättre gjorde att jag ville utbilda mig och förstå vad det var som hänt…

Alla mina symtom släppte inte helt på bara några dagar, men det var som om en ridå gick upp. Helt bra kände jag mig inom några månader.

Först åt jag alltså strikt paleo-kost med lågt sockerinnehåll (ingen torkad frukt och begränsat med vanlig frukt) under ca 2-3 år. Sedan började jag föra in naturligt glutenfria sädesslag (som quinoa, råris, bovete osv), lite får- och get ost och måttligt med baljväxter. En slags flexibel paleo-kost alltså.

Genom åren har jag utbildat mig till kost och näringsrådgivare hos Axelsons, testat att äta raw food/levande föda och gick en kurs i det med Living Food Institute. Jag har ätit enligt gröna kuren och testat mjölkfri LCHF/Keto. Så småningom testade jag även Ayurvedisk kost, gick kurser i det och att åt mer vegetariskt/växtbaserat under något år. Nu är jag alltså tillbaka i en slags flexibel paleo-kost igen. Jag har alltså under flera år utforskat fram och tillbaka och hittat det som passat mig bäst. 

Mina koständringar för egen del har handlat om helhetshälsa och inte om bantning eller viktnedgång.

Hur jag äter nu

Genom att utforska, prova, känna efter och ändra har jag kommit fram till att jag med min kroppstyp mår bra av att äta animaliskt protein varje dag och en mycket stooor andel grönsaker som grund för min kost. Jag äter ingen sötning (torkad frukt/lönnsirap/honung) till vardags utan sparar det till särskilda tillfällen. Det betyder att jag är tillbaka till en slags flexibel paleo-kost.

– Low-carb? Jag äter inte Keto/LCHF på långa vägar – men jag håller mängden stärkelserika kolhydrater ganska lågt. Jag tänker på balansen på tallriken: fokus protein, fett, grönsaker och andra kolhydrater som komplement.

För mig är det viktigt att leva så här för hormonbalans, humör och bra näringsvärden. Det har jag alltså märkt genom att prova. När jag äter veganskt och kolhydratsrikt mår jag sämre, får sämre värden och sämre hormonbalans. Jag har naturligt stark hunger så jag äter regelbundet tre mål om dagen, ofta något kvällsmål/dessert men inga andra mellanmål under dagen.

När jag äter kyckling, kött och ägg osv. så är det nästan alltid ekologiskt eller vilt. Nötkött och vilt köper jag hem i köttlådor, ofta med billigare styckdelar och gör långkok och fryser in för bättre ekonomi.

Varje huvudmål mat jag äter innehåller alltså en stor mängd grönsaker. Jag upplever att den kost jag äter idag är mycket lyxigare än den jag åt innan, jag njuter mer, maten är godare och jag äter sötsaker och desserter oftare (!) lagade av nyttiga råvaror.  

Min kost..

 • är naturligt glutenfri
 • är komjölksfri
 • innehåller inget vitt socker
 • har lågt stärkelse och sockerinnehåll
 • består av mängder av grönsaker
 • är proteinrik
 • innehåller en bra balans av fetter
 • är så jäkla god! Vill inte ha något annat…

– Men fuskar du aldrig? Hur gör du när du går ut på restaurang?

!många reagerar på ordet fusk – som att det finns ett rätt sätt att äta. Men jag avser bara avsteg från det sätt som jag vet är optimalt för min hälsa av erfarenhet.😉 

Hur jag “fuskar”

När jag är bortbjuden eller går på restaurang är det OK för mig att en rätt är lagad med smör men helst inte grädde (det känner jag av för mycket). Att äta smör när jag blir bjuden underlättar mycket – hemma gör jag ghee och lagar mat med det. Jag äter även får- eller getost då och då, men inte särskilt ofta längre. Att kunna äta det på restaurang och på middagar gör livet lättare. En bit parmesan kan jag ta om det bjuds eller serveras i sallad på restaurang. Det här betyder inte att det kommer funka för dig! Jag åt som sagt strikt paleo i två år innan jag kände mig redo att vara flexibel… 

Jag undviker vetestärkelse och äter nästan alltid helt glutenfritt. För mig är det mer OK att äta en knäckemacka bakad på 100% råg än en skiva vitt fabriksbakat glutenfritt bröd eller Sempers glutenfria knäcke. 100% råg är fiberrik och näringsrikt fullkornsmjöl med låg andel gluten medan fabriksbakat glutefritt bröd innehåller stor andel ren stärkelse, tillsatser, kanske mjölkpulver och socker. Läs mer…

Hamnar jag ute på stan hungrig och går jag på cafe´/restaurang så beställer jag det minst dåliga för mig och frågar ofta om justeringar. Det brukar alltid gå att fixa nånting!

Om jag är på semester och vill prova något lokalt bakverk som jag är nyfiken på med vetemjöl eller med socker så gör jag det.

Jag känner av värdet av det jag äter – är det värdefullt för mig och tillför det mig något eller tar det något från mig?

Sött och frukt

För mig är det OK att äta 1-3 frukter per dag + bär och ev. någon liten mängd torkad frukt som godis ibland. I perioder av läkning har jag skurit ned den mängden till 0!!! Vilket är superviktiga erfarenheter som jag rekommenderar.

Jag använder dadlar, annan torkad frukt, honung, lönnsirap och kokossocker till desserter och godis till särskilda tillfällen, inte till vardags. Jag använder aldrig annat socker om jag inte bakar till andra. En liten mängd råsocker slinker ned då och då i den mörka choklad (80-90%) jag njuter av och bakar med ibland.

Kom ihåg! När du gör dina val så är det för att du ska må bättre! Du behöver känna efter, justera och vara ärlig mot dig själv ❤️

Mer läsning

För dig som vill lära dig mer…

(4) Comments

 1. Madeleine Laurell says:

  Givande på flera sett att få läsa informationen. Speciellt det du bl a skriver om hormoner, humöret, ja hur vår föda påverkar oss. Detaljer som jag kan tro inte så många känner till. Det borde lyftas fram oftare.

 2. Leyla says:

  Hej😀vad har du för smör på mackan?

 3. […] Och gott och trevligt dessutom! Men det fungerade inte hela vägen för mig en gång i tiden, jag provade! Inte heller för de flesta av mina klienter. För många av oss finns fler svar än så. Med nu […]

 4. […] märkte jag en stor förändring när jag slutade med gluten, vete, mjölk och raffinerat socker. Läs mer… Genom åren har jag haft kontakt med tusentals klienter. Många rapporterar drastiska […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: