Detox Lunch och middag Mjölkfritt SCD-vänliga recept Tillbehör

Raps och ramslöksmajonnäs

En garanterad succée! Hemgjord majonnäs smaksatt med ramslök. Servera till färskpotatis, till sallad, ångade primörer eller till fisk och till grillat.

Jag använde kallpressad rapsolja vilket jag tycker blir magiskt tillsammans med ramslöken. Vissa tycker att kallpressad rapsolja inte passar för majonnäs och att smaken blir för kraftfull. Jag tycker att det kan bli helt gudomligt gott – beroende på vad den ska användas till! När man väl har fått smak för den nyttiga, smakrika och lite bittra kallpressade rapsoljan så blir man lätt beroende.

Ramslök och raps växer i samma zoner och blommar ungefär samtidigt – som här i Skåne. Kan det vara anledningen till att smakerna kompletterar varandra så bra? Ramslöken smakar milt av vitlök och gräslök och har lite syrlighet i sig. Rapsoljan blir på något sätt smör-lik i smaken i den här kombinationen. Det går ju såklart bra att byta den kallpressade rapsoljan mot neutral rapsolja om man föredrar det.

Konsistens och tjocklek: Jag har gjort min majonnäs extra tjock, den går lätt att skeda upp och smakar smörigt och gott. Extra tjock blir majonnäs med extra mycket olja per äggula. Vissa recept anger 2 äggulor och 1,5 dl olja – det blir en jättetunn sås! Jag brukar ta 1,5-2 dl olja per äggula – det ger en tjock och fin konsistens som är lättare att smaksätta.

Ramslöksmajonnäs

3-4 dl dl

  • 2 äggulor
  • 0,5-1 msk citronsaft eller äppelcidervinäger
  • ev. 1 tsk dijonsenap (jag uteslöt den här gången)
  • 40-50 g ramslök, grovt hackad
  • 3 dl kallpressad rapsolja eller annan olja (t.ex. neutral rapsolja)
  • salt efter smak, ca 0,5 tsk

Alla ingredienser bör hålla ungefär samma temperatur.

Alt. 1 med matberedare: Lägg äggulor, citronsaft, dijonsenap och ramslök i en matbere. Mixa alltsammans och tillsätt under tiden oljan sakta till en tjock majonnäs. Tillsätt oljan droppvis i början, sedan efter att ca 2-4 msk av oljan gått i kan du börja hälla i lite mer åt gången och vispa hastigt hela tiden. När majonnäsen börjat tjockna kan du hälla på mer och mer olja åt gången – hela tiden under kraftigt vispande. Smaka av med ev. mer citron eller salt.

Alt. 2 med stavmixer och visp: Rör ihop äggulor, citronsaft, dijonsenap i en bunke eller i behållare till stavmixer. Vispa i oljan droppvis i början, sedan efter att ca 2-4 msk av oljan gått i kan du börja hälla i lite mer åt gången och vispa hastigt hela tiden. När majonnäsen börjat tjockna kan du hälla på mer och mer olja åt gången – hela tiden under kraftigt vispande. Tillsätt sist ramslöken och salt och kör stavmixern tills att majonäsen är nästan slät. Smaka av med ev. mer citron eller salt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: