Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt

Kastanjekaka med honung och citron (glutenfri)

Helt glutenfri, utan sädesslag och vitt socker. Kombinationerna av smaker tyckte jag var helt enkelt fantastiska; kastanjemjölets nötigt bittra karaktär passade bra med honungen och citronen som fräschar upp. Konsistensen liknar lite saftigare mer kompakt sockerkaka.

Kastanjemjölet har jag haft stående i skåpet en längre tid och jag har inte vetat vad jag ska göra med det. I Frankrike, som mjölet kommer ifrån, används det i våfflor (gaufres farine châtaigne) och pannkakor (galette à la farine de châtaigne) men jag har själv aldrig provat.

Så kom tillslut idén att kombinera mjölet med honung och citron, som jag tänkte skulle balansera bitterheten i mjölet, och det fungerad ju verkligen. En kaka med vuxna smaker! Trots att den smakar mycket citron passar den bra till kaffet och ännu bättre till teet.

Kastanjekaka med honung & citron

ca 10 bitar

  • 2 ägg
  • 1 dl växtbaserad mjölk, gärna mandelmjölk
  • 1 dl honung
  • 100 g smält smör eller kokosolja
  • rivet skal från en halv citron
  • 3 msk citronsaft
  • 3 dl kastanjemjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Kakao och kakao nibs att pudra över

Vispa ihop ägg, mjölk och honung. Blanda alla torra ingredienser separat och tillsätt de torra till de våta och rör till en slät smet. Smörj och mjöla en mindre rund bakform med löstagbar botten. Använd kastanjemjölet till att mjöla formen. Häll i smeten och grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 25 minuter tills att kakan är fast i mitten och är gyllenbrun.

Pudra kakao och kakaonibs över innan servering.


Känner du igen receptet? Ja, det har funnits på bloggen förut. Eftersom att några inlägg måste raderas pga problem med format så lägger jag i veckan upp några uppdaterade versioner av gamla recept.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: