Bröd Glutenfritt Jul Vegan/Växtbaserat

Jullimpa med vörtkryddor, svarta bönor och teff (gf, växtbaserad)

Brödmagi! Godaste jullimpan! Och nyttigaste… Ett vörtbröd bakat med svarta bönor och teffmjöl ger ett näringsrikt, naturligt glutenfritt och fiberrikt bröd, utan vitt socker som passar på alla julbord. Det vegan/växtbaserade julbordet såklart men även det traditionella, det allergianpassade eller bara hos den medvetna hållbarhets- eller hälsomedvetna familjen.

Till slut blev jag verkligen supernöjd med det här smakrika och nyttiga julbrödet; det krävdes nämligen några provomgångar för att få till konsistensen. Jag ville både ha ett saftigt bröd men som ändå skulle gå att fri-jäsa på plåten utan form.

Traditionellt vörtbröd bakades på vört – en råvara från ölbryggning. Vörten har i moderna recept ersatts med porter och julmust. De flesta vanliga recept innehåller både porter, julmust och sötas med minst 1 dl mörk sirap! Den sockermängden innebär kaka/sötebröd för mig och inte matbröd… eller hur?

Mitt recept är, som ni kanske räknat ut, inte lika sött som de traditionella och jag använder varken öl, julmust eller sockersirap. Men med alternativ sötning i mindre mängd och med kombinationer av växtbaserade råvaror och traditionella vörtkryddor smakar brödet ännu godare än många vanliga vörtvarianter. Tycker jag själv!

Ang. sötningen och mängden sött

Du kan utesluta allt sött ur receptet om du vill, se anvisningar i receptet. Mitt recept innehåller äppeljuice eller morotsjuice och honung eller lönnsirap (välj lönnsirap för vegan). Det söta kommer alltså från naturliga råvaror och mängden blir mycket mindre än i traditionella recept.

Mängden sött är ändå lite extra för att vara ett av mina recept men det finns också utrymme för att öka mängden ytterligare om man vill. Det behövs inte, men om man nu verkligen gillar söta julbröd eller vill anpassa smaken till andra sockervana som också ska äta så gör man ju som man vill.

Jullimpa med vörtkryddor, svarta bönor och teff

glutenfri, växtbaserad/vegan (välj lönnsirap istället för honung) 

1 stor limpa 1,5-2 liter

 • 1 burk/paket svarta bönor* (ca 200g i avrunnen mängd – eller 200g kokta)
 • 700g/7 dl äppeljuice med fruktkött eller morotsjuice (kan ersättas med vatten)
 • 2 msk honung eller lönnsirap (uteslut sötning eller du dra upp mängden om du vill, minska eller öka i.s.f. vätskemängden med samma mått.)
 • 2 msk olja eller smält ghee eller smör
 • 25 g jäst
 • 1-2 dl russin, mängd efter smak (kan uteslutas)
 • 250 g teffmjöl, gärna mörkt (kan ersättas med bovetemjöl)
 • 250 rårismjöl (kan ersättas med bovetemjöl)
 • 30 g/3 msk fiberhusk (om du använder msk – använd strukna måttsatsmått – inte vanlig sked) 
 • 1-3 tsk mald ingefära**
 • 1-3 tsk mald pommerans**
 • 0,5-1,5 tsk mald kryddnejlika**
 • 0,5-1,5 tsk mald kardemumma**
 • 2 tsk salt

*bönorna kan såklart bytas mot andra bönor t.ex. kidneybönor eller borlottibönor

**Anpassa mängden kryddor efter smak – stark kryddning eller lite mildare. Jag själv gillar lite mildare men traditionella recept innehåller mer kryddor. Om du vill har ett riktigt kryddigt bröd som de traditionella – använd den större mängden.

Viktigt! Använd våg eller om du omvandlar till volymmått – måtta noggrant. Glutenfria recept, särskilt de med hög andel fiberhusk/fibrer är känsliga och en gnutta för mycket eller för lite av det ena eller det andra gör stor skillnad. Var särskilt noga med vatten- och fiberhuskmängden. 


Mixa bönorna med ca 3 dl av vätskan/juicen till slät konsistens med stavmixer (eller mixa/mosa på annat sätt). Blanda i övriga blöta ingredienser i en stor bunke. Värm upp vätskan till ca 37°C och blanda i och rör ut jästen.

Mät upp och blanda ihop torra ingredienser och russin för sig. Rör sedan hastigt ned mjölblandningen, allt på en gång, i degvätskan med en slev. Arbeta snabbt i början och blanda väl. Det behöver inte knådas. Låt degen vila i bunken i ca 10 minuter.

Täck en plåt med bakplåtspapper eller mjöla plåten väl. Forma brödet direkt på plåten med händerna och extra rismjöl. Försök att forma en riktigt hög limpa (för att kompensera för att den kommer att flyta ut något under jäsningen). Tips: stötta upp långsidorna med någon typ av formar. Jag använde en limpform på ena sidan och en plastburk på andra sidan (se längst ned i inlägget) under jäsningen så att limpan håller formen bättre. Låt jäsa i 80-90 minuter under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i 225°C (jag har varmluft) i ca 75 minuter. Ta ut limpan och låt den vila på plåten i ca 15 minuter. Låt sedan svalna på galler och skär upp först efter att limpan svalat – åtminstone nästan helt.

Går att frysa i skivor – tina direkt i rosten!

Jäs-tips:

jäsning

(7) Comments

 1. Hannah Wrangel says:

  Tänkte baka ditt bröd imorgon men jag reagerade lite på tiden och ugnstempraturen. Ska det verkligen vara 225 grader i 75 min? Det låter lite för varmt och länge. Stort tack på förhand! Mvh hannah Wrangel

  1. Ja, det ska det vara… 🙂

 2. Anneli says:

  Har bakat idag, julafton imorgon. Kan brödet förvaras i rumstemperatur tills dess eller ska det in i kylen?

 3. Sara says:

  Jag kommenterar inte ofta, men detta bröd är så galet gott! Förra julen bakade jag två limpor, denna jul gick det åt fyra… Jag åt upp halva första limpan själv till kvällsteet, så underbart att kunna äta sig mätt på ett gott, nyttigt bröd! Tack!

  1. Underbart Sara! Va rligt att höra! Ja, visst är det ett gott bröd…

 4. Katarina says:

  Går det att ersätta jäst med annat? Bikarbonat + bakpulver? I så fall vilka mängder.

  Tack på förhand.

  Mvh Katarina

 5. Sofie Jeanette Carlsson says:

  Hej, kan man baka detta vörtbröd med surdeg istället för jäst? Med vänlig hälsning,
  Sofie

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d