Fikabröd/kakor Glutenfritt Paleo SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Mandel och kokoskakor med russin och vanilj (gf, vegan, paleo, SCD)

De ser kanske inte så mycket ut för världen de här små drömkakorna – men de är rekordgoda! På riktigt! Mandelkakor med russin och vanilj, såklart glutenfria men kan även göras vegan, paleo och SCD (Specific Carbohydrate Diet eller särskild kolhydratsdiet).

SCD är en restriktiv kost utformad för att läka tillstånd som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki, divertikulit och liknande mag/tarmsukdomar och syndrom. Jag har bidragit med recept till den studie på Uppsala Akademiska Sjukhus som forskar på SCD och barnreumatism JIA. Läs mer… Som namnet antyder tillåter kosten vissa kolhydrater och förbjuder andra, baserat på hur svåra de är att smälta. I stora drag liknar kosten Paleo/Stenålderskost men flera baljväxter tillåts, smör och viss lagrad ost, honung och annat som gör att den skiljer sig. De grundläggande principerna för tänket är ren och läkande mat som är fri från sädesslag, gluten, tillsatser och socker.

Mandelkakor med russin och vanilj (gf, vegan, paleo, SCD)

Söta mellis- och fikakkakor med bra näringsinnehåll och energi.

10-12 st

  • 100 g smör eller kokosolja, smält
  • 3 msk honung eller agavesirap
  • 1 dl russin
  • 1,5 dl kokosmjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 krm vaniljpulver

Värm ugnen till 175°C och förbered en plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser till kakdeg i en bunke. Använd en matsked och händerna för att forma 10-12 st jämna släta kakor och placera ut på plåten. De kan vara 3-5 mm tjocka. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills att de är gyllene. Ta ut plåten och låt kakorna svalna helt på plåten. OBS! Viktigt att följa den instruktionen eftersom att kakorna lätt faller sönder innan de har svalnat – men får de svalna på plåten i fred blir de stabila och håller ihop jättebra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: