Fikabröd/kakor Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Glutenfri smulpaj med blåbär

Blåbären är här! Receptet nedan är ett sätt att få till en lyckad glutenfri smulpaj med blåbär, men det finns flera sätt att baka smulpaj utan gluten, mjölk eller vitt socker. Du kan t.ex. använda kokosflingor, havregryn, mandelmjöl och rismjöl i olika kombinationer för att ersätta vetemjölet.

I stället för smör kan du använda kokosolja. Ghee (klarnat, skirat smör där man skummat av mjölkämnena) i kombination med kokosolja, ca hälften-hälften, ger en härlig smörsmak utan mjölkprotein (innehåller spår).

I stället för socker kan du använda antingen Agave, honung eller björksocker (xylitol). Jag har valt att använda Agave (fruktossirap med lågt GI) och receptet innehåller även rismjöl och havregryn som egentligen blir lite för stärkelserikt och sött för min vardagsdiet. Till helgfika på sommaren så föredrar jag ändå detta recept som blir minst lika gott som smulpaj gjort på vetemjöl!

Servera med kokosgrädde smaksatt med vanilj eller om du hittar kokosglass i specialbutik eller i hälsokostaffären. Du kan även göra egen glass i glassmaskin med kokosmjöl istället för grädde och servera till.

Recept

  • 5 dl blåbär (färska eller frusna)
  • 1 msk potatismjöl eller arrowrot
  • ca 2 msk agave eller honung
  • 100 g kallt smör eller kokosolja
  • 2/3 dl agavesirap eller honung
  • 3 dl havregryn (tips: ersätt en del av havregrynen med kokosflingor)
  • 2 dl rårismjöl eller durramjöl
  • 2 krm salt (kan uteslutas)

Värm ugnen till 200°C. Mixa havregrynen i en mixer om du vi ha en slätare konsistens på smuldegen. Blanda havre, rismjöl och agave i bunken och tillsätt smöret. Nyp ihop till en smulig deg med fingrarna eller kör alla ingredienser i en matberedare för att få ihop blandningen.

Blanda blåbär med potatismjölet och häll i botten av en eldfast form. Ringla lite agave eller honung över om du tycker att det behövs. Strö smuldegen över blåbärsfyllningen. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Låt svalna, men servera gärna pajen lite ljummen. Vispad kokosgrädde med lite vaniljpulver är gott till! Om du vill kan du söta den med agave.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: