Frukost Mellanmål Vegan/Växtbaserat

Gör egen silkeslen frukt-tofu-gurt (vegan, sockerfri)

Ät den här ”yoghurten” som frukost med glutenfri müsli/granola eller nötter, till mellanmål eller varför inte kvällsmål/dessert. Den består till ungefär hälften sikestofu och hälften frukt/bär, så det är en näringsrik och mager måltid som till och med innehåller några gram protein. Bär och frukt bidrar förutom med vitaminer och annat även med prebiotika.

Den sojagurt och havregurt som finns att köpa färdig på tetra är inte värda pengarna tycker jag. Tofu, temphe och ren mjölk är de alternativ av sojaprodukter som är OK när man äter ren och läkande mat. Alla andra varianter (sojafärs, sojgurt, veganost osv) räknas som processad.

– Vad är silkestofu (silken tofu)? 

Vanliga märken: YiPin och Blue Dragon. Silkestofu eller silken tofu är en extra len och “blöt” form av tofu. När man gör tofu bildas en massa av sojamjölken man använder i framställningen. Sedan silar man av vätskan för att få den fasta konsistensen på tofun, så att den går att skiva och dela i bitar. Silken tofu (eller silkestofu) har inte fått rinna av lika länge som vanlig tofu och är mjuk, len och lite gelé-aktig i konsistensen. Den går att använda i stället för ägg i vissa recept (som t.ex. i vegan scrambled eggs). Eller i desserter som bas i chokladpudding och som i det här receptet i en krämig bär-yoghurt.

Det går inte bra att använda vanlig tofu i det här receptet – det blir grynigt och inte särskilt gott.

Silkeslen frukt-tofu-gurt

1 port

  • ca 2 dl silkestofu/silken tofu
  • 1 persikor (kan ersättas med 1 dl tinad eller färsk mango i bitar
  • 1 dl eller mer tinade eller färska hallon

Mixa i matberedare eller med stavmixer tills att massan är jämn och len. Servera med rostade nötter och frön, musli, med annan frukt eller som det är!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d