kostråd

Ljus fullkorns- & fiberlimpa (naturligt glutenfri)

Ett gott, saftigt och lättbakat naturligt glutenfritt vardagsbröd.  GI-smart fullkornsbröd är enklare att få till än man kanske tror. Det finns numera många sorters glutenfria fullkornsmjöler att välja bland i butikshyllan. Det står oftast inte “fullkorn” på förpackningen, men till de naturligt glutenfria fullkornsmjölerna räknar jag till exempel rårismjöl, bovetemjöl, teffmjöl och durramjöl.

Ett fullkornsmjöl är ett mjöl som man har fått fram genom att mala hela kornet. Inte bara kärnan (så som vanligt vetemjöl, majsmjöl eller glutenfritt rismjöl). Ren stärkelse (så som potatismjöl, majsstärklelse, tapioka/kassawarot, arrowrot osv  är ytterligare förädlat. Man har ur ett vitt mjöl utvunnit stärkelsen och i princip all näring och alla fibrer är borta. Inget fel med att använda sig av det som konsistensgivare i vissa bakverk när det passar, men ren stärkelse bör inte utgöra huvudingrediensen i ett matbröd som man äter till vardags.IMG_0381


Observation: Färdiga, glutenfria mjölmixer baseras ofta på ren stärkelse. Även flera nya mjölmixer på marknaden som utger sig för att vara “rejäla” och “nyttiga” med snygg, smart marknadsföring och packetering, innehåller mest ren stärkelse. Kolla alltid innehållsförteckningar på de glutenfria mjölmixerna i butiken. Om den första ingrediensen är ren stärkelse av något slag kommer brödet inte att vara särskilt näringsrikt (om inte näring är tillsatt) eller särskilt bra för blodsockerbalansen.


Tips: Du kan ersätta jästen i receptet med 1 msk äppelcidervinäger och 2 tsk bikarbonat. Då behöver inte degen jäsa utan bara svälla i ca 15 min.


Ljus fullkorns- & fiberlimpa (naturligt glutenfri)

 • 8 dl fingervarmt vatten
 • 25 g jäst
 • 2 msk honung (valfritt)
 • 3 msk olja
 • 500 g ljust glutenfritt fullkornsmjöl, gärna en blandning; Jag använde hälften rårismjöl/hälften durramjöl för en extra ljus färg och neutral smak. Använd också hirsmjöl, bovetemjöl eller teffmjöl. Tänk på att bovete och teff ger en lite mörkare färg och mer smak. 
 • 2 dl glutenfria havregryn eller boveteflingor
 • 0,5 dl linfrön
 • 2 msk fiberhusk eller annat finmalt psylliumfröskal. Kan ersättas med 20 g grovmalet. Läs mer…
 • 1,5 tsk salt
 • 1 tsk mortlade fänkålsfrön (valfritt)

Gör så här:

 1. Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper eller pensla med ordentligt med olja.
 2. Vispa ihop vatten, jäst honung och olja i en bunke.
 3. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
 4. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken suger upp vätska.
 5. Klicka i smeten i formen och pudra rejält med glutenfritt mjöl över ytan så att det täcker smeten helt och låt jäsa i ca 60 minuter.
 6. Baka brödet i ca 75 minuter på 225°C  lågt ned i ugnen.
 7. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott!

Tips: Skiva upp och förvara i frysen. Tina i brödrosten. 

(5) Comments

 1. Maria Himmelsjö says:

  Hej Nilla!
  Tack för all inspiration du förmedlar. Jag följer din blogg och bakar efter din “Baka glutenfritt” och tack vare dig så känns det lättare. Så stort tack.
  Jag undrar om jag kan använda 1 msk äppelcidervinäger och 2 tsk bikarbonat rak av istället för jäst till alla recept där det ska vara 25 g jäst? Vill helst undvika jäst och har inte kommit till surdegen än. Älskar din formfranska!
  Har du några planer på att komma ner till Malmö/sydskåne och ha kurs?
  Vänligen Maria

  1. Härligt att du gillar recepten! 🙂 I många recept kan man ersätta jästen på det viset, ja. Brödet blir inte lika fluffigt men det funkar. Tyvärr har jag inga planer just nu på kurser söder ut! Om en arrangör hör av sig är jag öppen för förslag!

 2. Carina says:

  Ojojoj så gott detta blev!! Nu är jag helt lycklig 😍 Perfekt konsistens, lättbakat och god smak! Tack för ett superbra grundrecept! (Använde 250 g durra, 150 g rårismjöl, 100 g teff. Och ett par tsk brödkryddor)

  1. Underbart! Va kul! <3

 3. Nathalie says:

  Vill baka detta bröd, menvad kan jag ersätta krossade linfrön med? Chiafrön eller Hela linfrön

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d