Glutenfritt kostråd

– Är det skillnad på glutenfritt och glutenfritt?

Frågan dyker upp på olika sätt om och om igen i mitt jobb – konsumenter fortsätter helt enkelt att vilseledas av varumärkens produktbeskrivningar/namn t.ex. “superknäcke” eller “fullkornsbröd” (glutenfritt). Kopierar därför in svar i det här inlägget som jag gav i en intervju på bloggen Senses in the kitchen för ett tag sedan – som kan hjälpa till att klargöra.

– Är det skillnad på glutenfritt och glutenfritt

-Ja, absolut. Stooor skillnad! Fabriksbakat glutenfritt bröd t.ex, är nästan alltid baserat på ren stärkelse. Antingen vetestärkelse eller majsstärkelse. Det gäller även de vanligaste mjölmixerna. Det ger ett innehållslöst bröd näringsmässigt med snabba kolhydrater – vilket höjer blodsockret.

Till och med de flesta glutenfria varianter som kallas ”fullkorn” är baserade på ren stärkelse. Man måste noga läsa innehållsförteckningar på glutenfria produkter. Mycket få kan rekommenderas enligt mig.

För de allra flesta (som inte har celiaki) är det inte mer hälsosamt att välja vissa glutenfria produkter framför t.ex. ett surdegsjäst dinkelbröd eller rågbröd. Det finns ett eller två märken som gör bra glutenfritt bröd och mjölmixer. Men det finns däremot massor av väldigt nyttiga mjölsorter av naturligt glutenfritt fullkorn! De är näringsrika, proteinrika och fiberrika. Att baka hälsosamt naturligt glutenfritt bröd är lätt när man väl har förstått sig på ingredienserna.

Jag tänker alltid på alla aspekter av vad som är ett bra bröd/bakverk när jag skapar recept: smak, konsistens, enkelhet, näringsinnehåll och hälsa. Att baka själv är ännu så länge det absolut bästa alternativet.

Hitta recept här… 
Läs hela intervjun här…

(4) Comments

  1. Annabella Hård af Segerstad says:

    Jag har misstänkt det ett tag, att produkterna inte är så bra.
    Tack för påpekandet.

  2. […] använder inga färdiga glutenfria mjölmixer i mina bröd. Läs mer här om […]

  3. […] stärkelse och bakat utan mjölmixer. Läs mer om varför jag undviker alla glutenfria mjölmixer här… De här havrefrallorna är fantastiskt mjuka, fluffiga och samtidigt saftiga frallor som är goda […]

  4. […] är naturligt glutenfria, d.v.s innehåller ingen vetestärkelse eller glutenfri mjölmix. Läs mer här varför inga av mina recept innehåller glutenfri […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: